Če je torek eden tistih dni, ko se čas preprosto razbeži in mora kosilo na mizo hitro, topla jed s hrenovkami pogosto reši situacijo. A iz preprostih sestavin lahko nastane veliko bolj okusna, nežna in presenetljiva jed, ki je daleč od občutka “na hitro”.

Testenine s kremasto omako in popečenimi hrenovkami
Testenine s kremasto omako in popečenimi hrenovkami je tisto, kar dobite, ko združite tri resnice: testenine rešijo dan, hrenovke poskrbijo za nostalgijo, smetana in česen pa jed dvigneta na raven udobne, mehke tolažilne hrane.
Kaj potrebujete?
- 250 g testenin (poljubnih)
- 3 hrenovke
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- 150 ml sladke smetane
- žlico gorčice
- sol in poper
- malo peteršilja
- maslo ali olje
- žlico naribanega sira
Postopek
- Testenine skuhate po navodilih.
- Hrenovke narežete na kolobarje in jih na rahlo popražite, da dobijo barvo.
- Na isti ponvi podušite sesekljano čebulo in dodate česen.
- Vmešate smetano, gorčico in ščep popra.
- Dodate hrenovke in kuhane testenine.
- Premešate, potresete s sirom in peteršiljem ter postrežete.
Rezultat je mehka, kremasta jed, ki daje občutek doma, čeprav je pripravljena v manj kot dvajsetih minutah.
Zakaj je takšno kosilo idealno za sredi tedna?
Hitrost brez žrtvovanja okusa
Testenine in hrenovke sta sestavini, ki se dobro dopolnjujeta, saj se njuni teksturi ujamejo in ustvarita prijeten občutek topline. Smetana doda mehkobo, gorčica svežino, pražene hrenovke pa prijetno aromo.
Cenovno prijazno kosilo
V dneh, ko želimo kuhati racionalno, hkrati pa okusno, so hrenovke ena najbolj praktičnih izbir. Dodatek gorčice, smetane in začimb jed dvigne, ne da bi se dvignila cena.
Jed, ki jo imajo radi tudi otroci
Ker je mehka, rahlo sladka zaradi čebule in blage omake, je idealna za družine, kjer vsak člen išče nekaj drugega. Z dodatkom koruze ali graha lahko jed še poživite.
Preproste rešitve, ki naredijo jed bolj posebno
Pečena različica
Testenine lahko po pripravi preselite v pekač, jih posujete s sirom in gratinirate deset minut.
Pikantna različica
Dodajte malo čilija ali dimljene paprike, da dobite bolj bogat okus.
Zelenjavna različica
V omako lahko primešate naribano bučko, zamrznjen grah ali na kocke narezano papriko.
S paradižnikovo osnovo
Namesto smetane lahko dodate dve žlici paradižnikove mezge in malo vode ter ustvarite rdečo omako.
Namig za še hitrejšo pripravo
Hrenovke lahko na drobno narežete že prej in jih imate shranjene v hladilniku. Tako skrajšate čas priprave na komaj deset minut. Omako lahko naredite tudi iz grškega jogurta, če želite lažjo, bolj osvežilno različico.
