Vsi nimajo vrta, a to še ne pomeni, da morate ostati brez svežih, hrustljavih kumaric. Če imate balkon, teraso ali celo samo sončno okensko polico, lahko tudi vi vzgojite lastne kumare – v loncu. In to ne samo za solato, ampak tudi za vlaganje ali grizljanje kar tako. Uspešno gojenje kumar v loncu je v resnici veliko lažje, kot si morda mislite – s pravimi triki bodo rastline uspevale, kot bi rasle na vrtu.
Kdaj in kako posaditi kumare v lonec
Kumare imajo rade toploto, zato jih v zunanje lonce posadimo šele, ko so nočne temperature stabilno nad 12 °C. Idealna temperatura za kalitev in rast je nad 18 °C, zato večina vrtičkarjev s setvijo počaka do maja. Lahko pa semena posadite v notranjih prostorih že aprila in jih kasneje presadite na prosto.
Najboljši lonec za gojenje kumar ima premer od 30 do 60 cm in je globok vsaj 30 cm. Material lonca naj bo plastičen ali keramičen, da bolje zadržuje vlago, na dnu pa mora imeti dovolj drenažnih lukenj. Za podlago uporabite zmes za vrtnine: en del komposta, en del vrtne zemlje in en del perlita ali kokosovih vlaken.

Sorte, ki uspevajo tudi na majhni površini
Za gojenje v loncu so najbolj primerne sorte, ki v imenu nosijo besedo »bush« (grmičaste sorte), saj ne zrastejo v dolge plezalke. To pa ne pomeni, da se morate odpovedati klasičnim kumaram – tudi te lahko uspešno vzgajate, če jim zagotovite oporo, kot je rešetka, ograja ali par kolov.
Najbolj priljubljene sorte za gojenje v loncu:
- Salad Bush Hybrid: Kompaktna rastlina z velikimi plodovi za rezanje.
- Pickle Bush: Idealna za vlaganje, odporna na bolezni.
- Bush Champion: Veliki plodovi do 30 cm, primerna za večje posode.
- Spacemaster: Zelo primerna tudi za viseče košare in manjše prostore.
- Mini Munch F1: Drobnoplodna, brez semen, za grizljanje in otroke.
Kako sejati in negovati kumare v loncu
Semena sejemo neposredno v zemljo, približno 1 cm globoko. V manjši lonec posadimo eno grmičasto kumaro, v večji lonec s premerom 50 cm pa lahko tudi do štiri plezalne sorte, če zagotovimo oporo. Zemljo najprej navlažimo, nato nežno zalijemo tudi po sajenju, da ne izperemo semen.
Kumare potrebujejo vsaj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe dnevno. Najbolje uspevajo na južnih balkonih ali ob sončnih zidovih. Ko se pojavijo prvi pravi listi, rastline pognojimo z blagim gnojilom z več fosforja in kalija – to spodbuja tvorbo cvetov in plodov.
V času cvetenja preidemo na tedensko gnojenje z gnojilom za plodovke. Če rastline gojite v zaprtem prostoru brez opraševalcev, izberite partenokarpične sorte, ki ne potrebujejo opraševanja.
Zalivanje, bolezni in težave, na katere morate biti pozorni
Kumare imajo plitve korenine in hitro občutijo pomanjkanje vode. V vročih dneh jih je treba zalivati vsak dan, včasih tudi dvakrat – zjutraj in zvečer. Zalivajte vedno ob korenini, ne po listih, da zmanjšate nevarnost bolezni, kot je pepelasta plesen.
Med pogoste sovražnike spadajo kumarični hrošči, ki ne poškodujejo le listov, temveč tudi širijo bolezni. Proti njim se lahko borite s prekrivnimi mrežami, sajenjem ognjiča kot odvračalne rastline ali uporabo ekoloških pripravkov.
Plodovi, ki ne dobijo dovolj enakomerne vlage, pogosto postanejo votli ali grenki. Zato je redno in enakomerno zalivanje ključno za dober okus.
Obiranje in shranjevanje: kako podaljšati sezono
Kumare je najbolje pobirati zjutraj, ko so še napojene z nočno vlago. Plodove obrežemo s škarjami ali ostrim nožem, vedno z delčkom peclja. Nikoli ne vlečemo ali lomimo – s tem poškodujemo rastlino in zmanjšamo pridelek.
Pobiramo jih redno, vsak drugi ali tretji dan. S tem spodbudimo rastlino, da tvori nove plodove. Če kumare predolgo pustimo na rastlini, bodo razvile semena, postale grenke in zavirale nastanek novih plodov.
Kumare hranimo v hladilniku, ovite v vlažno kuhinjsko krpo, kjer zdržijo do pet dni. Za daljše shranjevanje pa jih lahko vlagamo ali zamrznemo narezane za smutije.
Naj vas majhen prostor ne odvrne od pridelave
Ne potrebujete vrta, da bi uživali v domačih kumarah. Z dobro izbiro lonca, sorte in nekaj pozornosti lahko prav vsak balkon postane mini vrtiček. Rastline vas bodo nagradile z osvežilnimi plodovi, ki jih ne boste mogli primerjati s trgovinskimi. In kar je najlepše – vse imate dobesedno pri roki, brez plevela in brez prekopavanja.