Slovenska vojska je v svojo letalstvo dobila tovorno letalo C-27J Spartan, ki ga proizvaja italijansko podjetje Leonardo. Letalo je različica Block 1, znana po svoji posodobljeni avioniki, ki omogoča delovanje v najzahtevnejših taktičnih in vremenskih razmerah. Na servisu Flightradar.com lahko letalo najdete pod oznako LSV201.

Letalo Spartan C-27J

Večnamenska zmogljivost

C-27J Spartan je večnamensko vojaško taktično transportno letalo, ki bo Slovenski vojski zagotovilo samostojnost in neodvisnost pri izvajanju nalog. Poleg vojaških operacij bo letalo ključno tudi za naloge v sistemu zaščite in reševanja. Nova pridobitev prinaša najsodobnejšo vojaško tehnologijo v Slovenijo ter odpira nove možnosti za razvoj slovenskega vojaškega letalstva in letalske stroke.

Posadka in prostor

Standardna posadka Spartana vključuje pilota, sopilota in skrbnika tovora, ki upravlja prevoz tovora, prerazporejanje prtljažnega prostora ter odmetavanje tovora. Prostorna in ergonomska pilotska kabina je opremljena s petimi večnamenskimi zasloni ter sistemom za nadzor delovanja motorjev. Centralni del kabine vsebuje radionavigacijske naprave, klasična krmilna volana in sedež za dodatnega člana posadke.

Spartan – tehnične dimenzije

Tovorni prostor letala meri 11,43 metra v dolžino, 2,45 metra v širino in 2,25 metra v višino, s skupno prostornino 75 kubičnih metrov. Letalo omogoča nalaganje standardnih palet 463L ter različnih vojaških vozil, vključno s helikopterjem Bell 206 Jetranger. Za odmetavanje tovora lahko Spartan ponese do devet ton oziroma dve standardni paleti HCU-6E. V prostoru je nameščenih 28 zložljivih sedežev, z možnostjo dodatnih sedežev, kar omogoča prevoz do 46 vojakov ali padalcev.

Kako je poskrbljeno za varnost?

Letalo je izdelano iz kovinske strukture, z gibljivimi deli kril, vrati in predelnimi stenami iz kovinsko-kompozitne sendvič konstrukcije. Nekateri deli, kot so nos letala in stožec repnega dela trupa, so izdelani iz kompozita steklenih vlaken. Spartan je opremljen z zavihki (winglets), ki zmanjšujejo zračni upor in povečujejo učinkovitost letala. Nosilnost letala omogoča prelaganje palet z enega letala na drugo brez težav, kar povečuje operativno fleksibilnost. Pristajalno podvozje je uvlačljivo in omogoča dvig nosu za lažje natovarjanje. Za varnost posadke so nameščeni zasilni izhodi v pilotski kabini in tovornem prostoru.

Vzdrževanje in podpora

Vzdrževanje letala C-27J je razdeljeno na linijsko in bazno vzdrževanje. Linijsko vzdrževanje vključuje dnevne preglede, diagnostiko ter zamenjavo in popravilo preprostejših delov, medtem ko bazno vzdrževanje obsega načrtovane preglede, vzdrževanje motorjev, pristajalnega podvozja in varnostne opreme. Leonardo bo prvo leto zagotavljal ekipo strokovnjakov za vzdrževanje na letališču v Cerkljah ob Krki, ki bodo v podporo slovenskim inženirjem in tehnikom.

Letalo C-27J Spartan predstavlja pomemben korak naprej za Slovensko vojsko. Njegove zmogljivosti in sodobna tehnologija bodo znatno prispevale k obrambni pripravljenosti in operativni učinkovitosti, hkrati pa omogočile hitrejše in bolj učinkovite odzive v sistemu zaščite in reševanja. Nova pridobitev bo tako obogatila slovensko vojaško letalstvo ter povečala njegovo neodvisnost in operativne zmogljivosti.

Prihod Spartana v Slovenijo (19. december 2023):