V sredini tedna si pogosto želimo nekaj preprostega, hitrega in hkrati dovolj udobnega, da popestri že rahlo utrujen ritem. Sreda, 3. december, je popoln dan za krožnik, ki združuje domačnost, toplino in izjemno enostavno pripravo. Kremasta piščančja omaka z gobami in testeninami je ena tistih jedi, ki navduši prav vsakič. Ima lepo razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati, je prijetna za hladnejše dni in pripravljena v manj kot pol ure.
Kremasta piščančja omaka z gobami
Popolna sredina izbira za 3. december
S preprosto izbiro piščanca, gob in lahke smetanove omake dobimo hitro kosilo, ki je hkrati dovolj elegantno, da bi ga lahko postregli tudi ob vikendu. Jed je izjemno prilagodljiva, saj lahko uporabimo sveže ali zamrznjene gobe, belo ali temno meso, ter katero koli vrsto testenin.

Sestavine za 4 osebe
- 350 g testenin (peresniki, svedrci ali široki rezanci)
- 350 g piščančjega fileja ali piščančjih stegen brez kosti
- 250 g svežih gob (šampinjoni, bukovi ostrigarji ali jurčki)
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- 200 ml smetane za kuhanje
- 150 ml piščančje jušne osnove ali vode
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica masla
- sol in poper po okusu
- svež peteršilj ali drobnjak
- 30 g parmezana (po želji)
Postopek priprave
Priprava sestavin
Piščančje meso narežemo na manjše koščke ali trakove, da se hitro popeče in ostane sočno. Gobe očistimo in narežemo, čebulo sesekljamo na drobno, česen pa pretlačimo. Vse to lahko pripravimo vnaprej, da je kuhanje bolj tekoče.
Praženje mesa
Na večji ponvi segrejemo žlico olivnega olja in maslo. Ko se maščoba začne nežno peniti, dodamo piščančje meso. Popečemo ga na močnem ognju, da dobi lepo zlato barvo. Ko je meso skoraj pripravljeno, ga začasno prestavimo na krožnik.
Dodajanje čebule in gob
V isto ponev dodamo čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni. Nato dodamo gobe in jih pečemo približno pet minut, da izpustijo vodo in se rahlo obarvajo. Pridružimo še česen, ki potrebuje le nekaj sekund, da zadiši.
Priprava omake
Meso vrnemo v ponev in premešamo. Prilijemo piščančjo osnovo in smetano za kuhanje. Omako rahlo solimo in popramo. Kuhamo deset minut na srednjem ognju, da se omaka zgosti in poveže. Če želimo bolj kremasto teksturo, lahko dodamo nekaj parmezana.
Kuhanje testenin
Medtem ko omaka nežno brbota, skuhamo testenine v osoljeni vodi po navodilih na embalaži. Preden jih odcedimo, zajamemo pol lončka škrobne vode, ki jo lahko dodamo omaki za večjo svilnatost.
Združitev jedi
Ko so testenine kuhane, jih premešamo z omako. Če se zdi omaka pregosta, dodamo žlico ali dve škrobne vode. Jed zaključimo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom. Po želji potresemo tudi parmezan.
Nasveti za popoln rezultat
Zamenjave, ki delujejo odlično
Če smetane nimate, lahko uporabite grški jogurt. Če želite bolj aromatično jed, lahko dodate muškatni orešček ali timijan. Za bogatejšo teksturo pa uporabite mešanico različnih gob.
Shranjevanje za pozneje
Jed je odlična tudi naslednji dan, saj se okusi še bolje prepojijo. Pred pogrevanjem dodamo žlico vode ali smetane, da osvežimo omako.
Zakaj je to idealna izbira za sredo?
Sreda je dan, ko potrebujemo kosilo, ki združuje toplino domačega okusa in praktičnost. Kremasta piščančja omaka z gobami je jed, ki jo zlahka pripravimo med delom ali po njem, hkrati pa ustvarimo pravi občutek udobja. Testenine dodajo energijo, piščanec poskrbi za lahkotno sitost, gobe pa za tisti domači vonj, ki nas obdari z občutkom decembrske topline.
