Parmezan za rižoto in ostale jedi
Parmezan je eno tistih živil, ki jih je vedno dobro imeti v hladilniku. Sir je vsestranski, dopolnjuje in bogati številne jedi, najpogosteje pa ga uporabljamo pri pripravi hitrih jedi, kot so testenine ali rižota. Včasih pa se zgodi, da vrečka s sirom dolgo časa ostane v hladilniku in nismo več prepričani, ali je še dober, zato star sir zavržemo in kupimo novega. Da bi to preprečili, vam predstavljamo ekonomično rešitev – kako hraniti parmezan, da ostane svež dlje časa in se v celoti porabi.

Naribajte ga, dajte v vrečko in zamrznite
Če ste kupili parmezan v kosu, a ga boste uporabljali naribanega – najbolje je, da ga narežete na manjše kose in nato naribate ali zmiksate v multipraktiku. Usitnite ga do želene velikosti in ga dajte v plastično vrečko, ki jo lahko hermetično zaprete. Pred zapiranjem vrečko zrolajte, da iztisnete ves zrak, nato pa jo zaprite in shranite v zamrzovalnik. Na ta način bo parmezan ostal svež dolgo, tudi do 6–8 mesecev.
Najbolje je, da ga naribate na velikost drobtin, saj se sir po zamrzovanju ne bo sprijel, in v vsakem trenutku bo svež ter pripravljen za uporabo. Samo vzemite vrečko iz zamrzovalnika, vzemite potrebno količino in vrečko vrnite nazaj v zamrzovalnik.