Belopeška jezera, znana tudi kot Mangartska jezera, se nahajajo v bližini Trbiža v Italiji, tik ob meji s Slovenijo. Ta čudovita naravna bisera ležita v zavarovanem območju Julian Alps Nature Park in sta priljubljena destinacija za pohodnike, kolesarje in ljubitelje narave. Zgornje in Spodnje Belopeško jezero sta ledeniškega izvora in ju obdaja gorska pokrajina in mogočni vrhovi Julijskih Alp.

Spodnje belopeško jezero, Lago di Fusine
Spodnje belopeško jezero, Lago di Fusine

kako do Belopeških jezer s kolesom?

Do Belopeških jezer lahko pridete tudi s kolesom iz Slovenije, kar ponuja edinstveno priložnost za raziskovanje čudovite narave in prekrasnih razgledov. Ena izmed priljubljenih poti se začne v Kranjski Gori, ki je ena izmed glavnih izhodiščnih točk za kolesarske ture v tem delu Slovenije. Pot od Kranjske Gore do Belopeških jezer je dobro označena in vodi skozi idilične alpske pokrajine.

Belopeška jezera s kolesom

Iz Kranjske Gore se odpravite proti mejnemu prehodu Rateče, ki je le nekaj kilometrov oddaljen. Pot vas bo vodila skozi vas Rateče, kjer lahko občudujete tradicionalno alpsko arhitekturo in prijetno vzdušje. Nato nadaljujete pot po glavni cesti proti Italiji, pri čemer prečkate državno mejo in se znajdete v Italiji.

Ko prečkate mejo, nadaljujete po cesti SS54 proti Trbižu (Tarvisio). Ta del poti je nekoliko bolj prometen, vendar je cesta široka in primerna za kolesarje. Ko pridete do Trbiža, sledite oznakam za Belopeška jezera (Laghi di Fusine). Od Trbiža do jezer je približno 10 kilometrov, pot pa vodi skozi slikovite gozdove in travnike.

Po nekaj kilometrih boste prispeli do parkirišča ob spodnjem jezeru (Lago Inferiore). Od tu lahko kolesarite naprej do zgornjega jezera (Lago Superiore), ki je nekoliko višje in ponuja še bolj spektakularne razglede. Obe jezeri sta priljubljeni destinaciji za kopanje, ribolov in piknike, obkroženi s pohodniškimi potmi, ki omogočajo raziskovanje okolice.

Pot ni preveč zahtevna, le vzpon je malo bolj kritičen

Kolesarska tura od Kranjske Gore do Belopeških jezer je primerna za vse, ki imajo osnovno kondicijo in želijo doživeti naravne lepote alpskega sveta. Pot ni preveč zahtevna, vendar je zaradi dolžine in nekaj vzponov priporočljiva osnovna fizična pripravljenost. Na poti je več počivališč in gostinskih obratov, kjer se lahko osvežite in uživate v lokalni kulinariki.