Bazilika (Ocimum basilicum) je priljubljena zeliščna rastlina, ki jo mnogi uporabljajo v kulinariki zaradi njenega edinstvenega okusa in arome. Čeprav je vzgoja bazilike relativno enostavna, je pomembno izbrati pravi čas za njeno sajenje, da bi zagotovili najboljše pogoje za rast in razvoj rastline.

Kdaj saditi baziliko?

Najprimernejši čas za sajenje bazilike je pomlad, ko so temperature tal in zraka že dovolj tople. Idealno je, da baziliko posadite po zadnjih spomladanskih pozebah, kar v Sloveniji običajno pomeni sredi maja. Bazilika je občutljiva na mraz, zato je pomembno, da temperatura ne pade pod 10 °C. Sejanje lahko začnete tudi že prej v notranjih prostorih, približno 6 do 8 tednov pred zadnjim spomladanskim mrazom, torej že marca ali aprila.

Kaj je potrebno za rast bazilike?

Za uspešno rast bazilike izberite sončno lego, saj rastlina potrebuje vsaj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe dnevno. Prst naj bo rodovitna, dobro odcedna in bogata z organsko snovjo. Pred sajenjem pripravite gredico tako, da v zemljo vdelate kompost ali drug organski material, ki bo zagotovil potrebna hranila in izboljšal strukturo tal.

Setev na prostem

Ko se odločite za setev na prostem, posejte semena plitvo, približno 0,5 cm globoko, in jih rahlo prekrijte s prstjo. Semena potrebujejo stalno vlago, zato jih redno zalivajte, vendar pazite, da ne pride do zastajanja vode, saj lahko to povzroči gnitje semen. Kadar sejete v notranjih prostorih, uporabite setvene lončke ali pladnje in jih postavite na toplo, svetlo mesto.

Po vzklitju, kar običajno traja od 5 do 10 dni, in ko so sadike dovolj močne, jih presadite na prosto, ko so zunanje temperature primerne. Razmak med rastlinami naj bo približno 25 do 30 cm, da bodo imele dovolj prostora za rast in razvoj.

Obrazovanje bazilike

S pravilno nego in rednim obiranjem listov boste lahko uživali v sveži baziliki vse do jeseni. Ne pozabite, da redno obiranje spodbudi rast novih poganjkov, kar bo zagotovilo obilno letino skozi celotno rastno sezono.