Moka je ena tistih živil, ki jih vedno hranimo v shrambi. Ne glede na to, ali pečemo pecivo, torte, cvremo meso ali pripravljamo domače testenine, moka je sestavni del teh jedi in jo pogosto uporabljamo. Vendar pa je tudi eno tistih živil, ki jih odpremo in pustimo v shrambi, ne da bi razmišljali o njenem roku trajanja.

Pravilno shranjevanje

Da bi moka zdržala čim dlje, je pomembno, da jo pravilno shranjujemo, poleg tega pa moramo biti pozorni na nekaj podrobnosti tudi pri nakupu. Najprej, ko ste v trgovini, preverite, ali je vrečka moke cela. Če opazite luknje ali raztrganine, vrečke nikakor ne vzemite.

Sovražniki: Vlaga, toplota in zrak

Vlaga, toplota in zrak so trije največji sovražniki moke. To pomeni, da jo moramo poleg suhega in hladnega prostora preložiti v hermetično zaprto posodo takoj po nakupu. In kako veste, kje shranjevati moko? To je odvisno od tega, kako hitro jo nameravate porabiti in kakšne vrste je.

Vse je odvisno od vrste moke

Če imate večnamensko moko ali tako, ki jo boste uporabili hitro, jo hranite v hermetično zaprti posodi na hladnem in suhem mestu, kot je shramba ali kuhinjska omarica, stran od pečice ali oken. Nikakor ne boste zgrešili, če moko hranite v hladilniku, saj je idealna temperatura za shranjevanje pod 10 stopinj Celzija.

Po drugi strani pa, če imate moko iz polnozrnatih žit, oreščkov ali tako, ki jo boste porabljali počasneje, jo hranite v hermetično zaprti posodi v hladilniku ali zamrzovalniku. Moke, kot je mandljeva, ki imajo več maščobe, je bolje hraniti v hladilniku, saj nizka temperatura preprečuje žarkost. Pomembno je le, da jo pred uporabo pustite nekaj časa na sobni temperaturi.

Kako veste, da se je moka pokvarila?

Če moka oddaja neprijeten, postan vonj, je verjetno pokvarjena. Temne lise in sprememba barve so še nekateri znaki. Pomnite, da je rok trajanja moke, če jo pravilno hranite, šest do osem mesecev po odprtju pakiranja.

Oznake: