Novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov je znana po svojem inovativnem pristopu k glasbi, to pomlad pa je obogatila slovenski glasbeni prostor z novo skladbo “X sonca“. Skladba napoveduje nadaljevanje njihove glasbene in filmske sage, ki obljublja svežo dozo optimizma za slovensko publiko.

Foto: Borut Peterlin

Koliko sonca je tu za nas?

Skladba X sonca se dotika vprašanj generacije, ki se zaveda svoje ujetosti v toku časa in išče odgovore na vprašanja o življenju in preživetju čustev skozi čas. “Koliko sonca je tu za nas? Koliko pesmi za moj glas? Koliko solz prenese čas?” so besede, ki jih DMP prepleta v nalezljivo ritmiko, ki skladbi vdihuje optimistični značaj. Glasbo in besedilo je ustvaril frontman skupine, Alan Vitezič, v sodelovanju s celotno zasedbo in kitaristom Petrom Deklevo, ki je skladbo produkcijsko pripeljal do končne podobe.

Filmska zgodba v videospotu “X sonca”

Izid singla spremlja tudi videospot, ki je bil posnet na slikoviti lokaciji dvorca Raka na Dolenjskem. Videospot prikazuje člane banda v vlogah naveličanega kralja in njegovih spremljevalcev, ki mu skušajo z alkimijo, znanostjo, umetnostjo in življenjskimi užitki vrniti voljo do življenja. Ta edinstven pristop k vizualni umetnosti bo razširjen v nadaljevanjih, kjer se obeta filmska zgodba, postavljena v 18. stoletje.

Samostojnost v video produkciji

Video za “X sonca” ni samo umetniško delo, ampak tudi priča o samostojni poti, ki so jo Društvo mrtvih pesnikov začrtali tako v glasbeni produkciji kot v videoprodukciji. Scenarij, režija in montaža videospota so v celoti delo Alana Viteziča, kar še dodatno poudarja avtonomijo skupine v ustvarjanju njihove umetnosti.

Društvo mrtvih pesnikov s skladbo “X sonca” in spremljajočim videospotom znova dokazuje, da so njihova glasbena potovanja vedno polna presenečenj in da je njihova glasba stalno v dialogu z aktualnimi družbenimi vprašanji, pri čemer ostajajo zvesti svoji umetniški viziji.

Oznake: