Martinova pojedina v zadnjem hipu

Martinovo velja za enega najlepših jesenskih praznikov, ko se mošt spremeni v vino, na mizo pa pridejo pečena gos, rdeče zelje in mlinci. Toda marsikdo ugotovi prepozno, da praznik prihaja, kuhinja pa še ni pripravljena. Dobra novica je, da za pravo martinovo pojedino ni treba imeti celega dneva. S pravimi bližnjicami in premišljenimi izbirami lahko pripravimo bogat obrok tudi v zadnjem hipu – z vsemi značilnimi okusi, ki spominjajo na domačnost, prazničnost in vonj po jeseni.

Kako se lotiti Martinovega kosila, če nimate veliko časa?

Priprava celotne gosi lahko traja tudi tri ure, kar za marsikoga ni izvedljivo. Vendar obstajajo preproste alternative, ki ohranijo praznično razpoloženje. Namesto cele gosi lahko uporabimo račja prsa, piščančja bedra ali celo puranje zrezke, ki jih hitro spečemo v pečici ali ponvi. Ključ je v začimbah in prilogah – prav te ustvarijo občutek pravega Martinovega praznika.

Kaj ne sme manjkati na mizi

Vsaka Martinova pojedina, pa naj bo pripravljena v pol dneva ali eni uri, mora vsebovati tri glavne elemente: nekaj pečenega, nekaj kislega in nekaj škrobnatega. To pomeni meso, zelje in mlince ali krompir. Če dodamo kozarec mošta ali vina ter sladico s cimetom, smo na pravi poti.

Preprosta organizacija za uspeh

Najprej se odločite za jedilnik in preverite, kaj že imate doma. Nato razporedite čas: medtem ko se peče meso, pripravite zelje in priloge. Na koncu vse združite v lepo postrežen krožnik in dodajte kozarec vina. Praznični občutek se bo razvil sam od sebe.

Martinova račka
Martinova račka

Hitra izbira mesa za Martinovo

Namesto klasične gosi, ki potrebuje dolgotrajno pečenje, lahko izberemo enostavnejše, a okusno meso. Dovolj je, da uporabimo začimbe, ki spominjajo na tradicionalno jed.

Račja prsa v 30 minutah

Račja prsa so odlična izbira za hitro Martinovo kosilo. Meso je nežno, z značilno aromo, peče pa se hitro. Prsa položimo v vročo ponev s kožo navzdol, da se zapečejo in spustijo maščobo. Nato jih prestavimo v pečico na 180 stopinj in pečemo približno 15 minut. Na koncu jih prelijemo z malo medu, balzamičnega kisa in timijana za popoln sijaj.

Piščančja bedra kot domača različica gosi

Če želite prihraniti čas in denar, uporabite piščančja bedra. Znotraj so sočna, zunaj pa hrustljava, če jih pečete pri višji temperaturi. Pred peko jih natrite s soljo, poprom, rdečo papriko in majaronom. V zadnjih minutah peke dodajte malo masla in medu za zlatorjavo barvo.

Puranje prsi s pečkami

Puranje prsi so odlična rešitev za tiste, ki se izogibajo mastni hrani. Pečemo jih v ponvi ali pečici, dodamo limonin sok, nekaj listov žajblja in olivno olje. Postrežemo jih s popečenimi pečkami krompirja, ki spominjajo na domače mlince.

Zelje – srce Martinove pojedine

Rdeče zelje je skorajda obvezno. Njegova kislina uravnoteži mastnost mesa, zato brez njega ni pravega Martinovega razpoloženja. Tudi zanj obstaja hitra različica.

Kako pripraviti hitro dušeno rdeče zelje

Na malo olja popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo žličko sladkorja in pustimo, da rahlo karamelizira. Nato dodamo naribano rdeče zelje, sol, kis in ščepec kumine. Dušimo 20 minut in občasno premešamo. Za poseben okus dodamo nekaj koščkov jabolka ali žlico brusnične marmelade.

