Cvrtnik na vroč zrak (angleško air fryer) je v zadnjih letih osvojil številne kuhinje. Obet manj mastne hrane, hrustljave skorjice brez olja in hitrejše priprave je prepričal mnoge. A ta vsestranska naprava ima tudi svoje meje. Ne more nadomestiti vsake metode kuhanja in ni primerna za vsa živila. Nekatera jedi se v njej ne pripravijo pravilno, druga povzročajo umazanijo, dim ali celo nevarnost za okvaro naprave.
V nadaljevanju podrobno predstavljamo, katera živila raje obdelajte drugače – ter zakaj je bolje, da jih ne zaupate cvrtniku na vroč zrak.

Hrana v tekočem testu – panada potrebuje olje
Na prvi pogled se zdi, da lahko v cvrtnik na vroč zrak damo karkoli, kar bi sicer ocvrli. Toda tekoče testo, kot ga uporabljamo za dunajski zrezek, je v tej napravi zanesljiva pot do razočaranja.
Tekoče testo se v stiku z vročim zrakom ne strdi dovolj hitro. Začne curljati s kosa mesa ali zelenjave, ostane na rešetki in v posodi, medtem ko živilo ostane brez zaščitne skorjice. Poleg slabe teksture to pomeni tudi precej več čiščenja.
Namesto tekoče zmesi uporabite suho panado: moka, jajce in drobtine. Površino pred peko rahlo popršite z oljem – tako dobite skorjico, ki se prime, zapeče in ostane na svojem mestu.
Mlad sir in druga živila, ki se hitro topijo
Sirna predjed v restavraciji, ki ste jo želeli poustvariti doma, lahko hitro postane katastrofa. Svež sir, kot je mozzarella, camembert ali brie, nima zunanjega ovoja in se že po nekaj minutah v cvrtniku spremeni v tekočo maso.
Če ni ovit v testo ali dobro zaprt v panado (zmes iz moke, stepenega jajca in drobtin za obdajanje živil), bo med segrevanjem iztekel in zažgal grelni element. Tudi pri paniranih sirnih palčkah velja previdnost – najprej jih za nekaj ur postavite v zamrzovalnik, šele nato jih pecite.
Listnata zelenjava brez zaščite
Cvrtnik deluje z močnim kroženjem vročega zraka. To pomeni, da lahka živila, kot so listi špinače, ohrovta, rukole ali blitve, zlahka poleti po notranjosti naprave. Posledica je neenakomerno pečenje, zažgane konice in težko čiščenje ventilatorja.
Listnato zelenjavo raje rahlo popražite ali podušite. Če pa jo želite vseeno peči, uporabite mrežasto košarico ali pergamentni papir s težjo oblogo.
Cela zrna – riž, kvinoja, leča
Zrna brez tekočine se v cvrtniku ne bodo skuhala, temveč ostanejo trda in suha. Prav tako se lahko delci zrn pražijo neenakomerno in povzročijo neprijeten vonj.
Te vrste hrane potrebujejo vodo in čas za mehčanje – kar cvrtnik na vroč zrak ne omogoča. Boljša izbira je klasični lonec, kuhalnik za riž ali pečica z vodo v zaprti posodi.
Prelivne jedi z veliko tekočine
Zaradi narave kroženja zraka v napravi tekočina brizga, izhlapeva in se v obliki kapljic nabira po notranjosti. Jedi, kot so enolončnice, omake, lazanja z veliko bešamela ali polnjene paprike z omako, bodo pustile več škode kot koristi.
Če želite pripravljati takšne jedi, uporabite toplotno odporne posode z visokim robom. A tudi takrat velja – manj tekočine pomeni manj čiščenja in boljši rezultat.
Hrana s karameliziranimi prelivi ali veliko sladkorja
Sladkor se hitro zažge in karamelizira že pri nizkih temperaturah. V cvrtniku na vroč zrak je to še izraziteje, saj se toplota porazdeli neenakomerno. Rezultat so zažgani robovi, lepljiva sredica in dolgotrajno čiščenje rešetke.
Če želite pripraviti sadje z medom ali pecivo s karamelo, to storite šele proti koncu peke – ali pa uporabite pečico. Tako boste ohranili sladkost brez zažganih sledi.
Hrana, ki potrebuje kuhanje na pari
Brokoli, korenje, cvetača in druge zelenjavne vrste, ki sicer uspejo v pečici, potrebujejo za mehko teksturo nekaj pare. Cvrtnik nima funkcije pare – zato so rezultati pogosto suhi, žilavi ali zažgani na površini in trdi v sredini.
Lahko jih poparite vnaprej ali skuhate delno, nato dokončate peko v cvrtniku. To velja predvsem za korenje in gomoljnice.
Hrana, ki se hitro razpade – ribji polpeti, sveži burgerji
Meso, ki nima dobre vezave, v cvrtniku hitro razpade. Tekočina iz mesa povzroči, da se polpeti zlepijo v košarici, spustijo sokove in se ne zapečejo pravilno. To velja za:
- sveže oblikovane burgerje,
- ribe brez ovoja,
- polpeti iz stročnic ali zelenjave brez jajc ali moke.
Za uspešno peko uporabite papir za peko ali mrežico in pazite, da je masa dovolj čvrsta. Če ne, jih predhodno zamrznite ali pečite v pečici.
Živila, ki močno škropijo – mastna svinjska rebra
Čeprav so rebra odlična iz pečice ali žara, so lahko problematična. Ko se maščoba stopi, začne škropiti po grelnem telesu. To povzroči dim, vonj in lahko tudi skrajša življenjsko dobo naprave.
Če že pripravljate rebra, jih predhodno obrišite, odstranite večino maščobe in uporabite papir ali posodo za zbiranje maščobe. Vedno pecite pri nižji temperaturi, da se maščoba ne zažge.
Prevelike količine naenkrat
Preobremenjena košara pomeni, da zrak ne kroži enakomerno. Posledica so različno zapečeni ali sploh nepečeni deli hrane. Hrana se zlepi in tudi okus ni tak, kot bi moral biti.
Pecite v več manjših serijah. Rezultat bo boljši, čiščenje pa hitrejše.
Razmislek pred vsako uporabo
Cvrtnik na vroč zrak je odličen pripomoček, če ga uporabljamo za tisto, za kar je namenjen – pečenje, zapečene skorjice, ogrevane jedi brez olja. A kot vsak aparat ima svoje omejitve.
Začnite z razumevanjem, kaj se dogaja v napravi: močan krožni zrak, hitra izsušitev, brez vlage. To pomeni, da niso primerna živila, ki potrebujejo vlago, paro ali mehko zapečenost.
Če sledimo tem pravilom, bo odličen pomočnik. Za hrustljav krompirček, zapečene perutničke, zelenjavne polpete ali pogrevanje včerajšnje pice.