Francoski piščanec s čebulo, ki se stopi v ustih

Prvi grižljaj tega piščanca pokaže, zakaj Francozi prisegajo na ta recept. Meso je mehko, omaka kremasta, čebula sladka, vino pa doda globino, ki zaokroži celoten okus. To ni navaden obrok, temveč doživetje, ki ga boste želeli ponoviti.

Zakaj ta jed očara

Francoska kuhinja je znana po tem, da iz skromnih sestavin ustvari nekaj, kar spominja na praznik. Čebula, ki jo običajno uporabljamo le kot osnovo, tukaj prevzame glavno vlogo. Ko se počasi duši, sprosti sladkobo, ki se združi z maslom, zelišči in vinom. Vse skupaj ustvari osnovo, ki daje jedi značaj in toplino.

Piščanec se v taki omaki ne kuha samo zato, da postane mehak, ampak da vsrka vse arome. Tako dobimo meso, ki se dobesedno stopi v ustih.

Francoski piščanec
Francoski piščanec

Sestavine za odličnega piščanca

Piščanec je osnova jedi. Uporabimo lahko prsi ali razkoščene bedra. Pomembno je, da meso ostane sočno. Dodajte tri do štiri večje čebule, ki počasi spremenijo ostrino v sladek, kremast okus. Kaj pa zelišča in vino? Timijan in kadulja dodata svežino, belo vino pa prinese pravo mero kislosti in globine.

Šampinjoni dodajo zemeljski pridih, testenina orzo pa poskrbi, da jed dobi kremasto osnovo. Parmezan in gruyère ustvarita bogat zaključek, ko se stopita in zapečeta v zlato skorjo.

Kako pripravimo francoskega piščanca?

Karamelizacija čebule

Na maslu počasi dušimo narezano čebulo vsaj deset minut. Pomembno je, da se obarva zlato in razvije sladek vonj. Na čebulo položimo piščanca, dodamo česen, timijan in kaduljo. Posolimo in popopramo.

Prilijemo belo vino in temeljec, dodamo šampinjone, pokrijemo in pustimo, da se kuha dvajset do trideset minut. Skuhamo orzo po navodilih. Vmešamo ga v omako, dodamo smetano in parmezan.

Pečica za zaključek

Piščanca in čebulo prestavimo na pekač, potresemo z maslom in naribanim sirom. V pečici pri visoki temperaturi sir dobi zlato skorjo.

Zakaj vam bo ta recept uspel?

Gre za jed, ki jo lahko pripravimo iz sestavin, ki jih najdemo v vsaki trgovini. Priprava je enostavna, a rezultat deluje, kot da ste kuhali ure. Idealno za družinska kosila, pa tudi za večerjo, ko želimo očarati goste.

Še ena prednost je, da je jed naslednji dan še boljša, saj se okusi prepojijo. Lahko jo pripravimo vnaprej in le pogrejemo.

Prilagoditve po okusu

Orzo lahko zamenjamo z rižem, kuskusom ali drugimi testeninami. Če želimo močnejši okus, lahko dodamo konjak. Tudi vegetarijanska različica je mogoča, saj piščanca zamenjamo z glivami ali stročnicami.

Francoska kuhinja vedno najde ravnovesje med enostavnim in prefinjenim. Zato ta jed deluje dobro tako za vsakdan kot za posebne priložnosti.

Jed, ki se vtisne v spomin

Ko krožnik postavimo na mizo, se razširi vonj po čebuli, vinu in siru. Prvi grižljaj potrdi, da gre za nekaj posebnega. Toplina čebule, mehkoba mesa in hrustljava skorja ustvarijo harmonijo, ki navduši. To je jed, ki ostane v spominu kot nekaj, kar povezuje ljudi in prinese veselje na mizo.

Pogosta vprašanja

Kako dolgo lahko hranimo pripravljenega piščanca? V hladilniku ga lahko hranimo do tri dni. Pred ponovnim segrevanjem dodajte malo vode ali temeljca, da ostane sočen.

Ali lahko uporabim rdeče vino namesto belega? Lahko, vendar bo okus močnejši in temnejši. Belo vino daje bolj nežno in svežo noto.

Katera testenina je najboljša alternativa orzu? Riž arborio, kuskus ali majhne testenine, kot so ditalini ali stelline.

Ali moram uporabiti sveže zelišča? Sveža zelišča dajo boljši okus, lahko pa uporabite tudi suha – uporabite polovico količine.

Kako dosežem popolnoma karameliziran čebulo? Ključ je potrpežljivost. Kuhajte na zmerni temperaturi in občasno mešajte, da se ne zažge.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.