Korenje sodi med najbolj hvaležne vrtnine – raste zanesljivo, skladišči se dobro in se ujame z nešteto jedmi. Marsikdo ga skuha vnaprej, z mislijo na hitrejše priprave obrokov ali kot prilogo za več dni. A vprašanje, ki se pojavi takoj po kuhanju, je povsem praktično: kaj zdaj? Kako korenje pravilno shraniti, da ostane uporabno, varno in okusno?

Zakaj je kuhanje korenja vnaprej dobra odločitev
V sodobnem ritmu življenja je pametno iskati bližnjice, ki ne zmanjšajo kakovosti prehrane. Vnaprejšnje kuhanje zelenjave je ena od njih. Med vsemi zelenjadnicami je korenje zaradi svoje sestave in teksture še posebej primerno za tovrstno pripravo.
Prihranek časa in boljša organizacija
Kuhano korenje lahko služi kot osnova za različne jedi – juhe, solate, pireje, enolončnice ali samostojne priloge. V nekaj minutah lahko sestavimo topel obrok, saj je največji del dela že opravljen.
Boljši nadzor nad količinami
Če korenje skuhamo vnaprej, ga lažje porcioniramo in preprečimo zavržke. Del lahko uporabimo takoj, drugega shranimo za kasneje.
Takoj po kuhanju: kaj narediti najprej
Ko korenje vzamemo iz vrele vode, se njegov proces kuhanja ne ustavi sam od sebe. Če ga ne obdelamo pravilno, se lahko razkuha, potemni ali postane kašasto.
Ohlajanje v hladni vodi
Najboljši način, da zaustavimo kuhanje, je, da korenje takoj prestavimo v ledeno ali zelo hladno vodo. Ta korak ohrani barvo, strukturo in svežino. Po 2–3 minutah ga odcedimo in dobro osušimo s kuhinjsko krpo ali papirjem.
Ločevanje po namenih
Če smo skuhali večjo količino, jo že v tej fazi razdelimo po namenih – del za takojšnjo uporabo, del za hladilnik in morebiten preostanek za zamrzovanje. Vsaka količina ima svoj način shranjevanja.
Shranjevanje v hladilniku
Korenje, ki ga nameravamo porabiti v nekaj dneh, shranimo v hladilnik. A tudi tu velja nekaj pravil, da ne bo že po dveh dneh brez okusa ali celo pokvarjeno.
Nepredušna posoda ali stekleni kozarec
Najbolje je uporabiti stekleno posodo s pokrovom ali dobro zaprt kozarec. Plastika je sicer praktična, a lahko korenju doda neželen vonj.
Suhost je pomembna
V posodi naj ne bo vode. Vlaga spodbuja razvoj plesni in bakterij. Korenje mora biti dobro osušeno, preden ga zapremo.
Rok uporabnosti
Kuhano korenje v hladilniku zadrži kakovost do 4 dni. Po tem obdobju lahko še vedno izgleda užitno, a postane mehko in izgubi okus.
Shranjevanje v zamrzovalniku
Za daljše obdobje je zamrzovanje najboljša rešitev. Kuhano korenje se odlično obnese tudi po več mesecih – če je pravilno shranjeno.
Najprej: popolno ohlajanje
Preden korenje damo v zamrzovalnik, mora biti popolnoma ohlajeno. Če ga shranimo toplega, se okoli njega tvori para, ki povzroča ledene kristale in uničuje teksturo.
Porcioniranje in označevanje
Vsako porcijo daj v vrečko za zamrzovanje ali posodico, ki jo lahko hermetično zapreš. Opiši vsebino in zabeleži datum. Tako ne boš ugibal, ali je vrečka izpred dveh tednov ali dveh mesecev.
Najboljši rok porabe
Zamrznjeno kuhano korenje ohrani okus in teksturo do 10–12 mesecev. Po tem času ni nujno pokvarjeno, a postane mehkejše in manj privlačno.
Kaj narediti z vodo, v kateri smo kuhali korenje
Tudi tekočina, ki je ostala po kuhanju, ni za v odtok. Vsebuje nekaj vitaminov in naravno sladkobo.
Osnova za juhe in omake
Shrani jo v steklen kozarec in porabi v nekaj dneh kot tekočino za zelenjavno juho, osnovo za omako ali zalivanje rižot. Lahko jo tudi zamrzneš v modelčkih za led.
Kako uporabiti kuhano korenje
Če je bilo korenje shranjeno pravilno, je pripravljeno za hitro uporabo brez dodatnega kuhanja.
V solati
Nareži ga na tanke kolute ali trakove in zmešaj z olivnim oljem, limoninim sokom, soljo in svežimi zelišči. Dodaš lahko kuhana jajca, čičeriko ali tuno.
Kot priloga
Rahlo ga pogrej v ponvi z maslom, timijanom in malo česna. Zraven se poda pečen krompir, ribe ali meso z žara.
V pireju
Zmešaj s krompirjem, maslom in muškatnim oreščkom. Za bolj kremasto različico dodaš malo mleka ali smetane.
V juhah
Popestri vsako zelenjavno juho. Korenje lahko zmiksaš v gladek kremni pire ali dodaš na koncu kot barvit vložek.
Shranjevanje surovega korenja in najpogostejše zmote
Čeprav se ta članek osredotoča na kuhano korenje, velja omeniti še nekaj napačnih predstav o shranjevanju surovega.
Voda ni vedno najboljša izbira
Marsikdo da surovo korenje v kozarec z vodo. To pomaga ohranjati hrustljavost, a če vode ne menjuješ redno, lahko postane gojišče bakterij. V hladilniku se korenje dobro ohranja tudi suho, v papirju ali v perforirani vrečki.
Ne shranjuj skupaj z jabolki
Jabolka izločajo etilen, plin, ki pospešuje zorenje – in tudi kvarjenje. Korenje ob jabolkih hitro izgubi svežino in začne mehneti.
