Vonj po pečenih jabolkih in nežna nota cimeta nas v trenutku popeljeta nazaj v kuhinje naših babic.
Mnogi se bodo ob tem spomnili toplih zimskih večerov, ko je bil na mizi preprost, a nepozaben posladek – jabolka v šlafroku.

Sladica, ki je nikoli ne pozabiš
Jabolko “v šlafroku” je preprost recept, a prav v tem je njegova čarobnost. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, malo časa in volje, rezultat pa je hrustljava zunanjost in mehka, sočna notranjost. Številni ga poznajo še iz otroštva, saj so ga pogosto pripravljale mame in babice, ko so želele iz preprostih sestavin ustvariti nekaj posebnega.
Zakaj je pečeno jabolko nekaj posebnega?
Na prvi pogled gre za običajno jabolko, toda ko ga oblije rahlo testo in zacvrči v vročem olju, postane prava poslastica. Sladek kontrast hrustljave skorjice in mehke sredice je tisti, ki prepriča vsakič znova. Posuto s sladkorjem v prahu ali s ščepcem cimeta je to sladica, ki ogreje srce in prebudi spomine.
Sestavine, ki jih imate doma
Za pripravo jabolk v šlafroku potrebujete:
- jabolka (najboljša so kiselkasta, kot so jonatan, carjevič ali granny smith)
- jajca
- gladko moko
- mleko
- prašek za pecivo
- sladkor
- malo naribane limonove lupinice
Dodate lahko še vaniljin sladkor ali cimet, odvisno od okusa in navad v vaši kuhinji.
Kakšna jabolka so najboljša?
Najbolje se obnesejo trša in rahlo kisla jabolka, saj ohranijo obliko in uravnotežijo sladkobo testa. Domače sorte iz vrta so prava zakladnica okusov, ki dajejo jedi posebno pristnost.

Kako pripraviti jabolka “v plašču”?
Postopek je preprost, zato ga z veseljem pripravijo tudi začetniki. Jabolka olupite, narežite na kolobarje in odstranite peščišče. Da ne potemnijo, jih pokapajte z limoninim sokom. Iz jajc, moke, mleka, praška za pecivo, sladkorja in limonine lupinice pripravite gosto maso – nekoliko gostejšo od mase za palačinke.
Pravilna priprava
V ponvi segrejte olje. Kolobarje jabolk pomočite v testo in jih zlato zapečene ocvrite. Ko jih vzamete iz ponve, jih odložite na papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo. Najboljši trenutek za uživanje je takoj – ko so še topla, hrustljava zunaj in mehka znotraj.
Postrezite z domišljijo
Najbolj klasičen način je, da jih posujete s sladkorjem v prahu. Če želite več arome, dodajte cimet. Za sodobnejši pridih jih lahko ponudite s kepico vanilijevega sladoleda ali s karamelno omako. Preprosta sladica tako postane pravi kulinarični užitek.