Kremna krompirjeva juha s sirom, ki pogreje jeseni

Jesenski večeri kličejo po toplih jedeh, ki napolnijo dom z vonjem domačnosti. Krompirjeva juha s sirom je prava izbira, kadar želimo nekaj hranljivega, hitro pripravljenega in obenem razkošno okusnega. Z nekaj osnovnimi sestavinami, dodatkom grškega jogurta in popečenega puranjega slanine dobimo jed, ki bo navdušila celo družino.

Krompirjeva juha
Krompirjeva juha

Sestavine za jušno osnovo

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula, narezana na drobno
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 4 skodelice rdečega krompirja, narezanega na koščke
  • 4 skodelice piščančje jušne osnove z manj soli
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke mletega črnega popra
  • 1/2 čajne žličke dimljene paprike

Za kremasto teksturo in beljakovine

  • 1 1/2 skodelice posnetega mleka (ali nesladkanega mandljevega mleka)
  • 1 skodelica navadnega grškega jogurta brez maščob
  • 1 1/2 skodelice naribanega sira cheddar z manj maščobe

Za posip in postrežbo

  • 6 rezin slanine, popečene in nadrobljene
  • 1/2 skodelice naribanega sira cheddar z manj maščobe
  • 1/4 skodelice nasekljanega svežega drobnjaka

Postopek priprave

1. Praženje osnovne zelenjave

V velik lonec segrejemo olivno olje na srednji temperaturi. Dodamo čebulo in česen ter pražimo 3–4 minute, da se zmehčata in lepo zadišita.

2. Kuhanje krompirja

Dodamo narezan krompir, piščančjo osnovo, sol, poper in dimljeno papriko. Zavremo, nato pa zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 15–20 minut, dokler krompir ni mehak.

3. Ustvarjanje kremaste teksture

S paličnim mešalnikom zmiksamo približno polovico juhe, da postane gosta in kremna, polovico krompirjev pa pustimo v kosih za bolj zanimivo teksturo.

4. Dodajanje mlečne osnove

Primešamo mleko, grški jogurt in nariban sir cheddar. Mešamo, dokler se sir ne stopi in juha postane svilnato gladka.

5. Zaključek in postrežba

Juho razdelimo v sklede, na vrh posujemo popečeno puranjo slanino, dodatni sir in svež drobnjak. Postrežemo takoj, ko je še vroča.

Nasvet za popoln okus

Če želite še bolj poln okus, lahko uporabite mešanico več vrst sira. K juhi se odlično poda tudi rezina popečenega kruha ali bageta, ki ju namočimo v kremasto osnovo.

Zakaj jo boste radi pripravili večkrat?

Ta krompirjeva juha s sirom je obrok, ki združuje toplino domače kuhinje in praktičnost hitre priprave. Idealna je za jesenske in zimske dni, ko potrebujemo nekaj, kar nas napolni z energijo in hkrati pogreje. Preprost recept omogoča številne prilagoditve, zato jo lahko vsakič pripravimo nekoliko drugače.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.