Letala AWACS E-3A predstavljajo hrbtenico Natove zračne nadzorne in obveščevalne zmogljivosti. Opremljena z radarjem dolgega dosega in pasivnimi senzorji, lahko letala zaznajo kontakte v zraku in na površju oddaljene več sto kilometrov ter te informacije posredujejo zavezništvu. S tem omogočajo vodstvu Nata najboljše možno poznavanje situacije, kar je ključnega pomena za učinkovito poveljevanje in kontrolo ter upravljanje bojevanja.

E-3A

Platforma E-3A je poleg zgodnjega opozarjanja pomembna za zagotavljanje situacijske slike, kar omogoča hitrejše in bolj informirane odločitve v kriznih trenutkih. Njena vloga v Natovih operacijah se je še posebej okrepila po začetku ruske vojne v Ukrajini. Nato je okrepil svojo zračno prisotnost v vzhodnem delu zavezništva z uporabo bojnih in nadzornih letal ter tankerjev. V Šiauliaiu v Litvi sta trenutno nameščeni dve letali E-3A, ki spremljata ruske dejavnosti v bližini meja zavezništva. Od februarja 2022 so Natova letala AWACS izvedla več sto patrulj nad vzhodno in severno Evropo z namenom spremljanja ruskih zračnih premikov.

14 nadzornih letal

Letalo je del flote 14 nadzornih letal v lasti Nata s sedežem v Geilenkirchnu v Nemčiji. Natovo letalo AWACS, ki je opremljeno z radarjem dolgega dosega in pasivnimi senzorji, lahko zazna kontakte v zraku in na površju oddaljene več sto kilometrov ter te informacije posreduje zavezništvu. Letalo AWACS deluje v okviru širših aktivnosti za zbiranje informacij in vodstvu Nata omogoča najboljše možno poznavanje situacije. Zaradi navedenega je platforma E-3A poleg zgodnjega opozarjanja na področju poveljevanja in kontrole ter upravljanja bojevanja ključna zmogljivost tako za Nato kot za njegove zaveznike.

Nadzor in zgodnje opozarjanje

Poleg svoje primarne funkcije nadzora in zgodnjega opozarjanja, so letala E-3A pomembna tudi za koordinacijo letalskih operacij in zagotavljanje zračnega poveljstva ter kontrole. Njihova prisotnost in delovanje zagotavljata varnost zračnega prostora zavezništva, kar je ključno za odvračanje potencialnih groženj in ohranjanje stabilnosti v regiji. Zaradi njihove zanesljivosti in visoke tehnološke opremljenosti, letala AWACS E-3A ostajajo nepogrešljiv del Natovega obrambnega mehanizma, ki se prilagaja nenehno spreminjajočim se varnostnim razmeram v svetu.

Oznake: