Kako znižati visok krvni tlak?

Če visok krvni tlak ni pod nadzorom, lahko povzroči različna nevarna zdravstvena stanja, zato ga je treba spremljati in prilagoditi življenjski slog. Spremembe lahko uvedemo tudi pri prehrani. Dietetičarka Victoria Taylor je za britanski Express delila nasvete o tem, katero vrsto hrane se je treba izogibati in katero bi morali pogosteje uživati.

Merjenje krvnega tlaka
Merjenje krvnega tlaka

Visok krvni tlak – nasveti

Za začetek dietetičarka svetuje zmanjšanje vnosa slane hrane, priporoča pa, da na dan ne zaužijete več kot šest gramov soli, kar je približno ena čajna žlička. Morda zaužijemo več soli, kot si mislimo, opozarja strokovnjakinja.

Taylor dodaja, da “se večina soli, ki jo zaužijemo, že nahaja v hrani, ki jo kupujemo, kot so čips, omake in kisle kumarice. Sol se nahaja tudi v predelanem mesu, kot so šunka, slanina in klobase, ter v osnovnih živilih, kot sta kruh in kosmiči za zajtrk.

Za nadzor nad krvnim tlakom dietetičarka priporoča izbiro živil z nizko vsebnostjo soli, izogibanje pripravljeni hrani ter pripravljanje več obrokov doma, kjer lahko nadzirate, katere sestavine in v kakšnih količinah uporabljate.

Hrana z veliko sladkorja in maščob

Taylor prav tako svetuje, da zmanjšate ali, najbolje, popolnoma prenehate uživati hrano, bogato s sladkorjem in maščobami. Živila, bogata s sladkorjem in maščobami, lahko vodijo do povečanja telesne teže, kar lahko negativno vpliva na krvni tlak. Poleg hrane dietetičarka izpostavlja tudi pijače, na katere je treba biti pozoren.

Alkoholne pijače

Prekomerno uživanje alkohola je še en potencialni dejavnik tveganja, saj lahko sčasoma povzroči pridobivanje telesne teže,” poudarja dietetičarka. Razlaga, da ima alkohol na krvni tlak podoben vpliv kot sladkor in mastna hrana. Čeprav meni, da alkohola ni treba popolnoma opustiti, bi ga bilo treba omejiti na nekajkrat tedensko. Če gre za vino, lahko iz zdravstvenih razlogov nekajkrat tedensko popijete kozarec rdečega vina.

Kofein

Kofein je še en dejavnik, ki lahko začasno zviša krvni tlak. Čeprav je učinek običajno kratkotrajen, so nekateri ljudje bolj občutljivi na njegov vpliv, kar lahko vodi do dolgoročnih težav s krvnim tlakom. To opozorilo velja ne le za kavo in čaj, temveč tudi za gazirane pijače in celo čokolado.

Kaj naj ljudje z visokim krvnim tlakom uživajo pogosteje?

Na pozitivni strani je vključevanje več nemastnih mlečnih izdelkov v prehrano lahko v pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka.

Dietetičarka poudarja, da “mlečni izdelki vsebujejo kompleksno kombinacijo hranil, vključno s kalcijem, ki je povezan z znižanjem krvnega tlaka.”

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.