Koliko palačink pojemo v življenju? Rekordi, dejstva in sladki presežki

Palačinke so ena tistih jedi, ki brez težav povežejo generacije, premostijo kulturne razlike in skoraj nikoli ne razočarajo. Čeprav jih pogosto povezujemo z nedeljskimi zajtrki ali sladkimi pregrehami, palačinke skrivajo mnogo več, kot se zdi na prvi pogled. Od Guinnessovih rekordov, neverjetnih številk in svetovnih ekstremov do preprostega vprašanja, koliko jih pravzaprav pojemo – to je zgodba o eni najbolj priljubljenih jedi vseh časov.

Palačinke, nadev in posip
Palačinke, nadev in posip

Slovenci palačinke jemljemo zelo resno

Slovenija se ponaša z močno tradicijo priprave palačink, predvsem s klasično različico iz jajc, mleka, moke in ščepca soli, pogosto obogateno s sladkimi namazi, marmeladami, skuto ali orehi. Čeprav ni uradne raziskave o tem, koliko palačink povprečen Slovenec poje letno, ankete med gospodinjstvi kažejo, da jih marsikje pripravljajo vsaj enkrat tedensko.

Če predpostavimo, da povprečna oseba v Sloveniji zaužije 3 do 5 palačink ob vsaki pripravi in da jih je približno 40-krat letno, se številka hitro povzpne nad 150 palačink na leto – ali več kot 10.000 v življenju. Impresivno? Seveda. A v primerjavi z nekaterimi rekorderji ta številka kar zbledi.

Guinnessov rekord: Kdo je pojedel največ palačink?

Uradni Guinnessov rekord za največ palačink, zaužitih v eni uri, je v lasti Američana. Matt Stonie je leta 2016 v Kaliforniji pojedel neverjetnih 113 palačink v 8 minutah. Njegov podvig ni bil le gastronomski izziv, temveč prava športna disciplina, saj so palačinke tehtale po 45 gramov, kar pomeni več kot pet kilogramov hrane v eni uri.

Še bolj fascinantno je, da so se nekateri “tekmovalci” specializirali za uživanje mini palačink, kjer šteje hitrost – v tekmovanjih, kjer se šteje število zaužitih palačink v določenem času, so rekordi pogosto nad 60 v petih minutah.

Največja palačinka na svetu? Da, obstaja – in ni ravno za ponev

Največja palačinka na svetu je nastala v Rochdaleu v Angliji leta 1994. Ta gromozanski kulinarični podvig je izpeljala organizacija Co-Operative Union Limited, palačinka pa je merila 15 metrov v premeru, tehtala tri tone in je bila pečena na posebej izdelanem jeklenem krožniku. Njen premer je bil večji od povprečne dnevne sobe.

Čeprav ni bila namenjena običajni pojedini, so jo razdelili med obiskovalce dogodka. Pečenje je trajalo več ur, obračanje palačinke pa je zahtevalo dvigalo in posebno koordinacijo.

5 neverjetnih zanimivosti o palačinkah

1. Obstajajo palačinke, narejene iz krvi

V skandinavskih državah, zlasti na Finskem in Švedskem, pripravljajo palačinke iz stepene krvi – najpogosteje iz svinjine, vode ali pilsnerja. Te temne palačinke, imenovane “veriohukainen” ali “blodpannkaka”, so bogate z železom in so del tradicionalne kuhinje.

2. Francoski dan palačink

Vsako leto 2. februarja Francozi praznujejo La Chandeleur, praznik luči, ki je tesno povezan s palačinkami. Običaj pravi, da če med obračanjem palačinke v roki držiš kovanec in jo ujameš brez pomoči druge roke, boš imel srečo vse leto.

3. Palačinke v vesolju?

Ruski kozmonavti so že v 70. letih preizkušali različne oblike hrane v breztežnostnem prostoru – med njimi tudi mini palačinke. Posebno pakirane in pripravljene v tubah, so služile kot visokoenergijska hrana med dolgimi misijami.

4. Najdražja palačinka stane več kot 900 dolarjev

Luksuzna restavracija v Londonu je ustvarila palačinko iz moke tipa 00, z vaniljo iz Madagaskarja, škotskim lososom in zlatimi lističi. Postrežena s stekleničko Cristal šampanjca stane približno 920 dolarjev.

5. V nekaterih državah jih postrežejo kot zdravilo

Na Madžarskem in v Romuniji verjamejo, da palačinke, polnjene s skuto in rozinami, pomagajo pri okrevanju po bolezni. Pogosto jih ponudijo bolnikom v bolnišnicah kot del posebne prehrane.

Masa za palačinke
Masa za palačinke

Zakaj imajo palačinke takšno priljubljenost?

Razlog za dolgoživost in univerzalno priljubljenost palačink tiči v njihovi prilagodljivosti. Lahko so sladke ali slane, tanke kot list papirja ali debele kot torta, hitre za pripravo ali del kompleksnega recepta.

Palačinke imajo dolgo zgodovino – segajo tisoče let nazaj, najverjetneje v obdobje neolitskih kultur. Stari Grki in Rimljani so jih pripravljali iz pšenične moke, medu in vode. V srednjem veku so se palačinke že pojavile kot postna jed, danes pa so simbol udobja, otroštva in nedeljskega razvajanja.

Vseeno, koliko jih poješ, vedno je prostor za še eno

Palačinka ni le jed – je kulinarični ritual. Ne glede na to, ali jo zavijemo z marmelado, prelijemo s čokolado ali jo nadevamo s skuto, palačinka skoraj nikoli ne razočara. V vsaki kuhinji ima svoje mesto, v vsakem otroštvu svojo vlogo in na vsakem krožniku svojo zgodbo.

Ljudje, ki trdijo, da so “pojedli dovolj palačink za celo leto”, se pogosto naslednji teden že znajdejo pred štedilnikom. Morda prav to pove več o moči te jedi kot vsi rekordi skupaj.

Kaj se naučimo iz rekorda?

Vztrajnost, domišljija in prazni želodci

Guinnessovi rekordi s palačinkami morda ne rešujejo sveta, a razkrivajo, kako daleč smo ljudje pripravljeni iti za zabavo, tekmovalnost ali zgolj ljubezen do dobre hrane. Včasih ne potrebujemo več od moke, mleka in jajc, da postanemo del nečesa velikega – ali pa vsaj zelo okusnega.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.