Jabolčni kis nastaja iz sadnega sladkorja (fruktoza). Najprej poteka alkoholno vrenje s pomočjo glivic kvasovk, pozneje dobimo s pomočjo ocetno kislinskih glivic iz alkohola kis. Za oba procesa je potreben zrak (kisik) in temperatura od 20-25°C. Ko je kisanje končano, posodo zapremo in tako preprečimo nadaljno oksidacijo do CO2 in vode. Temu pravimo, da se kis “uje”.

Domač jabolčni kis
Predstavljamo vam tri različne načine pridobivanja jabolčnega kisa.
Kis iz tropin jabolk po prešanju
Tropine, ki ostanejo po prešanju jabolčnika, napolnimo v kad. Tropine se po nekaj dneh ogrejejo, kar preverimo z roko, nato nanje do vrha nalijemo mlačno vodo. Preveč vode poslabša jakost tropin. Po nekaj tednih zaznamo kisel vonj. Odcedimo še “nenarejen” kis, dodamo mu vse kar je ostalo od stisnjenih tropin in nalijemo v sod za nadaljno kisanje. Odprtino pokrijemo z redko tkanino, tako da omogočimo dostop zraka. Temperatura prostora naj bo okoli 20° C. Kisanje se konča po 4 do 5 tednih. Nato posodo zapremo.
Kis iz sladkega jabolčnika
Kis lahko dobimo iz sladkega jabolčnika. V 20 litrsko posodo damo 15 litrov jabolčnika in pustimo da prevre. Dolijemo 4 litre vode in 1 liter dobrega jabolčnega kisa. Postavimo v topel prostor in prekrijemo le s čisti redko krpo. Po 3 – 6 tednih (odvisno od temperature) prevre alkohol v ocetno kislino. Kis pretočimo v steklenice in jih zapremo, da preprečimo nadaljno oksidacijo. Nikakor ne smemo po končanem kisanju pustiti odprto posodo, kajti kis se v nakaj tednih razkroji.
Kis iz razrezanih jabolk
Kis dobimo lahko iz jabolk, ki jih razrežmo in z njimi napolnimo posodo (ne sme biti emajl, ker ga kis razjeda). To maso pustimo nekaj dni da se segreje. Nato do vrha dolijemo mlačno vodo in pokrijemo s čisto redko krpo. Naprej postopamo enako, kot v prvem primeru.
Jabolčni kis kot domače zdravilo
Kis so že od nekdaj uporabljali kot domače zdravilo. Uporabljali so ga pri kroničnih glavobolih, omotičnostih in visokem krvnem pritisku. Z njim zmanjšujemo alkalnost v krvi. Zaradi tega se telesca manj zlepljajo in krvna plazma manj zgošča. Zgoščena plazma povečuje pritisk.
Kis vsebuje veliko količine kalija, ki je nujno potreben za rast mehkih tkiv v telesu. Pomankanje zaznamo v lomljenju nohtov in počasnejši rasti tkiv v telesu.
Kis in zdravje
Za dobro počutje priporočamo vsako jutro napitek sestavljen iz dveh žlic jabolčnega kisa, žličke medu in kozarca vode. Mešanico kisa in vode uporabljamo za masiranje ramen, trebuha in stopal, pa kis lahko dodamo tudi v kad pri kopanju. Obkladki iz kisa zmanjšujejo visoko telesno temperaturo ter lajšajo bolečine poškodovanih udov.
Povzeto po Ani Ogorelec, univ. dipl. ing. kmet., kmetijski svetovalki – specialistki za vrtnarstvo na KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana