7. junija ob 20. uri se obeta poseben koncert legendarne glasbene skupine Salamander. Prvotno skupino Salamander sta sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovila pesnik in glasbenik Tomaž Pengov – Pigl ter pesnik, pisatelj in glasbenik Milan Dekleva. V njej je stalno ali občasno sodelovalo okoli deset članov, ki so na več koncertih igrali večinoma uglasbeno poezijo Tomaža Pengova, nekateri pa jih – poleg skupine Saeta – vidijo tudi kot nekakšne pionirje improvizirane glasbe v Sloveniji, kjer takrat “prave improvizacijske tradicije ni bilo”. (Ičo Vidmar).

Njihov najbolj odmeven koncert so Salamander odigrali v Narodni galeriji aprila 1976. Za časa delovanja posnetkov svoje glasbe niso izdali na nosilcu zvoka, televizijski posnetek njihovega nastopa v studiu TV Ljubljana 1976 pa je bil kasneje zbrisan.

Skupina Salamander v letu 2024

Delovanje skupine Salamander je leta 2019 znova obudila petorica članov in članice jedra prvotne zasedbe, vsak s svojo bogato zgodovino delovanja doma in po svetu: Bogdana Herman – glas, Milan Dekleva – klavir/klaviature, avtor lirike in glasbe, Jerko Novak – klasična kitara, aranžmaji, Božo Ogorevc – violina in Lado Jakša – klarinet, saksofon, tolkala.

Salamander izvaja skladbe, v katerih se peta poezija in komponirana glasba Milana Dekleve v aranžmajih Jerka Novaka prepletata s skupinskimi in individualnimi improvizacijami. Izročilo “piglovske” lirične, šansonske mehkobe nadgrajujejo z jazzovsko obarvanimi, harmonsko razgibanimi progresijami in mestoma prav hans-eislerovskimi odvodi. Z umirjeno, tehnično dovršeno izvedbo komponiranih skladb in minimalistično improvizacijo se ne udinjajo imperativom popularnega ekshibicionizma.

Kakovostna besedila pesmi

S poezijo Milana Dekleve Salamander obuja v nekaterih preteklih obdobjih odlikovano razsežnost pete popularne glasbe na Slovenskem – kakovostna besedila pesmi. S tem se pridružuje dandanašnjim še zmeraj bolj redkim izjemam, te pa se najdejo tudi med mlajšo generacijo glasbenikov in glasbenic. Tako je npr. pianistko in pevko Ivano Novak k uglasbitvi poezije Borisa A. Novaka, sopotnika Milana Dekleve, pa tudi Jerka Novaka v zvočno poetičnem projektu Nomenklatura iz sredine 70. let prejšnjega stoletja, močno motiviralo prav to, “da v slovenskem popu redko slišimo močna, iskrena, domiselna besedila. Naš pop je poln osladnih klišejev, nedomiselnih in slabo zvenečih fraz, ki lahko uničijo še tako vrhunsko glasbeno produkcijo. Slaba besedila se mi zdijo daleč največji zločin slovenskega popa. Imamo toliko pesnic in pesnikov, ki si sami izdajajo zbirke, in toliko dobrih glasbenic in glasbenikov, ki ne znajo pisati besedil – vsa Slovenija bi profitirala, če bi oboji pomolili nosove iz svojih sobic in se začeli “parčkati” (v intervjuju na MMC RTV SLO, 06.02.2024).

Prvi koncert v novi zasedbi v letu 2019

Salamander so v novi zasedbi odigrali svoj prvi koncert oktobra 2019 ob 70-letnici rojstva (leta 2014 preminulega) Tomaža Pengova na Ljubljanskem gradu. Nato je kontinuiteto njihovega javnega delovanja prekinila koronska kriza vse do jeseni 2021, ko je postopoma nadaljevala angažirano in sistematično delo. Po nekaj v minulih dveh letih razpršenih koncertov bo koncert v atriju ZRC SAZU prvi večji koncert Salamandrov v Ljubljani, na katerem bo predstavil tudi nedavno ustvarjene nove skladbe.

Oznake: