Sladice, ki jih poznamo iz domov naših babic, imajo poseben čar. Včasih je bil praznični krožnik brez njih preprosto nepredstavljiv. Ruske kape spadajo med tiste miniature, ki so veljale za razkošje, saj so združevale mehko biskvitno osnovo, bogato kremo, čokoladni preliv in kokos. Danes se vračajo v obliki torte, ki ohranja njihov okus, hkrati pa ponuja lažjo pripravo in večji učinek na mizi.
Ruske kape torta je sladica za praznike, rojstne dneve ali posebne priložnosti. Izstopa zaradi razkošne višine, čistega videza in popolne kombinacije tekstur. Biskvit je zračen, krema gladka, čokoladni sloj bogat, kokos pa poskrbi za značilno aromo, ki spominja na zimske dneve in družinske obede.
V nadaljevanju je celoten recept, pripravljen tako, da uspe tudi domačim mojstrom, ki se običajno izogibajo višjim tortam. S pravimi koraki nastane sladica, ki je ne boste pozabili še dolgo po zadnjem grižljaju.

Sestavine za popolno torto – Ruske kape
Sestavine za biskvit
- 7 rumenjakov
- 3 žlice vode
- 300 g sladkorja
- 250 g moke
- Pol vrečke pecilnega praška
- 7 beljakov
Sestavine za kremo
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 50 g moke
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 0,5 l mleka
- 250 g margarine ali masla
Za posip in preliv
- Kokosova moka
- 200 g čokolade
- 4 žlice olja
Torta je najlepša, če je visoka in lepo oblečena v kokos. Prav ta kontrast med svetlimi stenami in temnim čokoladnim vrhom ji da videz, ki spominja na klasične ruske kape, le da v velikanski različici.
Priprava biskvita
Prvi koraki za zračno biskvitno osnovo
Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem in dodamo vodo, ki poskrbi za večjo prožnost mase. Stepamo dolgo, da masa postane blede barve in puhasta. Nato postopoma dodamo presejano moko s pecilnim praškom.
Vključevanje beljakov
Beljake stepemo v čvrst sneg. Pomembno je, da so sklede in metlice popolnoma suhe, saj le tako nastane stabilen sneg. Beljake vmešamo v rumenjakovo maso zelo nežno, z dolgimi potegi od spodaj navzgor.
Peka
Maso prelijemo v okrogel pekač, obložen s papirjem. Pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut, odvisno od pečice. Ohlajen biskvit prerežemo na dva enaka dela. Za še bolj nežen učinek lahko biskvit navlažimo z mlekom ali rahlo vaniljevo raztopino.
Kuhana vaniljeva krema za nežno strukturo
Priprava kreme v nekaj jasnih korakih
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo v posodi. Dodamo moko in malo mleka, da nastane gladka pasta. Preostalo mleko segrejemo in vročega zlijemo v jajčno maso med mešanjem. Zmes vrnemo na štedilnik in kuhamo do zgoščanja.
Dodajanje margarine ali masla
Ko se krema popolnoma ohladi, vmešamo margarino ali maslo sobne temperature. Krema mora biti enotna, svetla in razkošno mazljiva. Če je pripravljena pravilno, se bo lepo vpojila v biskvit.
Sestavljanje torte: ključ do popolne oblike
Prvi sloj in nanos kreme
Na spodnjo plast biskvita enakomerno razporedimo polovico kreme. Nato položimo drugo plast biskvita in pokrijemo s preostalo kremo. Torto premažemo tudi ob straneh, saj bo kokos najbolje oprijel ravno na svežo kremo.
Kokosovo ogrinjalo
Kokosovo moko posujemo ob straneh tako, da jo nežno potiskamo ob kremo. Torta tako pridobi svoj prepoznaven videz mehke bele obrobe.
Preliv iz čokolade
Čokolado stopimo nad paro in ji dodamo olje. To ustvari gladek sloj, ki se lepo razlije po vrhu. Preliv nanesemo tako, da sega skoraj do robov, brez da teče po strani. Ravno ta kontrast med temnim prelivom in belimi stenami ustvari pravo estetsko harmonijo.
Hladilni čas: trenutek, ki določi končni uspeh
Torta mora počivati vsaj šest ur, idealno čez noč. Okusi se povežejo, biskvit postane sočen, krema se stabilizira in kokos se lepo oprime površine. Počitek je tisti del priprave, ki sladico dvigne na višjo raven, zato ga ne gre izpustiti.
Nasveti, ki izboljšajo uspeh recepta
Pomembnost temperature sestavin
Rumenjaki in beljaki se lepše stepajo, če niso hladni. Tudi maslo za kremo mora biti sobne temperature, sicer krema lahko postane grudasta.
Enakomerna porazdelitev kreme
Za popolno obliko je ključna natančnost. Krema mora biti enakomerno razporejena, zato je dobro uporabiti lopatko ali paleto.
Stabilnost biskvita
Če želite popolnoma raven biskvit, ga po peki obrnite na glavo in ohladite. Tako se bo poravnal in ne bo nastale kupole.
Okusne različice
- Dodatek ruma v kremo za bolj izrazit okus
- Tanek sloj marmelade pod kremo
- Mešanica kokosove moke in mletih mandljev
Zakaj so ruske kape v obliki torte tako priljubljene?
Nostalgija v sodobni obliki
Mnogi se spomnijo ruskih kap iz slaščičarn, kjer so bile vedno med najbolj opaznimi. Torta združi njihov okus in videz, hkrati pa je primernejša za praznične mize.
Preprostost priprave
Čeprav je torta videti zahtevna, je priprava razmeroma enostavna. Sestavine so dostopne, postopki jasni, končni rezultat pa izjemno eleganten.
Priljubljenost na družinskih praznovanjih
Torta je visoka, polnega okusa in čudovitega videza, kar zagotavlja, da bo na vsaki mizi v središču pozornosti.
Postopek priprave: povzetek za hitrejše delo
Biskvit
- Stepamo rumenjake, sladkor in vodo.
- Dodamo moko in pecilni prašek.
- Nežno vmešamo beljake.
- Pečemo in ohladimo.
- Prerežemo na dve plasti.
Krema
- Zavremo mleko.
- Zmešamo jajca, sladkor, vaniljo in moko.
- Vmešamo vroče mleko.
- Kuhamo do zgoščanja.
- Ohladimo in dodamo margarino.
Sestavljanje
- Namažemo prvo plast.
- Dodamo drugo plast in premažemo celotno torto.
- Obložimo s kokosom.
- Prelijemo s čokoladnim prelivom.
- Ohladimo v hladilniku.
Sladica, ki preseže pričakovanja
Ruske kape v obliki torte je sladica, ki preseže pričakovanja že pri prvem rezu. Je mehka, sočna in elegantna, z ravno pravim razmerjem med biskvitom, kremo in čokolado. Okus povezuje tradicijo in preprostost, vonj kokosa in vanilje pa ustvarja občutek domačnosti. Mnogi jo pripravijo prvič iz nostalgije, nato pa se na jedilne mize vrača ob vsakem družinskem praznovanju.
Priprava ne zahteva posebnih veščin, le natančnosti in časa za hlajenje. Rezultat pa je sladica, ki združuje spomine in sodobni občutek za estetiko. Ruske kape torta je dokaz, da se najlepši okusi pogosto skrivajo v preprostih kombinacijah.
