Postenje je praksa, pri kateri se za določeno časovno obdobje vzdržite hrane, pijač ali obojega. Ljudje izbirajo postenje iz različnih razlogov, med njimi so lahko verski ali duhovni razlogi, številni po postenju posegajo iz zdravstvenih razlogov.

Postenje 16:8

16:8

Metoda postenja 16:8 je priljubljena oblika intervalnega posta, ki vključuje 16 ur postenja in 8 ur, v katerih je prehranjevanje dovoljeno. Z drugimi besedami – čez dan obstaja časovno okno, v katerem lahko zaužijete vse svoje obroke, nato pa preostanek dneva ne jeste ničesar.

Kako deluje?

In kako se to izgleda v praksi? To izgleda tako, da jeste med 12. uro popoldne in 8. uro zvečer ter postite od 8. ure zvečer do 12. ure naslednjega dne. Glavni cilj te metode je omejiti časovno obdobje, ko jeste, kar lahko pripomore k zmanjšanju skupnega vnosa kalorij in s tem podpira izgubo teže ali vzdrževanje telesne teže. Ta način postenja lahko prinese tudi druge zdravstvene koristi, kot so izboljšanje občutljivosti na inzulin, zmanjšanje vnetja in potencialno izboljšanje srčno-žilnega zdravja.

Postenje 16:8 izgleda tako, da jeste med 12. uro popoldne in 8. uro zvečer ter postite od 8. ure zvečer do 12. ure naslednjega dne.

Na kaj morate biti pozorni?

Pri uporabi te metode je pomembno, da med obdobjem hranjenja zaužijete hranljive obroke, ki vključujejo dovolj beljakovin, vlaknin, zdravih maščob in vitaminov ter mineralov. S tem boste telesu pomagali do potrebnih hranil, kljub omejenemu času prehranjevanja.

Posvetujte se s svojim zdravnikom

Metoda postenja 16:8 ni primerna za vsakogar, zlasti ne za posameznike z zdravstvenimi težavami, kot so diabetes, nizka raven krvnega sladkorja ali motnje prehranjevanja. Pred začetkom katere koli oblike postenja ali spremembe prehranjevalnih navad se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom.