Jesenski večeri so popolni za sladice, ki dišijo po maslu, cimetu in toplini doma. Pečena jabolka iz cvrtnika na vroč zrak so prav to – preprosta, mehka, aromatična in pripravljena v pol ure. Nič zapletenih postopkov, le nekaj osnovnih sestavin, ki jih ima skoraj vsako gospodinjstvo. Recept, ki je vreden shranjevanja, ker sodi med tiste male radosti, ki naredijo dan lepši
Pečena jabolka iz cvrtnika vas bodo navdušila
Pečena jabolka so klasika, ki jo poznamo iz otroštva. Tokrat jih pripravimo nekoliko sodobneje – v cvrtniku na vroč zrak. Rezultat je enak kot iz pečice, le da je vse hitreje. Jabolka se zmehčajo, nadev pa dobi hrustljavo, zlato skorjico. Vonj po cimetu napolni prostor in ustvari občutek, da je jesen res tu.
Prednosti peke v cvrtniku
Cvrtnik na vroč zrak omogoča, da se jabolka enakomerno spečejo brez dodatne maščobe. Površina ostane rahlo hrustljava, notranjost pa postane mehka kot jabolčna pita. Tak način peke prihrani čas, energijo in umazano posodo. Vse, kar potrebujete, je pol ure in želja po sladkem.

Sestavine za pečena jabolka iz cvrtnika
Za štiri polovice jabolk potrebujete:
- 2 večji jabolki (najbolje Honeycrisp, Jonagold ali Gala)
- 1 žlica neslanega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- 1 žlica nasekljanih orehov
- ½ žličke mletega cimeta
- Ščepec muškatnega oreščka
- Ščepec soli
Po želji lahko dodate še malo medu ali javorjevega sirupa. Ti sestavini poudarita aromo oreščkov in cimeta ter ustvarita popolno ravnotežje med toplim in sladkim okusom.
Priprava jabolk
Prvi korak – priprava sadežev
Jabolka operite in obrišite. Nato jih prerežite na polovico in odstranite pecelj ter sredico. Najlažje to naredite z žličko ali okroglim nožem za izrez jedrc. V središču vsake polovice ustvarite manjšo votlino, kamor boste kasneje dali nadev. Pazite, da ne prerežete pregloboko, da jabolko ostane čvrsto.
Drugi korak – priprava nadeva
V manjši posodi zmešajte maslo sobne temperature, ovsene kosmiče, rjavi sladkor, orehe, cimet, muškatni orešček in ščepec soli. Mešajte, dokler ne nastane enakomerna zmes. Če želite bogatejši okus, dodajte kapljico vaniljevega ekstrakta ali nekaj kapljic medu. Nadev mora biti nekoliko lepljiv, da se lepo prilepi v jabolka.
Tretji korak – polnjenje in peka
Vsako polovico jabolka napolnite z žlico nadeva in jo rahlo pritisnite, da se ne razsuje. Polnjena jabolka položite v košaro cvrtnika. Nastavite temperaturo na 175 stopinj Celzija in pecite 20 do 25 minut. Čas peke je odvisen od velikosti jabolk. Ko postanejo mehka in rahlo zlata po robovih, so pripravljena.
Kako postreči pečena jabolka?
Sladica, ki navduši že na pogled
Pečena jabolka postrezite še topla. Zgornji del lahko posujete s cimetom ali rjavim sladkorjem, ki se bo rahlo stopil. Najlepši kontrast dobite, če čez vroče jabolko dodate žlico hladnega vaniljevega sladoleda. Sladoled se počasi topi in prepoji nadev z rahlo karamelnim okusom. Lahko pa jih dopolnite s stepeno smetano in nekaj sesekljanimi orehi.
Ideja za jesensko različico
Če želite jesenski pridih, dodajte v nadev malo sesekljanih suhih brusnic ali jabolka prelijte z žličko javorjevega sirupa. Odlično se poda tudi kapljica ruma ali konjaka, ki poudari oreškaste note in doda rahlo aromo topline.
Nasveti za popoln rezultat
Izbor jabolk je ključnega pomena
Za ta recept izberite jabolka, ki ostanejo čvrsta tudi po peki. Sorte kot so Honeycrisp, Braeburn, Jonagold ali Gala so popolna izbira. Zimske sorte z gosto strukturo se ne razpadejo in omogočijo, da nadev lepo ostane v središču.
Uporabite kakovostne ovsene kosmiče
Stari, mehki ovseni kosmiči bodo vpili preveč masla in nadev bo razpadel. Najbolje delujejo klasični kosmiči, ki se med peko rahlo popečejo in ustvarijo prijetno teksturo.
Ne pozabite na aromo cimeta
Cimet in muškatni orešček sta duša tega recepta. Ne pretiravajte, dovolj je pol žličke, da se okus razširi, ne da bi postal premočan. Če želite bolj izrazit okus, uporabite cejlonski cimet, ki je mehkejši in bolj aromatičen.
Ta recept ima vse, kar potrebujete to jesen
Ta sladica ima vse, kar si želimo v jesenskem času – toplino, nežnost in vonj po domačem. Kombinacija oreščkov, cimeta in jabolk deluje kot naravni aromaterapevt. Med peko se kuhinja napolni z vonjem, ki spominja na pečene pite in jabolčne kolače. Poleg tega je recept zdravju prijazen, saj vsebuje vlaknine, vitamine in zdrave maščobe iz orehov.
Primerno za vsako priložnost
Pečena jabolka so dovolj elegantna, da jih ponudite po nedeljskem kosilu, a hkrati dovolj preprosta za vsakdan. Lahko jih pripravite tudi vnaprej in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Pred serviranjem jih le na hitro pogrejte v cvrtniku ali mikrovalovni pečici.
Domača toplina v vsaki žlici
V svetu, kjer se hiti in pogosto posegamo po umetnih sladicah, so pečena jabolka dokaz, da najboljše nastane iz preprostih sestavin. To je sladica, ki ne potrebuje okraskov, ker že sama po sebi prinaša zadovoljstvo. V njej je nekaj nostalgičnega, nekaj pomirjujočega in predvsem nekaj pristno domačega.
Preprosta popolnost
Če bi morali izbrati eno jed, ki jo lahko pripravi vsak, bi bila to ta. Ničesar ni treba tehtati na gram, nič ne more iti narobe. Samo jabolka, maslo, cimet in toplina. Dovolj, da vas za nekaj trenutkov popeljejo v čas otroštva, ko je zadišalo iz pečice in so se vsi zbrali za mizo.