Napaka, ki uniči okus sveže skuhane kave – večina jo dela vsako jutro

Diši po kavi, a okus razočara. Je grenka, premočna, kisla ali vodena. Mnogi krivijo aparat, kavna zrna ali celo mleko, a pogosteje je razlog nekaj povsem drugega. Ena drobna, skoraj samoumevna napaka, ki jo čelovito ponavljamo iz navade, je najpogostejši razlog, da okus kave ni tak, kot bi moral biti.

Mehurčki na kavi
Mehurčki na kavi

Največja napaka? Napačna voda

Voda ni samo spremljevalec kave

Voda je približno 98 odstotkov vsake skodelice kave. Zato ni vseeno, kakšno vodo uporabimo. Večina ljudi za pripravo kave preprosto natoči vodo iz pipe in se s tem ne obremenjuje. A prav tukaj se skriva razlog za neharmoničen okus.

Trdota vode in vsebnost mineralov

Voda iz pipe je lahko mehka, srednje trda ali zelo trda. Trda voda vsebuje več kalcija in magnezija, ki se ob stiku s kavnimi olji vežejo v grenke spojine. Mehka voda po drugi strani ne omogoča pravilnega izraza arom. Idealna voda za kavo je uravnotežena – z nekaj minerali, a ne preveč.

Klor in drugi vonji

V številnih krajih voda vsebuje sledi klora ali drugih dezinfekcijskih sredstev. Ta kemikalija se ob segrevanju sprošča in vpliva na vonj ter okus. Zato kava v določenih krajih vedno rahlo “žgane” ali diši po bazenu.

Kaj lahko naredimo drugače

Uporaba filtrirane vode

Najenostavnejša rešitev je uporaba filtrirnih vrčkov ali naprav za prečiščevanje vode. Filtrirana voda odstrani odvečne minerale in klor ter omogoča kavnim aromam, da pridejo do izraza.

Prekuhavanje vode

Če nimamo filtra, lahko vodo vsaj prekuhamo in jo pustimo stati, da se hlapne spojine razgradijo. To ne bo odstranilo trdote, bo pa pomagalo pri okusu.

Steklenica z izvirsko vodo

Za ljubitelje vrhunske kave je steklenica kakovostne izvirske vode pogosto boljša izbira kot voda iz pipe. Paziti je treba, da ni gazirana in da ima srednjo vsebnost mineralov.

Druge napake, ki poslabšajo okus kave

Predolgo mletje ali nepravilna granulacija

Sveže mleta kava je najboljša, a če jo meljete predolgo, lahko začne izgubljati aromo in oksidirati. Prav tako nepravilna granulacija – preveč drobno mleta kava za french press ali preveč grobo mleta za espresso – spremeni ekstrakcijo in poruši ravnovesje okusa.

Nepravilna temperatura vode

Voda ne sme biti vrela. Idealna temperatura za pripravo kave je med 90 in 96 stopinjami Celzija. Vrela voda zažge aromatične spojine in povzroči grenak okus.

Umazan aparat ali grelnik vode

Ostanki kavnih olj, vodnega kamna ali stara voda v aparatu vplivajo na vsako četno žlico kave. Priporočljivo je redno čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna vsaj enkrat na mesec.

Preverite, kako pomembna je vaša voda

Zanimivo je, da najboljši baristi pogosto najprej poskrbijo za kakovost vode, šele nato za kavne aparate. Ne brez razloga. Prava voda omogoči, da vsaka kava razvije svoj polni potencial. Napačna voda pa zakrije tisto, kar ste z ljubeznijo pripravili.

Naredite test doma

Skuhajte dve identični kavi – eno z vodo iz pipe, drugo z ustekleničeno ali filtrirano vodo. že prvi požirek bo razkril razliko.

Vaša jutranja rutina si zasluži več

Jutranja skodelica kave je več kot ritual. Je trenutek zase, morda tiha meditacija, pogosto pa edini mir pred dnevnim kaosom. Zakaj bi jo torej kvarili s podrobnostjo, ki jo lahko z lahkoto izboljšamo?

Z boljšo vodo boste iz enake kave dobili povsem drug svet okusov. Brez menjave aparata, brez dragih dodatkov. Samo manjša sprememba, ki naredi veliko razliko.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.