Vsako leto se advent začne najprej v kuhinji. Vonj po agrumih, rahla toplina olja, droben prasket testa in tisti prvi ugriz v mehko sredico, ki nas naenkrat vrne v otroštvo. Med vsemi prazničnimi posladki prav fritule ohranijo posebno mesto. To so tiste male sladke kroglice, ki združujejo domačnost, preprostost in praznični značaj. Lani so mnogi delili recept, ki je marsikatero gospodinjstvo navdušil do te mere, da je postal stalnica vse do svečnice. Preproste sestavine, hiter postopek in odlična tekstura so kombinacija, ki ne razočara.
Letos je advent znova pred vrati in zato je pravi čas, da se recept vrne tja, kamor spada – v praznični repertoar vsake kuhinje. V nadaljevanju sledi podrobna razlaga, zakaj so te fritule posebne, kako se pripravijo in kako zagotoviti, da bodo vedno enakomerne, rahle in zlatorjave. Dodani so tudi nasveti, ki olajšajo cvrtje, ter drobne skrivnosti, ki jih običajno poznajo le tiste babice, ki fritule delajo na pamet.
Zakaj so te fritule postale praznični hit?
Recept je preprost. To je prva prednost, zaradi katere ga mnogi vzamejo za svojega. Brez tehtanja dolgega seznama sestavin, brez zapletenih postopkov vzhajanja in brez stresa. Vse, kar je potrebno, je ena posoda, nekaj osnovnih sestavin in miren ritem, v katerem se testo pripravi skoraj samo od sebe.
Okus, ki združuje tradicijo in sodobnost
V receptu se povežejo trije ključni elementi. Najprej jogurt, ki fritulam podari mehkobo. Nato alkohol – ruma ali žganja je le malo, a ravno prav, da testo med cvrtjem manj vpija olje, zaradi česar so fritule presenetljivo zračne. Tretji element so citrusi in aromatični sladkorji, ki ustvarijo svežino, ki je za december skoraj obvezna. Rezultat je popolna zimska kombinacija okusa, ki ne potrebuje omak, nadevov ali dodatkov. Fritule lahko postrežete same, posute s sladkorjem v prahu, in vseeno učinkujejo praznično.
Hiter postopek brez vzhajanja
Veliko ljudi se fritul loti ravno zaradi tega. Ni potrebe po dolgi fermentaciji, testo je pripravljeno takoj, cvrtje pa traja le kratek čas. To je idealen recept za dni, ko v hiši zavlada nenapovedan obisk ali ko želite nekaj, kar otopeli decembrski večer spremeni v pravo sladko razvajanje.

Sestavine, ki naredijo razliko
Recept temelji na nekaj osnovnih sestavinah. Kljub preprostosti pa se vsaka od njih izkaže kot pomembna.
- 1 jajce
- 1 rum sladkor
- 1 limon sladkor
- 65 g belega sladkorja
- 1 žličica vanilje (aroma ali ekstrakt)
- malo ruma ali žganja
- 200 g moke
- 180 g navadnega jogurta
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
- naribana limonina lupinica (za intenzivnejši okus)
Jogurt poskrbi za rahlo strukturo testa, alkohol za nežno preprečevanje vpijanja olja, aromatični sladkorji pa za zapeljiv vonj in okus, ki je pravšnji za praznike. Dodatek limonine lupinice testo dvigne na višjo raven. Vonj citrusa je tisti, ki naredi fritule resnično praznične.
Postopek priprave, ki vedno uspe
Priprava testa poteka hitro, pomembno pa je, da se ga ne premeša preveč. Pri fritulah velja pravilo, da je manj več.
Testo pripravite v eni sami skledi
Najprej v skledo ubijte jajce in mu dodajte vse sladkorje. Mešajte toliko, da masa postane enotna, ni pa je treba penasto stepsti. Nato dodajte vaniljo, jogurt in alkohol. Znova mešajte, dokler se vse poveže.
