Pečena jabolka za sladokusce – klasična jesenska poslastica, ki omamno diši po cimetu in medu

Če iščete preprosto, a popolno jesensko sladico, ki bo odišavila vaš dom in osvojila še tako zahtevne brbončice, potem so pečena jabolka z orehi, medom in rumom tisto, kar morate poskusiti. Ta starinski recept, ki so ga gospodinje pripravljale že v časih, ko so bile pečice redkost, združuje vse okuse, ki jih povežemo z domačnostjo, toplino in prazniki.

Vonj po otroštvu in zimski večeri ob pečici

Pečena jabolka so ena tistih jedi, ki nas že ob prvem vdihu popeljejo v preteklost. V kuhinjo, kjer je dišalo po cimetu, medu in stopljenem maslu. So sladica, ki ne potrebuje dragih sestavin ali dolge priprave, pa vseeno vedno navduši. Njihova skrivnost je v preprosti, a popolni kombinaciji toplih okusov – jabolka, orehi, rozine, rum in cimet se ob peki zlijejo v božansko aromatično sladkobo.

Pečena jabolka in cimet
Pečena jabolka in cimet

Izbor prave sorte jabolk

Za pečena jabolka izberite trše sorte, ki se med peko ne razpustijo. Najboljše so:

  • Carjevič – rahlo kisel, aromatičen in zelo obstojen pri pečenju.
  • Jonagold – prijetno sladko-kisel okus, lepo zadrži obliko.
  • Idared – odličen za peko, saj ostane čvrst tudi po 20 minutah v pečici.
  • Mošancelj – tradicionalna sorta s starinskim okusom, ki odlično prenaša toploto.

Če jabolka nimajo preveč izrazitega okusa, jih lahko dodatno oplemenitite z malo limoninega soka ali žlico portskega vina, kot v izvirnem receptu.

Sestavine za popolna pečena jabolka

Za pripravo boste potrebovali:

  • 6 do 8 večjih jabolk
  • 100 g zmletih orehov
  • ¼ skodelice rozine
  • 1 žlico medu
  • ¼ skodelice surovega masla
  • 1 žlico ruma ali arankonja
  • mleti cimet po okusu
  • sladkor po želji
  • žlico portskega vina za vsako jabolko
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • sladkor v prahu za posip

Postopek priprave

  1. Priprava jabolk:
    Jabolka temeljito operite in jim z ostrim nožem ali posebnim izrezovalnikom odstranite peščišče, vendar jih ne prerežite do konca – spodnji del naj ostane zaprt, da nadev ne bo uhajal.
  2. Priprava nadeva:
    V skledi zmešajte zmlete orehe, surove rozine, mehko maslo, med, ščepec cimeta in rum (ali arankonjo). Z vilicami dobro premešajte, da dobite dišečo, rahlo mazavo zmes.
  3. Polnjenje jabolk:
    Zmes nežno nadevajte v izvotlena jabolka do vrha. Lahko jih rahlo pritisnete, da se masa lepo usede.
  4. Pečenje – prvi del:
    Jabolka zložite v pekač, obložen s papirjem za peko ali namaščen z maslom. Postavite jih v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčajo in po kuhinji zadiši po medu in cimetu.
  5. Dodatek portskega in limoninega soka:
    Po prvem delu peke v vsako jabolko vlijte žlico portskega vina, pokapajte z limoninim sokom in potresite s kristalnim sladkorjem. Nato jih pecite še 5 minut, da se na površini naredi rahlo karamelna skorjica.
  6. Postrežba:
    Jabolka postrezite še topla, potresena s sladkorjem v prahu. Lahko jih dopolnite z žlico vaniljevega sladoleda, stepene smetane ali žlico grškega jogurta, ki lepo uravnoteži sladkost.

Nasveti za še boljši okus

  • Dodajte pomarančno lupinico – nekaj naribanih trakov bo poudarilo aromo medu in cimeta.
  • Uporabite orehe in lešnike skupaj – tekstura bo bolj zanimiva, okus pa bogatejši.
  • Namesto ruma uporabite konjak ali viski, če želite izrazitejši okus.
  • Za odrasle sladokusce lahko jabolka postrežete s toplo omako iz masla, sladkorja in portskega.

Hladna različica: pečena jabolka kot desert za naslednji dan

Če jih shranite v hladilniku, bodo naslednji dan še bolj aromatična. Postrezite jih hladna, z malo stepene smetane ali vaniljeve kreme. Tudi kot dodatek k palačinkam ali ovseni kaši bodo prava jesenska poslastica.

Zakaj imajo pečena jabolka tako visoko vrednost v kulinariki?

V preprostosti te jedi se skriva lepota: pečena jabolka so dokaz, da lahko iz vsakdanjih sestavin nastane nekaj izjemnega. So popolna za otroke, a hkrati elegantna za odrasle večerje. Vsebujejo vlaknine, naravne sladkorje, vitamine in zdrave maščobe iz orehov, zato so tudi nekoliko bolj zdrava alternativa klasičnim sladicam.

Tradicija, ki ne gre v pozabo

V mnogih slovenskih gospodinjstvih so bila pečena jabolka znak, da je jesen res prišla. Pečice so se ogrele, zunaj je zadišalo po dimu in mokrem listju, v notranjosti pa po medu in cimetu. V tem receptu smo združili vse tiste občutke topline, ki jih danes pogosto iščemo v hitrem tempu življenja – vonj po domu, po spominih in po iskrenem užitku.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.