Sindrom zlomljenega srca je poznan tudi kot sindrom stresne kardiomiopatije. To je akutna srčna bolezen, ki se lahko pojavi kot posledica močnega stresa, pa naj bo to fizičnega ali čustvenega stresa.

Sindrom zlomljenega srca

Kakšni so simptomi?

Simptomi sindroma takotsubo so podobni tistim pri srčnem napadu in vključujejo bolečino v prsnem košu, težko dihanje, sinkope, aritmije in nizek krvni tlak. Kljub podobnosti s simptomi srčnega napada pa se stanje večinoma popravi v nekaj dneh ali tednih.

Kdaj se pojavi sindorm zlomljenega srca?

Sindrom zlomljenega srca se običajno pojavlja pri ženskah po menopavzi, še posebej pri tistih s prejšnjimi ali obstoječimi psihičnimi motnjami, kot so depresija in anksioznost. Ime sindrom takotsubo izhaja iz japonske besede za past za hobotnice, saj oblika srca med stresom spominja na to posebno obliko posode, ki so jo tradicionalno uporabljali japonski ribiči.

Sindrom zlomljenega srca večinoma izzove:

  • hud čustven stres: smrt bližnjega, ločitev, izguba denarja, izguba službe, depresija, rop, naravne nesreče, tudi pozitivna čustva (zadetek na loteriji, poroka, rojstvo otroka..) itd.
  • fizičen stres: astmatični napad, embolija, zlom kosti, hujše infekcije, krvavitve iz prebavil, operacije, bolezni ki povečajo koncentracijo kateholaminov v telesu (feokromocitom, motnje v osrednjem živčevju…) itd.
  • nekatera zdravila kot urgentna zdravila za zdravljenje astme, anksioznosti, ilegalni stimulansi kot kokain in metaemfetamini itd.
Oznake: