Svetovni dan krvodajalcev

Svetovni dan krvodajalcev (World Blood Donor Day) obeležujemo 14. junija. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu prostovoljnega darovanja krvi in izražanju hvaležnosti vsem krvodajalcem po svetu za njihovo nesebično darovanje, ki rešuje življenja in izboljšuje zdravje mnogih ljudi. Svetovni dan krvodajalcev je organiziran s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih partnerjev.

V čast rojstnega dnea Karla Landsteinerja

Pobudo za obeležitev dneva je podala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v sodelovanju z Mednarodno zvezo združenj krvodajalcev (IFBDO), Mednarodno federacijo društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) ter Mednarodno družbo za transfuzijo krvi (ISBT). Datum 14. junij je izbran v čast rojstnega dne Karla Landsteinerja, avstrijskega zdravnika, ki je prejel Nobelovo nagrado za odkritje krvnih skupin.

Redno darovanje krvi

Vsako leto je svetovni dan krvodajalcev osredotočen na določeno temo, ki poudarja posebne vidike krvodajalstva. Na ta način se javnost spodbuja k sodelovanju in podpori ter opozarja na izzive, s katerimi se soočajo zdravstvene ustanove pri zagotavljanju zadostnih zalog varne krvi. Redno darovanje krvi je ključno, saj kri nima alternative in je vedno potrebna za transfuzije, operacije, zdravljenje pacientov s kroničnimi boleznimi in v izrednih razmerah.

Krvodajalstvo je varno in enostavno

Dan je priložnost za organizacijo dogodkov, kampanj in različnih aktivnosti, ki spodbujajo ljudi, da postanejo krvodajalci. Krvodajalstvo je varno in enostavno, a ima izjemen vpliv na življenja mnogih. Na ta dan se povsod po svetu izvajajo akcije darovanja krvi, izobraževalne delavnice in prireditve, kjer se zahvaljuje krvodajalcem in spodbuja nove prostovoljce.

V Sloveniji se tudi številne organizacije in zdravstvene ustanove pridružujejo obeležitvi svetovnega dneva krvodajalcev, kar prispeva k večji prepoznavnosti in pomembnosti te humanitarne dejavnosti.