Prekmurje, regija, ki se razteza na skrajnem severovzhodu Slovenije, je dežela, kjer se prepletajo čudovite pokrajine, bogata kultura in neponovljiva doživetja. Ta mirna in slikovita pokrajina ob reki Muri je znana po svojih raznolikih naravnih lepotah, od ravninskih polj do nežno valovitih gričev, prekritih z vinogradi, in gostih gozdov, ki skrivajo bogato biotsko raznovrstnost.

V Prekmurju boste našli izjemno kulturno dediščino, ki je vidna v tradicionalni arhitekturi, običajih in festivalih, ki skozi celo leto oživljajo regijo. Med obiskom se lahko seznanite z zgodovino in življenjem ljudi na tem območju v številnih muzejih in etnografskih zbirkah.

Pomurje, s svojo čudovito pokrajino, bogato kulturo in edinstvenimi doživetji, ponuja številne možnosti za raziskovanje.

Tri ideje za izlet v Prekmurje

  1. Raziskovanje naravnih lepot Goričkega Goričko, srce Krajinskega parka Goričko, je popolna destinacija za ljubitelje narave in miru. Začnite svoj izlet z obiskom Gradu Grad, največjega gradu v Sloveniji, ki se ponaša s čudovito arhitekturo in bogato zgodovino. Nato se podajte na pohod po raznolikih poteh parka, kjer lahko opazujete bogato biotsko raznovrstnost, vključno z redkimi vrstami ptic in rastlin. Ne pozabite obiskati tudi Vulkanije, doživljajskega centra, kjer se lahko na zabaven način seznanite z geološko preteklostjo regije in izveste več o vulkanski dejavnosti, ki je oblikovala to edinstveno pokrajino.
  2. Kulturno in zgodovinsko potepanje po Murski Soboti Murska Sobota, prestolnica Pomurja, ponuja bogato kulturno in zgodovinsko izkušnjo. Obiščite Sobotski grad, kjer domuje Pomurski muzej z razstavami, ki prikazujejo zgodovino in kulturo regije. Po ogledu muzeja se sprehodite po mestnem parku in uživajte v zeleni oazi sredi mesta. Regionalni center Expano je interaktivni doživljajski center, ki ponuja vpogled v turistične, kulturne in naravne znamenitosti Pomurja. Popoldne zaključite s kavo ali tradicionalno prekmursko gibanico v eni izmed lokalnih kavarn.
  3. Vinska avantura in sprostitev ob Termah 3000 Za ljubitelje vina in sprostitve ni boljše izbire kot kombinacija obiska vinskih kleti v Jeruzalemu ali Ljutomeru in dneva razvajanja v Termah 3000. Vinorodno območje Jeruzalem je znano po čudovitih vinogradih in vrhunskih vinih. Obiščite eno od številnih vinskih kleti, kjer lahko okušate izbrane lokalne sorte vina in se seznanite z vinarsko tradicijo območja. Po degustaciji vina se odpravite v Terme 3000 v Moravskih Toplicah, kjer lahko dan preživite s sprostitvijo v termalnih bazenih, savnah in wellness centrih, ki ponujajo različne tretmaje za revitalizacijo telesa in duha.

Prekmurska kuhinja

Prekmurska kuhinja, ki je del bogate kulinarične ponudbe Prekmurja, je prava paša za brbončice. Značilne jedi, kot so bograč, prekmurska gibanica in bujta repa, so le nekateri izmed kulinaričnih zakladov, ki jih morate poskusiti. Vinorodna območja, kot so Goričko, Lendavske gorice in Jeruzalem, ponujajo izjemna vina, ki so pridobila mednarodno priznanje.

Športno preživljanje prostega časa

Za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa regija ponuja obilico možnosti – od kolesarjenja po urejenih poteh, pohodništva po idilični naravi, do golf igranja na enem izmed najlepših igrišč v Sloveniji. Posebno doživetje je vožnja s kanujem po reki Muri ali jadranje na Bukovniškem jezeru.

Oznake: