Raziskovanje Slovenije z 7-letnikom je prava avantura, polna odkritij in zabave. Slovenija ponuja nešteto možnosti za družinske izlete, kjer se naravne lepote prepletajo z bogato kulturo in zgodovino. Naš blog Kam po Sloveniji na izlet s 7-letnikom? vas bo popeljal po skritih kotičkih in znanih biserih naše dežele, ki so kot nalašč za radovedne mlade raziskovalce. Od zelenih gozdov, čudovitih jezer do interaktivnih muzejev in zabavnih parkov.

Grad Grad

Grad Grad – največji baročni grad v Sloveniji – so pričeli graditi vitezi templarji v 11. stoletju. Dogradili so ga v 16. in 17. stoletju, današnjo podobo pa je dobil z dozidavo in prenovo v 18. in 19. stoletju. Grajsko poslopje obdaja velik park, ki je bil zasnovan v angleškem slogu. Velika drevesa tulipanovcev, platan, gledičevk, rdečih bukev, gabrov in hrastov navdajajo z veličastnostjo in več stoletno dolgoživostjo. Na grajskem dvorišču lahko občutite energije iz globine Zemlje, ki jih večina ljudi čuti kot toploto ali mravljince.  Z gradom je povezanih nekaj legend, najbolj znana je legenda o zmaju z zlato krono.

Lokacija: Grad (Prekmurje)

Vitezi rajhenburški, Foto: Blaž Zupančič

Grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg pri Krškem skriva številne zanimivosti. Grajsko stavbo je dal med letoma 1131 in 1147 pozidati mogočni lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad, o čemer priča najstarejši, romanski del objekta. Renesančni trakt, kjer je od leta 2022 na ogled razstava Vitezi Rajhenburški, zaključuje soba z izjemnimi stenskimi poslikavami. Muzejske postavitve Muzeja novejše zgodovine Slovenije nam ponujajo vpogled v zgodovino delovanja menihov trapistov, usodo slovenskih izgnancev in čas, ko so na gradu delovale različne kazenske ustanove. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi grajsko pohištvo iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije, na gradu pa so razstavljena tudi žlahtna odličja z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev najbolj znanega brestaniškega športnika Primoža Kozmusa.

Lokacija: Brestanica (Posavje)

Tehnični muzej Bistra

Z mesecem marcem Tehniški muzej Slovenije (TMS) v Bistri pri Vrhniki ponovno odpira vrata. Muzej je edinstveno stičišče znanosti, tehnologije in dediščine. Nahaja se v slikovitem okolju nekdanjega kartuzijanskega samostana, kjer obiskovalci vseh starosti odkrivajo čudeže tehnike. Od starodavnih izumov do sodobnih dosežkov, muzej ponuja vpogled v razvoj industrije, prometa, lesarstva, lova, ribolova in tiskarstva v Sloveniji. Interaktivne razstave in izobraževalne delavnice zagotavljajo zabavno in poučno izkušnjo.

Lokacija: Bistra, Borovnica (Osrednja Slovenija)

Vojaški muzej Pivka

Vojaški muzej Pivka obiskovalce popelje skozi vojaško zgodovino Slovenije, s posebnim poudarkom na obdobju po 2. svetovni vojni. V muzeju so razstavljeni vojaška oprema, vozila in dokumentarni materiali – eksponati ponujajo vpogled v obrambno strategijo in življenje vojakov.

Lokacija: Pivka (Primorska)

Noordung center

Noordung center je posvečen pionirju vesoljskih teorij Hermanu Potočniku Noordungu. V muzeju sodobne oblike sta združeni znanost in umetnost, s katero približajo vesolje širšemu občinstvu. S pomočjo naprednih tehnologij, kot so virtualna resničnost in interaktivne razstave, obiskovalci doživijo čarobnost vesolja. Priporočamo ogled!

Lokacija: Vitanje (Celje)

Doživljajski park Vulkanija

Doživljajski park Vulkanija prinaša edinstveno potovanje v notranjost zemlje, kjer lahko raziskujete nastanek vesolja in Zemlje skozi prizmo vulkanske aktivnosti. Zabavne in poučne vsebine, vključno z vožnjo z vulkanskim vlakom, obiskovalcem vseh starosti omogočajo nepozaben vpogled v moč narave. Priporočamo, da združite obisk z ogledom gradu Grad.

Lokacija: Grad (Prekmurje)