Vsak teden se znova pojavi isto vprašanje – kaj bomo danes jedli. Hladilnik je poln, idej pa vedno manj. V resnici ni težko kuhati, težje je razmišljati o tem, kaj pripraviti, da bo zdravo, hitro in okusno.
Dobro načrtovan tedenski jedilnik ni le stvar organizacije, ampak tudi občutka miru. Ko vnaprej veste, kaj boste kuhali, se izognete nepotrebnim nakupom, zmanjšate količino odpadkov in prihranite čas. Hrana postane užitek, ne obveznost.
Zato sledi predlog za preprost in uravnotežen jedilnik od ponedeljka do nedelje. Namenjen je ljudem, ki radi jedo domačo hrano, a nimajo časa stati ure v kuhinji. Sestavljen je iz dostopnih sestavin, sezonske zelenjave in nekaj trikov, kako iz ene jedi ustvariti dve.

Ponedeljek – začetek tedna z okusom na žlico
Juha za energijo in lahek začetek tedna
Teden je najbolje začeti s toplo in pomirjujočo hrano. Zelenjavna juha z rezanci ali zdrobovimi kroglicami je popolna izbira. Korenje, por, peteršilj in kos zelene korenine bodo poskrbeli za domač vonj, ki napolni kuhinjo. Če želite bolj polno jed, dodajte še nekaj kuhanega piščančjega mesa iz juhe – tako boste imeli tudi naslednji dan osnovo za solato ali testenine.
Glavna jed – rižota s piščancem in grahom
Na ponvi na hitro prepražite čebulo, dodajte riž in na koncu vmešajte grah in koščke piščanca iz juhe. Za svežino dodajte malo limoninega soka in peteršilja. Preprost, a popoln obrok za prvi dan.
Torek – domače jedi z nekaj preobrata
Kosilo, ki diši po domu
Torek je dan, ko se že znajdete v delovnem ritmu, zato je čas za nekaj bolj konkretnega. Pripravite pečen krompir z zelenjavo in jogurtovo omako. Na pekač razporedite krompir, bučke, papriko in čebulo. Pecite do zlato rjave barve, nato prelijte z jogurtovo omako, začinjeno s česnom in drobnjakom.
Nasvet za večerjo – testenine s tuno in limono
Tunin namaz ali preproste testenine s tuno so odlična izbira za lažjo večerjo. Dovolj je, da v ponvi pogrejete česen, dodate tuno, sok limone in malo olivnega olja.
Sreda – sredina tedna naj bo polna okusa
Enolončnica, ki ogreje in nasiti
Sreda je idealna za enolončnico iz leče ali fižola. Za osnovo uporabite čebulo, korenje in nekaj koščkov slanine za okus. Enolončnica je nasitna, a ne težka, in jo lahko pripravite vnaprej za naslednji dan.
Popoldanski prigrizek: domač kruh z namazom
Če vam ostane nekaj časa, specite hiter kruh z jogurtom ali uporabite že narejenega. Namažite ga z ajvarjem, sirom ali avokadom – popoln obrok za med delom ali zvečer.
Četrtek naj bo dan za testenine in nekaj svežine
Kosilo, ki nikoli ne razočara
Testenine z zelenjavo so rešitev za vsak četrtek. Na olju na hitro popražite česen, dodajte špinačo ali blitvo ter nekaj paradižnika v koščkih. Ko so testenine kuhane, vse skupaj zmešajte in dodajte nekaj naribanega sira. Za tiste, ki imate radi bolj izrazit okus, dodajte malo oliv ali kapre.
Ideja za sladico: pečena jabolka z medom
Preprosta, stara ideja, ki nikoli ne razočara. Jabolka izdolbite, napolnite z medom in orehi ter specite do mehkega.
Petek – dan za sprostitev in okus morja
Ribe, ki jih lahko pripravite v 20 minutah
Petek kliče po morskih okusih. Če nimate časa za ribarnico, uporabite fileje bele ribe, kot so oslič ali orada. Posolite, dodajte malo limoninega soka in olivnega olja ter pecite v pečici. Kot prilogo pripravite kuhani krompir z oljem in peteršiljem ali riž z zelenjavo.
Za lažjo večerjo – solata s tuno ali sardelami
Solata iz paradižnika, čebule, oliv in tunine je popoln način, da teden zaključite brez občutka teže. Dodajte kuhana jajca in kos kruha ter imate uravnotežen obrok.
Sobota za počasno kuhanje in druženje
Kosilo za dušo in mizo
Sobota je namenjena jedem, ki jih lahko pustite, da se počasi kuhajo, medtem pa uživate v prostem dopoldnevu. Goveji golaž ali piščanec v omaki z gobami je odlična izbira. Dodajte testenine, polento ali pire krompir in dobili boste kosilo, ki diši po domačnosti.
Popoldanski čas za peko
V soboto si privoščite nekaj sladkega. Spečete lahko preprost kolač z jabolki, skutni narastek ali palačinke, ki jih bodo otroci z veseljem pomagali pripraviti.
Nedelja – dan za počitek in družinsko kosilo
Klasično nedeljsko kosilo z moderno noto
Nedelja brez juhe in pečenke skoraj ne obstaja. Začnite z bistro juho iz domače zelenjave, nato nadaljujte s pečeno piščančjo bedrcem ali svinjskim vratom. Kot prilogo pripravite pečen krompir ali dušeno zelenjavo. Za osvežitev dodajte solato iz zelja ali radiča.
Popoldanski trenutek za mir
Nedeljski popoldan je idealen za počitek. Če imate kaj ostankov, jih uporabite za sendviče ali solato. Tako boste ponedeljek začeli brez hitenja in z občutkom, da je teden res lepo zaokrožen.
Kako iz tedenskega jedilnika narediti navado?
Organizacija, ki prinese mir v vsakdan
Načrtovanje jedilnika se morda sprva zdi kot dodatna naloga, a v resnici prinese več svobode. Sestavite seznam jedi, preverite, kaj imate doma, in naredite nakupni seznam. Hrano lahko pripravite vnaprej, shranite v posodice in v dveh dneh prihranite ure, ki bi jih sicer porabili za razmišljanje.
Pomembno je, da jedilnik ostane prilagodljiv. Če se med tednom spremeni načrt, ga preprosto zamenjajte z drugim dnevom. Hrana ni stroga rutina, ampak del ritma, ki ga ustvarjamo sami.
Okus tedna je v preprostosti
Jedilnik ni namenjen le temu, da vemo, kaj bomo jedli, ampak da v vsak obrok vnesemo mir. Kuhanje postane bolj sproščeno, ko vemo, kaj nas čaka. In ko na koncu tedna pogledamo nazaj, ugotovimo, da smo jedli domače, raznoliko in brez nepotrebnega stresa.
Preprost jedilnik je zato več kot le seznam jedi. Je opomnik, da je vsak obrok priložnost, da si vzamemo trenutek zase in uživamo v tistem, kar smo sami ustvarili. Hrana, pripravljena s preprostostjo, pogosto prinese največ zadovoljstva. In prav to je tisto, kar šteje ob koncu tedna.