Če iščete preprosto, a popolno jesensko sladico, ki bo odišavila vaš dom in osvojila še tako zahtevne brbončice, potem so pečena jabolka z orehi, medom in rumom tisto, kar morate poskusiti. Ta starinski recept, ki so ga gospodinje pripravljale že v časih, ko so bile pečice redkost, združuje vse okuse, ki jih povežemo z domačnostjo, toplino in prazniki.
Vonj po otroštvu in zimski večeri ob pečici
Pečena jabolka so ena tistih jedi, ki nas že ob prvem vdihu popeljejo v preteklost. V kuhinjo, kjer je dišalo po cimetu, medu in stopljenem maslu. So sladica, ki ne potrebuje dragih sestavin ali dolge priprave, pa vseeno vedno navduši. Njihova skrivnost je v preprosti, a popolni kombinaciji toplih okusov – jabolka, orehi, rozine, rum in cimet se ob peki zlijejo v božansko aromatično sladkobo.

Izbor prave sorte jabolk
Za pečena jabolka izberite trše sorte, ki se med peko ne razpustijo. Najboljše so:
- Carjevič – rahlo kisel, aromatičen in zelo obstojen pri pečenju.
- Jonagold – prijetno sladko-kisel okus, lepo zadrži obliko.
- Idared – odličen za peko, saj ostane čvrst tudi po 20 minutah v pečici.
- Mošancelj – tradicionalna sorta s starinskim okusom, ki odlično prenaša toploto.
Če jabolka nimajo preveč izrazitega okusa, jih lahko dodatno oplemenitite z malo limoninega soka ali žlico portskega vina, kot v izvirnem receptu.
Sestavine za popolna pečena jabolka
Za pripravo boste potrebovali:
- 6 do 8 večjih jabolk
- 100 g zmletih orehov
- ¼ skodelice rozine
- 1 žlico medu
- ¼ skodelice surovega masla
- 1 žlico ruma ali arankonja
- mleti cimet po okusu
- sladkor po želji
- žlico portskega vina za vsako jabolko
- nekaj kapljic limoninega soka
- sladkor v prahu za posip
Postopek priprave
- Priprava jabolk:
Jabolka temeljito operite in jim z ostrim nožem ali posebnim izrezovalnikom odstranite peščišče, vendar jih ne prerežite do konca – spodnji del naj ostane zaprt, da nadev ne bo uhajal. - Priprava nadeva:
V skledi zmešajte zmlete orehe, surove rozine, mehko maslo, med, ščepec cimeta in rum (ali arankonjo). Z vilicami dobro premešajte, da dobite dišečo, rahlo mazavo zmes. - Polnjenje jabolk:
Zmes nežno nadevajte v izvotlena jabolka do vrha. Lahko jih rahlo pritisnete, da se masa lepo usede. - Pečenje – prvi del:
Jabolka zložite v pekač, obložen s papirjem za peko ali namaščen z maslom. Postavite jih v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčajo in po kuhinji zadiši po medu in cimetu. - Dodatek portskega in limoninega soka:
Po prvem delu peke v vsako jabolko vlijte žlico portskega vina, pokapajte z limoninim sokom in potresite s kristalnim sladkorjem. Nato jih pecite še 5 minut, da se na površini naredi rahlo karamelna skorjica. - Postrežba:
Jabolka postrezite še topla, potresena s sladkorjem v prahu. Lahko jih dopolnite z žlico vaniljevega sladoleda, stepene smetane ali žlico grškega jogurta, ki lepo uravnoteži sladkost.
Nasveti za še boljši okus
- Dodajte pomarančno lupinico – nekaj naribanih trakov bo poudarilo aromo medu in cimeta.
- Uporabite orehe in lešnike skupaj – tekstura bo bolj zanimiva, okus pa bogatejši.
- Namesto ruma uporabite konjak ali viski, če želite izrazitejši okus.
- Za odrasle sladokusce lahko jabolka postrežete s toplo omako iz masla, sladkorja in portskega.
Hladna različica: pečena jabolka kot desert za naslednji dan
Če jih shranite v hladilniku, bodo naslednji dan še bolj aromatična. Postrezite jih hladna, z malo stepene smetane ali vaniljeve kreme. Tudi kot dodatek k palačinkam ali ovseni kaši bodo prava jesenska poslastica.
Zakaj imajo pečena jabolka tako visoko vrednost v kulinariki?
V preprostosti te jedi se skriva lepota: pečena jabolka so dokaz, da lahko iz vsakdanjih sestavin nastane nekaj izjemnega. So popolna za otroke, a hkrati elegantna za odrasle večerje. Vsebujejo vlaknine, naravne sladkorje, vitamine in zdrave maščobe iz orehov, zato so tudi nekoliko bolj zdrava alternativa klasičnim sladicam.
Tradicija, ki ne gre v pozabo
V mnogih slovenskih gospodinjstvih so bila pečena jabolka znak, da je jesen res prišla. Pečice so se ogrele, zunaj je zadišalo po dimu in mokrem listju, v notranjosti pa po medu in cimetu. V tem receptu smo združili vse tiste občutke topline, ki jih danes pogosto iščemo v hitrem tempu življenja – vonj po domu, po spominih in po iskrenem užitku.