Poletni solsticij je znan tudi kot prvi poletni dan in se zgodi vsako leto okoli 21. junija na severni polobli in okoli 21. decembra na južni polobli. To je trenutek, ko je Zemljina os najbolj nagnjena proti Soncu, kar povzroči najdaljši dan in najkrajšo noč v letu. Na ta dan Sonce doseže svojo najvišjo točko na nebu opoldne, s tem pa največjo količino sončne svetlobe v enem dnevu.

Poletni solsticij v zgodovini

Egipčani, Grki, Rimljani

V zgodovini so številne kulture poletni solsticij praznovale z različnimi rituali in festivali. Stari Egipčani so ga povezovali z vzhajanjem Sirija in poplavami Nila, kar je bilo ključnega pomena za njihovo kmetijstvo. V Skandinaviji so ga praznovali z ognjemeti, plesom in petjem med nočjo svetlobe, znano kot “Midsummer”. Na britanskem otočju je znameniti Stonehenge postavljen tako, da se na dan solsticija Sonce poravna z glavno osjo spomenika, kar kaže na pomembnost tega dneva v neolitski Britaniji.

Poletni solsticij je bil pomemben tudi za starodavne Grke, ki so ga povezovali s praznovanjem Kronije, festivala v čast boga Kronosa, kjer so se za kratek čas zrušile družbene hierarhije in vsi so bili enaki. V starem Rimu so praznovali festival Vestalij, posvečen boginji ognjišča Vesti.

Simbol svetlobe, rasti in obilja

Poletni solsticij ima za človeka globok pomen – je namreč simbol svetlobe, rasti in obilja, saj se v tem času narava nahaja v svojem vrhuncu. Kmetje so tradicionalno ta čas povezovali z žetvijo in pripravo na dolge zimske mesece, poleg tega so dolgi dnevi in kratke noči priložnost za praznovanja, druženje in krepitev skupnosti.

Psihološki vpliv

Poleg zgodovinske in kulturne pomembnosti ima poletni solsticij tudi psihološki vpliv. Svetloba je povezana z izboljšanjem razpoloženja in povečanjem energije. Zato ljudje pogosto doživljajo povečano srečo in vitalnost v tem času. Poletni solsticij nas tako lahko spomne na cikle narave in na pomembnost ravnovesja med delom in počitkom, ter nas spodbuja, da izkoristimo dolge, svetle dni za druženje, ustvarjanje in povezovanje z naravo.

Oznake: