Marsikdo si je omislil električni pekač za pico z vročim kamnom, a ostal pri uporabi le za hitro pico ob petkih zvečer. V resnici pa je ta naprava majhen domači čudež, ki vam lahko vsak dan pričara kruh, ki spominja na tistega iz krušne peči. Ena izmed najboljših rešitev so mehke in rahlo napihnjene lepinje – zapečene na hitro, brez kompliciranja in z izjemnim rezultatom.
Slovenci imamo kruh za skoraj sveto stvar. Pečemo ga doma, kupujemo pri kmetih, občudujemo zlato skorjo in si zapomnimo, če je bil kruhek pri nedeljski juhi dober. Zato ne preseneča, da vse več ljudi preizkuša peko v domačem električnem pekaču, kot je Ariete ali G3 Ferrari, kjer kruh ni le pečen – je skoraj opečen. Prav to ga naredi edinstvenega.

Zakaj je pekač za pico tako poseben?
Povprečna pečica doseže do 250 ali 270 stopinj Celzija. Pekači za pico pa brez težav presežejo 350 stopinj, kar pomeni, da testo takoj dobi skorjo, znotraj pa ostane mehko in zračno. Toplota pride od spodaj (iz kamna), zgoraj pa iz žar grelca. Rezultat je podoben kot v krušni peči – čeprav gre za majhen aparat, ki ga lahko postavite na kuhinjski pult ali na mizo na balkonu.
Poleg tega se pekač zelo hitro segreje. Od priklopa do optimalne temperature preteče le 10 do 15 minut. Brez dolgotrajnega ogrevanja pečice, brez čakanja, brez dodatne vlage v stanovanju. In kar je najpomembneje – rezultat je zanesljiv. Kruhki ali lepinje so enakomerno pečeni, z lepo barvo in hrustljavostjo.
Testo, ki uspe vedno
Kako pripraviti testo za lepinje
Recept je preprost, a učinkovit. Za 4 srednje velike lepinje potrebujete:
- 500 g bele moke (tip 500 ali 400)
- 320 ml mlačne vode
- 10 g soli
- 5 g sladkorja
- 10 g svežega kvasa (ali 3 g suhega)
- 2 žlici olivnega olja
V mlačno vodo dodajte kvas in sladkor ter počakajte nekaj minut. V večji skledi zmešajte moko in sol, nato prilijte tekočino in olje ter zamesite gladko testo. Naj vzhaja eno uro, nato ga razdelite na štiri dele, oblikujte kroglice in pustite počivati še 20 minut.
Vsako kroglico razvaljajte ali sploščite z rokami, kot bi delali mini pico. Pazite, da ne pretiravate s pritiskom – bolj kot boste nežni, bolj bo zračna in mehka lepinja.
Kako peči v električnem pekaču
Pekač naj se segreva vsaj 10 minut, kamen naj bo popolnoma vroč. Lepinjo položite neposredno na kamen – brez peki papirja. Pokrov zaprite in pecite 4–6 minut. Čas je odvisen od debeline testa in temperature. Lepinja bo dobila temne pečene lise in se rahlo dvignila. Če želite, jo lahko med peko enkrat obrnete.
Zakaj so domače lepinje prava stvar?
V trgovinah je ponudba pekovskih izdelkov iz dneva v dan širša, a okus prave domače lepinje ostaja neprimerljiv. Ko jo prerežete, zadiši po svežem kruhu, koščki skorje hrustajo, sredica pa je mehka, skoraj kot pena.
Lepinje so vsestranske. Lahko jih postrežete s pečenim mesom, jih uporabite kot kruh za sendviče, jih razrežete in napolnite s sirom in zelenjavo – ali pa jih preprosto pojeste tople z malo masla in ščepcem soli.
Oblike in ideje za ustvarjalnost
Zaradi načina peke in mehke strukture lahko lepinje oblikujete poljubno. Srček, kvadrat, podolgovata oblika ali celo mini “žepki” za polnjenje. Na sliki sta dve lepinji, spečeni v pekaču Ariete, ena v obliki srca. Testo ni bilo prisiljeno v model, ampak oblikovano z roko – in prav ta domačnost je del čara.
Ob posebnih priložnostih lahko vanje vmešate zelišča, na vrh položite česen z olivnim oljem ali pa jih uporabite kot osnovo za “nepravilno” pico. Otroci jih obožujejo, odrasli pa cenijo, da z njimi presenetite brez zapletenih priprav.

Pogoste napake pri peki v pekaču za pico
Nezadostno ogret kamen
Če pekač ni dovolj ogret, bo testo ostalo blede barve in bo imelo teksturo, podobno pečenki iz mikrovalovne pečice. Vedno počakajte, da je kamen vroč – preizkusite ga tako, da nad njim za trenutek zadržite dlan (brez dotika). Če vas segreje v nekaj sekundah, je pripravljen.
Preveč moke na spodnji strani
Moka na dnu lahko v pekaču hitro zažge in pusti grenak okus. Če razvaljate lepinje na pomokani površini, jih pred peko stresite, da odstranite presežek moke.
Predebelo ali pretanko testo
Pri tankem testu lahko lepinja hitro postane žgana, pri predebelem pa bo ostala surova v sredini. Prava debelina je približno 1–1,5 cm.
Ali se jih splača zamrzniti?
Vsekakor. Lepinje lahko spečete naprej in jih, ko se ohladijo, zamrznete. Ko jih potrebujete, jih preprosto pogrejete v pekaču ali pečici – brez odmrzovanja. Ohranijo okus in teksturo.
Kdo pravi, da potrebujete krušno peč?
Z električnim pekačem za pico si lahko pričarate domači kruh tudi brez velikega vrta, brez drv in brez dimnika. Aparat zasede toliko prostora kot večji mešalnik, speče pa lepinje, ki bi jih zavidali tudi v domači pekarni.
Lepinje so odlična rešitev, kadar zmanjka kruha, kadar želite nekaj toplega k večerji ali kadar preprosto želite ustvarjati. In čeprav vam jih uspe narediti v petih minutah, bodo videti, kot da ste jih pekli pol dneva.