Domači jabolčni kis je priljubljen dodatek mnogim jedem, od solatnih prelivov do marinad, hkrati pa je cenjen tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Priprava domačega jabolčnega kisa je enostavna in omogoča izkoriščanje presežka jabolk na najboljši možen način. Postopek zahteva le nekaj osnovnih sestavin in nekaj tednov potrpljenja, da kis pridobi svoj značilen okus.

Recept za domači jabolčni kis

Za pripravo domačega jabolčnega kisa potrebujete naslednje sestavine:

  • Sveža jabolka ali jabolčne olupke in sredice (približno 10 velikih jabolk)
  • Sladkor (1 žlica na liter vode)
  • Voda
  • Steklene kozarce ali posode za fermentacijo
  • Gaza ali krpa in elastika

Postopek

Priprava jabolk: Najprej temeljito operite jabolka. Lahko uporabite cela jabolka, olupke, sredice ali kombinacijo vsega. Jabolka narežite na majhne koščke.

Fermentacija: V velik kozarec ali posodo za fermentacijo položite narezana jabolka. Pripravite sladkano vodo, tako da v litru vode raztopite žlico sladkorja. Sladkana voda bo spodbudila fermentacijo. Prelijte jabolka z vodo, da so popolnoma pokrita.

Prekrivanje: Posodo pokrijte z gazo ali čisto krpo in jo pritrdite z elastiko. Pomembno je, da omogočite kroženje zraka, hkrati pa preprečite dostop nečistočam in žuželkam.

Fermentacijski proces: Pustite posodo na toplem in temnem mestu. Prvi teden vsak dan premešajte vsebino, da preprečite nastanek plesni. Po enem tednu premešajte redkeje, vsakih nekaj dni.

Kisanje: Po približno 3 do 4 tednih boste opazili, da se vonj spremeni v značilen vonj po kisu. Takrat lahko vsebino precedite skozi gazo ali fino cedilo, da odstranite trde delce in prelijete tekočino nazaj v čisto posodo. Ponovno pokrijte z gazo in pustite še nekaj tednov, da se kis dokončno oblikuje. Proces lahko traja od 6 do 8 tednov.

Shranjevanje: Ko je kis pripravljen, ga prelijte v čiste steklenice in dobro zaprite. Hranite ga na hladnem in temnem mestu.

Nasveti za uspeh

Uporabite organska jabolka, saj pesticidi lahko zavirajo fermentacijo.
Poskrbite, da bodo posode za fermentacijo čiste in brez ostankov detergentov.
Med fermentacijo redno preverjajte vonj in okus, da zagotovite, da se kis pravilno razvija.

Domači jabolčni kis je bogat z encimi in dobrimi bakterijami, ki so koristne za prebavo. Poleg tega je odličen dodatek k različnim jedem in lahko služi kot naravno čistilo. S tem preprostim postopkom boste lahko uživali v domačem jabolčnem kisu, ki ga pripravite sami, brez dodatkov in konzervansov.

Oznake: