Parmezan za rižoto in ostale jedi

Parmezan je eno tistih živil, ki jih je vedno dobro imeti v hladilniku. Sir je vsestranski, dopolnjuje in bogati številne jedi, najpogosteje pa ga uporabljamo pri pripravi hitrih jedi, kot so testenine ali rižota. Včasih pa se zgodi, da vrečka s sirom dolgo časa ostane v hladilniku in nismo več prepričani, ali je še dober, zato star sir zavržemo in kupimo novega. Da bi to preprečili, vam predstavljamo ekonomično rešitev – kako hraniti parmezan, da ostane svež dlje časa in se v celoti porabi.

Foto: Freepik.com

Naribajte ga, dajte v vrečko in zamrznite

Če ste kupili parmezan v kosu, a ga boste uporabljali naribanega – najbolje je, da ga narežete na manjše kose in nato naribate ali zmiksate v multipraktiku. Usitnite ga do želene velikosti in ga dajte v plastično vrečko, ki jo lahko hermetično zaprete. Pred zapiranjem vrečko zrolajte, da iztisnete ves zrak, nato pa jo zaprite in shranite v zamrzovalnik. Na ta način bo parmezan ostal svež dolgo, tudi do 6–8 mesecev.

Najbolje je, da ga naribate na velikost drobtin, saj se sir po zamrzovanju ne bo sprijel, in v vsakem trenutku bo svež ter pripravljen za uporabo. Samo vzemite vrečko iz zamrzovalnika, vzemite potrebno količino in vrečko vrnite nazaj v zamrzovalnik.

@michela.chiappa

How to store Parmigiano Cheese. It’s a question I get asked a lot and the answer is very very simple. My mum always used to grate her blocks of Parmesan cheese and keep in a bag in the freezer. It keeps it at its freshest and you can grab it by the handful whenever you want. That way there’s no waste and you can just take the amount that you need for each recipe. Agree / disagree? Leave me your comments and thoughts below. #italianfood #parmesan #easyrecipes #italian #recipe #recipehack

♬ original sound – Michela Chiappa