Zelje iz kozarca z domačim okusom

Če nimate časa za sveže zelje, lahko uporabite že pripravljeno kislo zelje iz kozarca. Izperite ga pod mlačno vodo, da ni preveč kislo, dodajte malo olja, čebule in jabolka ter dušite nekaj minut. Tudi tako pripravljeno zelje ima odličen okus, če ga postrežemo toplo in sveže.

Hitre priloge, ki rešijo kosilo

Klasični mlinci potrebujejo čas, da se posušijo in spečejo, vendar obstajajo bližnjice, ki so skoraj enako dobre.

Trik z instant mlincev

Kupite že pripravljene mlinčke in jih le na hitro prelijte z vročo vodo ali juho. Nato jih prelijte s sokom, ki se nabere pri pečenju mesa. Če dodate malo masla, bodo mehki in polnega okusa.

Pečen krompir s timijanom

Če nimate mlinov, lahko pečete krompir v pečici skupaj z mesom. Narežite ga na kose, pokapajte z oljem, posujte s timijanom, soljo in poprom ter pecite 35 minut. Rezultat je hrustljava skorjica in mehka sredica – popolna kombinacija z zeljem.

Riž z brusnicami za posebnost

Za moderno različico martinovega kosila lahko namesto krompirja pripravite riž z brusnicami in malo masla. Brusnice dodajo prijetno kislino, ki se lepo ujema z račjim mesom ali piščancem.

Sladica, ki jo pripravite v nekaj minutah

Praznik brez sladice ni popoln. Namesto zapletenih pit ali potic si lahko privoščite nekaj hitrega, a prazničnega.

Pečena jabolka z orehi in medom

Izberite manjša jabolka, izdolbite sredico in vanjo položite mešanico mletih orehov, cimeta in žličko medu. Pecite 15 minut pri 180 stopinjah. Topla jabolka postrezite z žličko kisle smetane ali vanilijevega sladoleda.

Hitra sladka rešitev z vinom

Če želite nekaj drugačnega, poskusite kuhano vino z rezino pomaranče, cimetom in žličko medu. Vonj bo napolnil kuhinjo in dopolnil celotno martinovo izkušnjo. Vino lahko servirate ob sladici ali samostojno.

Kaj potrebujete za martinovo v zadnjem hipu?

Če povzamemo, za popolno praznično mizo potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, ki jih ima večina doma. Za meso izberite račja prsa ali piščančja bedra, za prilogo rdeče zelje in krompir, za sladico pa jabolka. Začimbe naj bodo preproste: sol, poper, timijan, cimet in med. Z dodatkom vina ali mošta bo miza popolna.

Preprost seznam

  • 4 kosi mesa (račja prsa, piščančja bedra ali puranje prsi)
  • ½ glave rdečega zelja
  • 6 krompirjev ali paket instant mlincev
  • 2 jabolki
  • Med, kis, maslo, cimet, timijan
  • Kozarec vina ali mošta za piko na i

Vse to lahko pripravite v eni uri brez zapletenih postopkov, a s popolnim okusom praznika.

Martinovo doma – občutek, ki šteje

Martinova pojedina ni le hrana, ampak tradicija, ki povezuje družino. Tudi če praznik pripravimo na hitro, ohranimo duh veselja in topline. Vse, kar potrebujete, je malo dobre volje in nekaj vonjav, ki spomnijo na domačo kuhinjo. Pečeno meso, dišeče zelje in kozarec vina ustvarijo tisto pristno praznično toplino, ki jo Slovenci čutimo že stoletja.

Skrivnost uspeha

Najpomembnejše je, da je vse pripravljeno s srcem. Tudi preprosto kosilo lahko postane praznik, če je pripravljeno z mislijo na družino in tradicijo. V tem je čar Martinovega – ne v popolni gosi, ampak v trenutku, ko se ob jedi ustavimo, dvignemo kozarec in se nasmehnemo.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.