“Friderik in Veronika”: Večna Zgodba Ljubezni in Tragičnosti

Ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko ostaja tudi stoletja kasneje živo navzoča v slovenskem kolektivnem spominu. Kot simbol tragične, a hkrati upanja polne ljubezni, ki presega celo smrt, njuna pripoved odmeva skozi čas.

Friderik, zavedajoč se posledic svoje izbire, je odločno sprejel Veroniko za svojo ženo, kar bi ji dalo status žlahtne gospe Celjske, priznane tako pred Bogom kot cesarjem. Te besede so v Veroniki prebudile mešanico strahu in ljubezni, občutka varnosti in neizogibnega konca, ki ga prinaša njuna prepovedana ljubezen. Njuni načrti so bili polni upanja, kljub temu da so bili ves čas na begu pred Friderikovim očetom, grofom Hermanom, ki je nasprotoval tej zvezi.Ljubezenska saga Friderika in Veronike je navdihnila tudi letošnjo slovensko predstavnico na Evroviziji, kar kaže na brezčasnost in univerzalnost njune zgodbe o prepovedani ljubezni. Njuna zgodba je pogosto predstavljena z romantično, skrivnostno in tragično platjo, redkeje pa se osvetli tudi tiste, ki so paru skušali pomagati, kot je prior Arnold, ki je bil njun zaščitnik in zaupnik.

Karel Gržan ima novo knjigo

Friderik in Veronika sta svoje zadnje zatočišče našla v Jurkloštru, ki je postal kraj njunega poslednjega počitka, primerljiv z Verono za Romea in Julijo. V zgodovinski pripovedi patra Karla Gržana dobiva glas tudi prior Arnold, ki je branil nesrečna zaljubljenca do konca. Jurkloštrski samostan danes še vedno skriva neodkrite skrivnosti njune tragične ljubezenske zgodbe, ki jih pater Gržan želi razkriti v svoji novi knjigi.

Friderik, prepričan v svojo ljubezen, si je želel, da bi Veronika našla večni mir prav tam, kjer sta bila najbolj srečna: “V tem zavetju naj počiva telo moje drage Veronike! V tem samostanu naju je za vedno povezala Ljubezen, naj zato Jurklošter hrani zgodbo najine ljubezni.”

Oznake: