Jabolka so eno redkih sadežev, ki jih lahko ob pravilnem shranjevanju uživamo še dolgo po obiranju. Slovenski sadovnjaki jeseni kar pokajo od raznolikosti, od trdih topazov do mehkejših sort, ki dišijo po medu in otroštvu. A marsikdo ne ve, da lahko pravilno shranjena jabolka ostanejo hrustljava, sočna in polna okusa tudi več tednov, celo mesecev. Vse je odvisno od načina, kako jih pripravimo, kje jih hranimo in koliko pozornosti namenimo podrobnostim.
Zakaj jabolka dolgo ostanejo užitna?
Jabolka so po naravi sadje, ki se stara počasneje od večine drugih plodov, saj vsebujejo zaščitno kožico, ki preprečuje izhlapevanje vlage. V notranjosti se odvija počasno zorenje, ki ga lahko z ustrezno temperaturo in vlago upočasnimo. Prav ta lastnost je razlog, da so bila jabolka skozi stoletja najpomembnejši vir vitaminov v zimskih mesecih. Dobra klet, zračna shramba ali hladilnik lahko podaljšajo njihovo svežino tudi do pomladi.

Priprava jabolk pred shranjevanjem
Preden jabolka shranimo, jih je treba temeljito pregledati. Samo popolnoma zdravi in nepoškodovani plodovi bodo obstali več tednov brez gnitja. Že drobna poškodba kože pomeni, da bo jabolko začelo razpadati in okužilo sosednje sadeže. Zato je pregled ključnega pomena.
Ročno sortiranje in nežen dotik
Najbolje je, da jabolka razporedimo po sortah in jih ročno pretipamo. Sortiranje naj bo nežno, saj se vsaka udarnina pozna na obstojnosti. Sorta ima pomembno vlogo: topaz, idared in jonagold so primerni za daljše shranjevanje, medtem ko gala, fuji in zlate sorte hitreje zorijo in jih je bolje pojesti prej.
Uporaba suhe krpe namesto vode
Mnogo ljudi jabolka pred shranjevanjem opere, a to je napaka. Voda uniči naravni voščeni sloj na lupini, ki varuje pred izsušitvijo in plesnijo. Namesto pranja jih obrišemo s suho mehko krpo in odstranimo morebitne sledi zemlje ali prahu. Pranje naj pride na vrsto šele tik pred zaužitjem.
Kje in kako jih hraniti
Idealno okolje za shranjevanje jabolk je hladno, zračno in vlažno. V povprečnem gospodinjstvu to pomeni klet, shrambo ali hladilnik, vendar ima vsaka možnost svoje prednosti in pasti.
Jabolka v kleti
Klet je tradicionalno najboljša izbira, saj nudi stabilno temperaturo okoli 2 do 6 stopinj Celzija in visoko zračno vlago. Plodove zložimo v plitve lesene zabojčke, obložene s papirjem ali kartonom. Pomembno je, da se jabolka med seboj ne dotikajo preveč, saj se pri stiku hitreje kvarijo. Nekateri med vsako plast položijo list časopisnega papirja, kar pomaga vpijati vlago in preprečuje širjenje plesni.
Shranjevanje v hladilniku
Za manjše količine je odlična izbira hladilnik. Najbolje jih je shraniti v spodnjem delu, kjer je temperatura najnižja in vlaga visoka. Jabolka je treba položiti v perforirane plastične vrečke ali jih oviti v papir, da se zrak lahko giblje. Tesno zaprte vrečke niso priporočljive, saj povzročajo kondenzacijo in gnitje.
Vloga zraka in vlage
Zrak mora krožiti, vendar ne preveč. Če je prostor presuh, jabolka izgubijo vlago in postanejo nagubana. Če je prevlažen, se pojavi plesen. Optimalna vlažnost znaša okoli 85 do 90 odstotkov. Če je klet preveč suha, lahko ob zaboj postavimo posodo z vodo, ki bo vzdrževala naravno ravnovesje.
Ločevanje sort in preprečevanje prezgodnjega zorenja
Jabolka oddajajo etilen, naravni plin, ki pospešuje zorenje sadja. Prav zato jih je treba hraniti ločeno od drugih vrst sadja, še posebej od hrušk, banan in kivijev. V skupnem prostoru bi druga živila hitro izgubila trdnost in aromo.
Ločena shranjevanja po sortah
Vsaka sorta zori drugače. Trše in pozne sorte, kot sta topaz ali idared, lahko zdrže dolgo, če so ločeno shranjene. Če jih zmešamo z zgodnjimi sortami, se bodo hitreje zmehčale. V shrambi naj bodo zaboji z različnimi sortami fizično ločeni.
Kako upočasniti sproščanje etilena
Za domačo rabo je preprost trik: nekaj listov papirja ali kartona med plodovi. Ti vpijajo del sproščenega plina. Obstajajo tudi posebne vrečke za shranjevanje sadja z aktivnim ogljem, ki nevtralizirajo etilen in podaljšajo obstojnost. Takšne rešitve uporabljajo tudi večje trgovine in pridelovalci.
Alternativni načini shranjevanja
Če nimamo kleti ali dovolj prostora v hladilniku, obstajajo še drugi, učinkoviti načini za ohranitev jabolk. Ti niso le praktični, ampak pogosto tudi okusni.
Sušenje jabolčnih krhljev
Sušenje je eden najstarejših načinov shranjevanja. Krhlje narežemo na tanke rezine, jih pokapamo z limoninim sokom, da preprečimo potemnitev, in jih sušimo pri 60 stopinjah Celzija. Dobimo aromatičen in zdrav prigrizek, ki ga lahko hranimo v steklenih kozarcih več mesecev.
Jabolka v pesku ali žagovini
Starejši nasveti pravijo, da jabolka zdržijo najdlje, če jih zakopljemo v pesek ali žagovino. Na dno lesenega zaboja se nasuje plast suhega peska, nanjo se položijo plodovi, nato jih prekrijemo z drugo plastjo. Pesek vpija vlago in preprečuje stik med sadeži, kar močno upočasni kvarjenje. Tudi danes ta metoda odlično deluje v podeželskih gospodinjstvih.
Jabolka v hladilni omari ali na balkonu
V mestih, kjer ni kleti, je zimski balkon odlična zamenjava. Plodove je treba zaščititi pred mrazom pod ničlo in neposrednim soncem. Idealno je, če jih položimo v kartonsko škatlo, pokrijemo z volneno odejo ali časopisnim papirjem in jih občasno prezračimo. Pri temperaturi med 2 in 8 stopinjami bodo ostala sveža več tednov.
Najpogostejše napake pri shranjevanju
Veliko gospodinjstev dela enake napake, ki vodijo v hitro kvarjenje pridelka. Napačna temperatura, premajhna zračnost ali vlaga so najpogostejši vzroki, da se jabolka zmehčajo ali splesnijo.
Shranjevanje skupaj z drugim sadjem
Jabolka ne smejo biti skupaj z bananami, kiviji ali paradižniki, ker ti sproščajo veliko etilena. Prav tako ni priporočljivo, da so blizu krompirja, saj prevzamejo vonj in okus. Tudi ob čebuli izgubijo svežino in aromo.
Pretirano tesno zapiranje posod
Če jabolka hranimo v plastičnih vrečkah brez luknjic, nastane vlaga, ki povzroča gnitje. Vrečke morajo biti vedno rahlo odprte. Najboljši učinek dajejo vrečke s perforacijo ali mrežaste posode.
Nepravilna izbira prostora
Klet ni vedno dobra, če ni dovolj hladna. Toplota pospeši dihanje plodov in zorenje, kar pomeni izgubo okusa. V shrambah, kjer temperatura preseže 10 stopinj Celzija, se jabolka hitro spremenijo v mehke in brez vonja.

Znaki, da se jabolka kvarijo
Redno preverjanje pridelka je nujno. Če se na kakšnem sadežu pojavijo temne lise, ga je treba takoj odstraniti. Tudi plod, ki začne oddajati močan vonj po alkoholu, ni več primeren za shranjevanje. Občasno lahko jabolka obrnemo, da se preveri spodnja stran, kjer se plesni najraje razvijejo.
Kdaj jih je najbolje porabiti?
Čeprav se lahko nekatere sorte obdržijo tudi do pomladi, je za okus in hranilno vrednost najbolje, da jih pojemo do konca januarja. Kasneje se začnejo sušiti in izgubijo svežino, ki jo imajo v jesenskih mesecih.
Kako ohraniti okus in vonj?
Jabolka, ki dišijo po jeseni, so najbolj privlačna, če jih ne hranimo predolgo. Obstajajo pa triki, s katerimi ohranimo njihov značilen vonj in okus. Med jabolka lahko položimo nekaj listov suhe mete ali vejico rožmarina, kar prepreči razvijanje zatohlega vonja. Nekateri uporabljajo tudi lovorjev list, ki deluje kot naravni antiseptik.
Zakaj se splača vztrajati pri domačem shranjevanju?
Doma shranjena jabolka so brez dodatkov, konzervansov in plinov, ki jih uporabljajo industrijski hladilniki. Ohranijo naravni okus in hranila, kar se pozna pri vsakem grižljaju. Poleg tega omogočajo prihranek in občutek zadovoljstva, da uživamo sadje iz lastnega vrta.
Praktičen nasvet za konec
Če jabolka ob koncu zime izgubijo nekaj trdnosti, jih lahko uporabimo za peko pit, jabolčni zavitek ali kompot. Tako nič ne gre v nič in vsako jabolko dobi svojo drugo priložnost.
