Vonj po toplem testu, maslu in cimetu je eden tistih, ki napolni dom s toplino in ustvari občutek popolne domačnosti. Cimetove rolice so med tistimi sladicami, ki jih skoraj vsi obožujemo, a jih le redki pripravljajo doma. Zdi se, da zahtevajo spretnost in potrpežljivost, a resnica je povsem drugačna. Če sledite temu preprostemu receptu, boste v manj kot dveh urah ustvarili mehke, rahle in sočne cimetove rolice, ob katerih bo zadišalo po praznikih – tudi sredi tedna.
To je popoln recept za začetnike, ki želijo spoznati čar peke s kvasnim testom, brez strahu, da bi se kaj zalomilo. Rezultat pa? Rolice, ki se kar topijo v ustih, prelite z bogatim kremnim prelivom iz kremnega sira.
Skrivnost popolnih cimetovih rolic
Vse se začne z mehkim, rahlo sladkastim testom, ki mora biti dovolj elastično, da se lepo razvalja, hkrati pa dovolj zračno, da med peko naraste in ostane puhasto. Ključno je, da uporabljate toplo, ne vroče mleko, saj previsoka temperatura uniči kvas. Najboljši rezultat boste dosegli z instant kvasom, ki se hitro aktivira in skrajša čas vzhajanja.
Mnogi peki prisegajo na dodatek smetane tik pred peko, saj ta ustvari tisto značilno sočnost, zaradi katere se vsaka rolica dobesedno stopi v ustih. Cimetova aroma in bogata rjavosladkorna sredica pa sta tista, ki poskrbita, da je vsak grižljaj kot majhna topla tolažba.

Testo je osnova za popolno puhavost
Za pripravo boste potrebovali:
- 1 1/4 skodelice toplega mleka
- 1 1/2 žlice instant kvasa
- 1/3 skodelice sladkorja
- 4 žlice stopljenega masla
- 1/2 čajne žličke soli
- 3 1/2 do 4 skodelice bele moke
- 1 jajce sobne temperature
- 1/4 skodelice sladke smetane (za preliv pred peko)
Priprava testa
V večjo posodo stresite moko, sladkor, sol, kvas, stopljeno maslo, toplo mleko in jajce. Del moke (okoli pol skodelice) pustite ob strani in jo dodajajte po potrebi, da dosežete pravo teksturo.
Z mešalnikom in nastavkom za testo mešajte na srednji hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo. Testo se mora počasi ločiti od sten posode. Če se preveč lepi, dodajte malo moke. Mešajte približno pet minut, nato prenesite testo na pomokano površino in ga ročno oblikujte v gladko kroglo.
Testo položite v naoljeno skledo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja 30 do 60 minut na toplem mestu.
Polnilo, duša cimetove rolice
Za polnilo potrebujete:
- 1/3 skodelice mehkega masla
- 1 skodelico rjavega sladkorja
- 1/2 žlice mletega cimeta
V manjši posodi zmešajte zmehčano maslo, rjavi sladkor in cimet v gladko zmes. Ta bo med peko ustvarila značilno lepljivo in aromatično sredico, ki bo cimetove rolice naredila neustavljivo slastne.
Oblikovanje in vzhajanje
Ko testo podvoji svoj volumen, ga prestavite na pomokano površino in razvaljajte v približno 30 x 40 cm velik pravokotnik. Po celotni površini enakomerno razporedite cimetovo mešanico.
Dva načina valjanja
Lahko zvijete po dolgi stranici in narežete klasične debele rolice ali pa testo narežete na trakove in vsak trak posebej zvijete v spiralo. Rezine položite v pomaščen pekač, pokrijte in pustite počivati še 30 minut, da se rahlo dvignejo.
Tik pred peko jih prelijte s sladko smetano – ta korak poskrbi za izjemno mehko notranjost in rahlo karamelizirano skorjico.
Peka in omamni vonj
Pečico segrejte na 175 °C (350 °F). Cimetove rolice pecite približno 25 do 35 minut, dokler ne postanejo zlato rjave in rahlo hrustljave po robovih.
Med peko se bo iz kuhinje razlegal vonj, ki spominja na praznike, zimske večere in otroštvo. To je tisti trenutek, zaradi katerega se zdi peka nekaj čarobnega.
Kremni preliv iz kremnega sira
Za preliv potrebujete:
- 170 g kremnega sira sobne temperature
- 2 do 2 2/3 skodelice sladkorja v prahu
- 1 do 2 žlici sladke smetane
- 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta
- Ščepec morske soli
Priprava preliva
V posodo dajte kremni sir, sladkor v prahu, vaniljo, smetano in sol. Z metlico ali električnim mešalnikom mešajte, dokler ne dobite gladke in svilnate kreme.
Ko so cimetove rolice pečene, jih pustite stati nekaj minut, nato jih premažite s toplim kremnim prelivom.
Zaradi toplote se bo krema rahlo stopila in proniknila med plasti testa – ravno prav, da se okus cimeta, masla in vanilje združijo v popolno celoto.
Nasveti, da bodo rolice vedno uspele
Ne hitite z vzhajanjem
Čeprav recept traja manj kot dve uri, pustite testu dovolj časa, da se razvije. To je tisti del, ki prinese rahlo teksturo in puhavost.
Uporabite kakovosten cimet
Razlika med navadnim in cejlonskim cimetom je očitna. Drugi ima bolj nežen, aromatičen okus, ki ne preglasi masla in sladkorja.
Shranjevanje in pogrevanje
Če vam jih kaj ostane (čeprav redko), jih lahko hranite v zaprti posodi do tri dni. Za najboljši okus jih rahlo pogrejte v mikrovalovki ali pečici – spet bodo mehke in dišeče kot sveže pečene.
Cimetove rolice so simbol topline doma
Cimetove rolice so tisti vonj, ki prebudi spomine na otroštvo, praznike, nedeljska jutra in skodelico mleka na mizi. Priprava domačih cimetovih rolic ni le kulinarični dosežek, temveč trenutek miru, ki si ga vzamete zase.
Tudi začetniki, ki se prvič lotevajo kvašenega testa, bodo po tem receptu spoznali, da peka ni stvar zapletenosti, temveč volje in potrpežljivosti. Nič ne premaga občutka, ko iz pečice potegnete zlatorjave, mehke rolice, jih premažete s kremnim sirom in z nožem prerežete tisti popolni prvi grižljaj.
Topel trenutek za delitev
Najlepši del te sladice ni le okus, temveč občutek, da nekaj delite. Cimetove rolice so tisti recept, ki združuje družino, prijatelje in spomine. Zjutraj, popoldne ali zvečer – vedno bodo dišale po domu, po miru in po sladkem življenju.