Dodajanje suhih sestavin
Moko presejte skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli. Suhe sestavine dodajte mokrim in mešajte nežno, samo toliko, da se vse poveže. Testo mora ostati mehko in rahlo lepljivo, saj se ravno zračnost pozna pri končnem rezultatu.
Pravilna temperatura olja
Najpogostejša napaka pri fritulah je previsoka ali prenizka temperatura olja. Idealna je okoli 170 stopinj. Če olja nimate namena meriti s termometrom, opravite preprost test: v olje spustite majhen košček testa. Če se dvigne počasi in začne nežno cvrčati, je temperatura prava.
Oblikovanje fritul brez packanja
Najlažji način oblikovanja je z dvema čajnima žličkama. Na eno zajamete malo testa, z drugo ga nežno potisnete v olje. Testo se med cvrtjem zaokroži samo. To je tudi razlog, da ni potrebe po popolnosti pri zajemanju.
Čas cvrtja
Fritule cvrete približno tri minute. Same se bodo obračale. Ko so enakomerno zlato rjave, jih dvignite iz olja in položite na papirnato brisačo.
Kako doseči popolno teksturo?
Fritule postanejo mehke, če se držite dveh pravil. Prvo je nežno mešanje, drugo je dosledna količina jogurta. Če je jogurta premalo, se testo izsuši, če ga je preveč, fritule vpijejo več olja. Natančnost pri odmerjanju ima zato resnično vpliv.
Skrivnost zračnosti
Zračnost daje kombinacija jogurta, pecilnega praška in alkohola v testu. Alkohol med cvrtjem izhlapi in tako ustvari drobne kanale v testu, zaradi katerih je vsak grižljaj lahek.
Postrežba, ki navduši goste
Fritule so najboljše tople, vendar ohranijo svojo mehkobo tudi hladne. V kombinaciji s sladkorjem v prahu ali cimetom delujejo praznično. Lahko jih postrežete tudi z medom, limonino glazuro ali stopljeno čokolado.
Serviranje na praznični mizi
Na krožniku delujejo najlepše, če jih naložite v višino in potresete s sladkorjem v prahu. Zraven lahko položite nekaj rezin limone ali pomaranče, kar ustvari prijeten dekorativen učinek. Fritule lahko ponudite tudi kot gostinski pozdrav pred glavno praznično jedjo.
Najpogostejše napake in kako jih preprečiti
Pregosto testo
Če testo ni dovolj mehko, fritule ne bodo zračne. Dodajte žlico jogurta in ponovno premešajte.
Preveč olja v fritulah
Vzrok je prenizka temperatura olja ali premočno mešanje testa. V obeh primerih fritule vpijejo tekočino in postanejo težke.
Prehitro cvrtje
Če zunanjost hitro porjavi, notranjost pa ostane surova, je olje prevroče. Zmanjšajte moč plina ali temperature elektrike.
Recept: Fritule, ki vedno uspejo
- Sestavine:
- 1 jajce
- 1 rum sladkor
- 1 limon sladkor
- 65 g sladkorja
- žličica vanilje
- malo ruma ali žganja
- 200 g moke
- 180 g jogurta
- 1 pecilni prašek
- ščep soli
- naribana limonina lupinica
- Postopek:
- V skledi zmešajte jajce in sladkorje ter dodajte vaniljo, jogurt in rum. Premešajte.
- V drugi posodi presejte moko s pecilnim praškom in soljo.
- Suhe sestavine dodajte tekočim in premešajte samo toliko, da se testo poveže.
- Ogrejte olje na približno 170 stopinj.
- Z dvema čajnima žličkama oblikujte majhne kroglice in jih spustite v olje.
- Cvrite tri minute, dokler niso zlato rjave.
- Odcedite in potresite s sladkorjem v prahu.
Prazniki so lepši z recepti, ki prinesejo veselje
Fritule niso samo sladica. So droben obred, ki v dom prinese toplino. Recept, ki je navdušil tisoče ljudi, je dokaz, da je preprostost pogosto najboljša rešitev za uspeh. Sestavine, ki jih ima večina vedno na zalogi, ustvarijo popoln praznični grižljaj, zaradi katerega se advent začne z nasmehom.
