Ana Roš Stojan je prva Slovenka s 3 Michelinovimi zvezdicami, zdaj se pripravlja na nov poslovni podvig. Kot piše Kult Plave Kamenice, Roševa odhaja na Dansko, natančneje v Kopenhagen, kjer bo med adventom postavila pop up Hiše Franko.
Restavracija Hiša Franko v Kobaridu je sicer njen prvi projekt, zdaj pa jo bo v obliki pop up restavracije predstavila tudi Dancem, in sicer v Tivoliju, znanem zabaviščnem parku v središču danske prestolnice. Hiša Franko se v Kopenhagnu odpira 21. novembra in bo odprta vse do 31. decembra ter bo ponujala slovenska vina in mešala svoje prepoznavne koktajle.
Kdo je Ana Roš?
Ana Roš Stojan je bila lani tretja na lestvici The Best Chef, letos pa je osvojila nagrado Voted by Professionals za najboljšo šefinjo na svetu. Poleg kuhanja je ljubiteljica športa in potovanj, poliglotka in še veliko več. Diplomirala je iz mednarodnih in diplomatskih ved v Italiji.
Michelinove tri zvezdice
Samouka kuharica je, s svojo kuhinjo pa želi izraziti letne čase, lokalnost, pa tudi sebe, svoja potovanja in ženstvenost. Njena kuhinja temelji trdno na okolju, ki nudi vse proizvode in je neizčrpen vir navdiha. Kariero v diplomaciji je opustila prav zato, da bi postala kuharica.
Kuhinja Ane Roš
Njena kuhinja je ekspresivna, intenzivna in neortodoksna, njena filozofija pa je preprosta – sledi naravi. Vzemite tisto, kar ponuja sezona, kombinirajte nepričakovano, ne bojte se tvegati. Ko pridete v njeno restavracijo, je prvo pravilo: poskusite se sprostiti, uživati in pustiti ob strani vse predsodke, ki jih imate. O njej je svojčas pisal celo New York Times, napisali pa so, da je definirala nacionalno kuhinjo Slovenije.