Sladoled je ena izmed najbolj priljubljenih poletnih sladic, a domača priprava marsikoga odvrne, saj je pogosto povezana z aparati, mikserji in zapletenimi postopki. Prav zato je sladoled v steklenem kozarcu postal pravi hit. Za pripravo potrebujete le nekaj osnovnih sestavin in navaden steklen kozarec s pokrovčkom. Rezultat pa je kremast in okusen sladoled, ki ga lahko obogatite po lastnem okusu.
Brez kuhinjske opreme, brez dolgih postopkov in brez posebnih trikov. Samo malo tresenja in nekaj ur v zamrzovalniku.

Zakaj sladoled v kozarcu?
Brez aparata in mešalnika
Vse, kar potrebujete, je kozarec s pokrovčkom in nekaj energije za tresenje.
Hitro in enostavno
Priprava vzame le 10 minut – od mešanja do zamrzovanja.
Popoln nadzor nad sestavinami
Lahko zmanjšate količino sladkorja, uporabite rastlinske napitke ali dodate svoje najljubše dodatke.
Neskončne možnosti okusov
Osnovni recept je zgolj izhodišče – od vanilije, čokolade, sadja do piškotov, vse je možno.
Osnovni recept za sladoled v steklenem kozarcu
Sestavine:
- 125 ml sladke smetane za stepanje
- 30 ml sladkanega kondenziranega mleka
- 30 ml polnomastnega mleka
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Postopek priprave:
- V čist steklen kozarec (približno 0,5 l) vlijte smetano, kondenzirano mleko, polnomastno mleko in vaniljev ekstrakt.
- Kozarec dobro zaprite s pokrovčkom, da se med tresenjem ne odpre.
- Močno tresite približno 4–5 minut, dokler se zmes ne zgosti in poveča prostornino.
- Če želite dodati dodatke (piškote, čokolado, sadje), jih primešajte v tem koraku.
- Kozarec ponovno zaprite, ga ovijte v kuhinjsko brisačo in postavite v zamrzovalnik za 3–4 ure.
- Ko se masa strdi, kozarec odprite in uživajte v domačem sladoledu.
Ideje za obogatitev okusa
Čokoladni sladoled
Dodajte 2 žlici kakava v prahu ali stopljeno čokolado.
Sladoled s piškoti
Primešajte zdrobljene kekse (Oreo, Albert, Plazma …).
Sadna osvežitev
Dodajte koščke svežih jagod, malin, borovnic ali pire manga.
Orehova ali karamela
Primešajte žlico karamele, arašidovega masla ali Nutelle.
Nasveti za najboljši rezultat
- Kozarec mora imeti res dober pokrovček, sicer se bo vsebina med tresenjem razlila.
- Če se masa po 5 minutah tresenja ne zgosti, nadaljujte še nekaj minut.
- Sladoled naj ostane v zamrzovalniku vsaj 3 ure, da dobi pravo teksturo.
- Če ga hranite dlje, ga pred serviranjem pustite nekaj minut na sobni temperaturi, da se rahlo zmehča.
Prednosti pred klasično pripravo
Klasični recepti pogosto zahtevajo aparate, stepanje in večkratno mešanje, da masa ne kristalizira. Sladoled v kozarcu pa je preprost in dostopen vsem – tudi tistim, ki nimajo kuhinjske opreme. Poleg tega je zabaven način priprave, ki ga obožujejo otroci, saj lahko sami sodelujejo pri tresenju kozarca.
Najboljše ideje so pogosto najpreprostejše
Sladoled v steklenem kozarcu je dokaz, da so najboljše ideje pogosto tudi najpreprostejše. Ne potrebujete mikserjev, dragih aparatov ali kulinaričnih spretnosti. Vse, kar je potrebno, je kozarec, nekaj osnovnih sestavin in malo potrpljenja. Rezultat je kremast, okusen in popolnoma prilagodljiv sladoled, ki ga lahko pripravite kadarkoli.
Če želite to poletje poskusiti nekaj novega, enostavnega in osvežilnega, potem je to recept, ki ga morate preizkusiti.