Cvetovi akacije na krožniku – nežna aroma pomladi, ki preseneti

Ob poteh, na obronkih gozdov in med vrtovi se maja in junija razcvete nekaj, kar marsikdo spregleda. Bele dišeče cvetove robinje, ki jo pogosto napačno imenujemo akacija, pozna skoraj vsak. Njeno sladkobno aromo zaznamo že od daleč, a le redki vedo, da jo lahko vključimo tudi v kulinariko. Cvetovi akacije so namreč povsem užitni, ob primerni pripravi pa ponujajo osvežilno in izjemno zanimivo dopolnitev različnih jedi.

Tradicionalno se jih pri nas cvre v testu in postreže s sladkorjem v prahu, vendar obstaja še cela vrsta načinov, kako jih uporabiti v sodobni kuhinji. Od aromatiziranih sirupov in medov do dodatkov pitam in sladic – akacijevi cvetovi niso le lepi, temveč tudi okusni.

Akacija, cvetovi
Akacija, cvetovi

Katere akacije so užitne in katere ne

Pri nabiranju je potrebna previdnost. Užitni so le cvetovi robinje (Robinia pseudoacacia), ki jih pogosto imenujemo “lažna akacija”. Gre za razširjeno okrasno drevo z visečimi grozdi belih cvetov in majhnimi sestavljenimi listi. Pravi deli rastline, kot so listi, skorja ali semena, niso primerni za zaužitje, saj vsebujejo strupene spojine.

Nabirajmo samo sveže, odprte cvetove, po možnosti zjutraj, ko so najbolj aromatični. Izberimo neoprašene grozde, brez žžužlk ali prahu. Uporabljamo jih isti dan ali jih posušimo za kasnejšo uporabo.

Ocvrti akacijevi cvetovi

To je najbolj znan in priljubljen recept, ki se prenaša iz roda v rod.

Sestavine:

  • sveži cvetovi akacije (približno 20 grozdov)
  • 2 jajci
  • 1,5 dl mleka ali mineralne vode
  • 150 g moke
  • ščep soli
  • olje za cvrtje

Postopek:

  1. Jajca in mleko razžvilimo, dodamo moko in sol, da dobimo gosto, a tekoče testo.
  2. Cvetove po potrebi otresemo, da odstranimo morebitne žžužlke, ne peremo jih.
  3. Vsak cvet pomočimo v testo in previdno ocvremo na vročem olju do zlato rjave barve.
  4. Odlagamo na papirnato brisačo. Postrežemo toplo, posute s sladkorjem v prahu ali z medom.

Ta jed deluje kot sladica, a je lahko tudi izvirna priloga ali sestavni del brunch pogostitve. Okus je nežno meden, tekstura hrustljava, a zračna.

Sirup iz akacijevih cvetov

Akacijev sirup ni le okusen, temveč tudi uporaben. Uporabimo ga kot preliv za sladoled, dodatek limonadi ali aromo v biskvitih.

Sestavine:

  • 2 litra vode
  • 1 l akacijevih cvetov
  • 1 bio limona
  • 1 kg sladkorja

Postopek:

  1. Vodo zavremo in prelijemo po cvetovih ter dodamo narezano limono.
  2. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
  3. Precedimo, dodamo sladkor in pokuhamo 10 minut.
  4. Prelijemo v sterilne steklenice in hranimo v hladnem prostoru.

Sirup ima izjemno rahel okus po vanilji in svežem cvetju. V hladni vodi ali s kockami ledu deluje kot pomladni tonik.

Aromatični sladkor ali med

Akacijevi cvetovi se odlično obnesejo kot naravna aroma za domači sladkor ali med. Z njimi lahko napolnimo steklen kozarec sladkorja, zapremo in pustimo dva tedna na suhem in hladnem mestu. Po tem času sladkor presejemo in uporabimo pri peki ali kot dodatek čaju.

Podoben postopek velja za med – v tekoč med dodamo cele cvetove, premešamo in pustimo stati nekaj dni. Tako pripravljeni medeni namazi so idealni za zajtrke z maslom in kruhom ali kot nadev za palačinke.

Sladice z akacijo

Cvetovi se lepo podajo k jabolkom, skuti, vanilji in limoni. Lahko jih dodamo:

  • v skutino pito
  • med plast listnatega testa
  • na vrh panna cotte
  • v biskvitno testo (pred peko jih narahlo povaljamo v moki)

Prav tako jih lahko uporabimo kot naravni okras tort, svežih sadnih krožnikov ali jogurtovih sladic. Njihova forma in barva vnašata mehkobo, brez da bi bili pretirano vpadljivi.

Pijače z akacijo

V poletnih dneh pride prav nekaj osvežilnega. Akacijev sirup lahko postane osnova za:

  • domači gin tonik
  • poletni prosecco z akacijo in limono
  • koktajl z bezgovim tonikom in listi mete

Za brezalkoholno različico pripravimo akacijevo limonado, v katero poleg limoninih rezin dodamo tudi nekaj cvetov in kock ledu. Napitek je dišeč in estetski, primeren za serviranje na vrtnih zabavah ali ob posebnih priložnostih.

Zeliščarski pogled: blag čaj iz cvetov

Suhi cvetovi akacije so primerni tudi za pripravo čaja. Ta deluje blago pomirjujoče, sprošča napetost v žlodcu in izboljšuje prebavo.

Za čaj uporabimo eno do dve žlički posušenih cvetov na skodelico, prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 5 minut. Pijemo topel, brez sladkorja ali z žlico domačega medu.

Akacija v slani kuhinji?

Da, tudi to je mogoče. Cvetove lahko dodamo k solatam, zlasti tistim s svežim sirom, rukolo, orehi ali pečenimi bučkami. Delujejo kot aromatični poudarek in hkrati mehčajo grenkobo nekaterih listov.

Drznejši jih dodajajo tudi v pesto ali kot dekoracijo na kremastih juhah (npr. iz cvetače ali graha). Vedno pa naj bodo dodani tik pred postrežbo.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.