Hladilnik je eno najpomembnejših gospodinjskih opravil, saj ohranja hrano svežo in preprečuje kvarjenje. Toda tudi najboljši hladilnik ne more opraviti svoje naloge, če ga ne uporabljamo pravilno. Veliko ljudi dela majhne napake, ki se zdijo nepomembne, a imajo velik vpliv na obstojnost hrane. Zbrali smo nekaj najpogostejših napak, zaradi katerih se hrana v hladilniku pokvari hitreje, kot bi se sicer.

Najpogostejše napake pri hrambi hrane v hladilniku
Shranjevanje mleka v vratih hladilnika
Vrata hladilnika so najtoplejši del, kjer temperatura pogosto niha zaradi odpiranja. Če mleko hranite tam, se bo hitreje skisalo. Bolje ga je postaviti na srednjo polico, kjer so temperature stabilnejše.
Nepokriti ostanki hrane
Če ostankov ne pokrijemo, se v hladilniku hitreje širijo bakterije, hrana pa izgublja vlago in okus. Vedno uporabljajte pokrove, folijo ali posodice s tesnilnim pokrovom.
Prepoln hladilnik
Če je hladilnik prenatrpan, hladen zrak ne kroži enakomerno. To povzroča toplejše točke, kjer se hrana začne kvariti prej. Pustite dovolj prostora za pretok zraka.
Vstavljanje vroče hrane neposredno v hladilnik
Vroča hrana dvigne notranjo temperaturo hladilnika in s tem vpliva na ostala živila. Preden jo shranite, pustite, da se nekoliko ohladi.
Neupoštevanje roka trajanja začimb in omak
Veliko ljudi pozabi, da imajo tudi začimbe, omake in prelivi rok uporabe. Če jih hranimo predolgo, lahko postanejo gojišče bakterij in kvarijo drugo hrano v hladilniku.
Napačna temperatura hladilnika
Hladilnik mora imeti temperaturo pod 4 °C. Če je višja, se bakterije razmnožujejo bistveno hitreje. Priporočljivo je imeti majhen termometer, da lahko temperaturo redno preverjate.
Shranjevanje zelenjave v plastičnih vrečkah
Plastične vrečke ujamejo vlago, zaradi katere zelenjava začne gniti. Bolje je uporabiti papirnate vrečke ali posodice, ki omogočajo kroženje zraka.
Pranje sadja pred shranjevanjem
Če sadje operete in ga mokrega shranite, dodana vlaga povzroči, da hitreje splesni. Bolje je, da ga operete tik pred zaužitjem.
Nečistoča in razlite tekočine v hladilniku
Če se razlije sok mesa, mleka ali juhe, se bakterije hitro razširijo na drugo hrano. Redno čistite police in predale, da preprečite navzkrižno kontaminacijo.
Nepravilno vrtenje hrane
Starejša živila pogosto končajo v zadnjem delu hladilnika, kjer jih pozabimo. Pravilo FIFO (first in, first out) pomeni, da nova živila postavite zadaj, starejša pa v ospredje. Tako boste vedno najprej porabili tisto, kar je bilo shranjeno prej.
Kako pravilno skrbeti za hladilnik
- Redno preverjajte temperaturo
- Hrano shranjujte v zaprtih posodicah
- Pustite prostor za kroženje zraka
- Redno čistite police in predale
- Organizirajte hrano tako, da je starejša vedno na dosegu
Pravilna uporaba hladilnika ni zapletena, a zahteva nekaj pozornosti. Če boste odpravili pogoste napake, boste zmanjšali količino zavržene hrane, prihranili denar in poskrbeli za bolj zdravo prehrano.
