Razpokančki so eni najbolj priljubljenih prazničnih piškotov – preprosti za pripravo, obenem pa med peko preplavijo kuhinjo s svojim omamnim vonjem. Če ste že poskusili pistacijeve razpokančke, ki so pravi hit, ali klasične čokoladne, je zdaj čas, da spoznate še recept za limonine razpokančke.

Limonini razpokančki
Razpokančki, limona, Foto: Radmila Kolmanić

Osvežujoči, zlato rumeni piškoti, pripravljeni s svežim limoninim sokom in naribano limonino lupinico, bodo očarali vse ljubitelje citrusov. Recept smo našli v priljubljeni kuharski skupini na Facebooku, kjer ga je delila strastna ljubiteljica peke Antonia Jagodić.

Potrebne sestavine

Za pripravo limoninih razpokančkov boste potrebovali naslednje sestavine, ki jih morda že imate doma:

  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu (za valjanje)
  • 80 g masla
  • 50 ml olja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • sok in naribana lupinica ene limone
  • 250 g moke

Postopek priprave

Sledite tem preprostim korakom in pripravite popolne limonine razpokančke:

Stepanje jajc in sladkorja
V večji posodi stepite jajca in sladkor, dokler ne postane masa penasta in svetla.

Dodajanje mokrih sestavin
Primešajte zmehčano maslo in olje. Nadaljujte z mešanjem, dokler se sestavine ne povežejo v gladko maso.

Okus limone in suhe sestavine
Dodajte vaniljev ekstrakt, sveže iztisnjen limonin sok in naribano limonino lupinico. Postopoma dodajajte moko, ki ste jo prej zmešali s pecilnim praškom. Testo dobro pregnetite, da postane enotno in mehko.

Hlajenje testa
Pokrijte testo s plastično folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj dve uri. Hlajenje bo pomagalo, da se testo med oblikovanjem ne lepi.

Oblikovanje kroglic
Po hlajenju iz testa oblikujte približno 36 majhnih kroglic, težkih približno 20 g.

Valjanje v sladkorju
Kroglice najprej povaljajte v kristalnem sladkorju, nato še v sladkorju v prahu. Tako bodo med peko dobile značilen razpokan videz.

Peka
Kroglice položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečico segrejte na 180 °C in razpokančke pecite približno 10 minut. Ko so pečeni, morajo biti rahlo zlato obarvani, z mehko sredico.

    Nasveti za popolne limonine razpokančke

    Uporabite bio limone, saj je lupinica brez pesticidov in zato bolj varna za uživanje. Če želite intenzivnejši okus limone, dodajte še nekaj kapljic limoninega ekstrakta. Piškote hranite v zaprti posodi, da ohranijo svojo svežino in mehkobo.

    Limonini razpokančki so odlična izbira

    Limonini razpokančki so prava paša za oči zaradi svojega razpokanega videza in svežega vonja po limoni. So popolna izbira za praznične dni, družinska druženja ali preprosto kot posladek ob skodelici čaja ali kave. Poskusite ta recept in presenetite svoje bližnje s čudovitimi piškoti, ki bodo navdušili tako s svojim videzom kot okusom.

    Oznake: