Visok krvni tlak (hipertenzija) vključuje vrednosti nad 130/80 mm Hg in je povezan s povečanim tveganjem za srčno in možgansko kap. Čeprav obstaja več načinov za znižanje tlaka, je ena navada še posebej odgovorna za njegovo povečanje.
Po besedah zdravnika in nutricionista dr. Davida L. Katza je ključna navada, ki jo je treba prekiniti, uživanje hrane z veliko dodanega natrija in nasičenih maščob, kot so restavracijska hrana in močno predelana živila.
Natrij kot glavni krivec za visok tlak
»Natrij je glavni sprožilec za nihanje krvnega tlaka, kar pomeni, da visok vnos soli lahko znatno poveča tlak,« je dr. Katz pojasnil za EatingWell. Močno predelana živila, kot so čips, piškoti in gazirane pijače, vsebujejo veliko natrija, poleg tega pa so bogata z dodanim sladkorjem in nasičenimi maščobami, kar dodatno povečuje tveganje za srčne bolezni. Katz poudarja: »Močno predelana hrana vsebuje sestavine, ki jih redko uporabljamo doma, vključno z različnimi ojačevalci okusa in emulgatorji.«
Domača priprava hrane kot rešitev
Eden najboljših načinov za nadzor nad krvnim tlakom je pogostejše kuhanje doma. »Obstaja jasna povezava med uživanjem obrokov zunaj doma in višjimi vrednostmi natrija,« pojasnjuje dr. Katz. Domača priprava hrane nam omogoča boljši nadzor nad vnosom sladkorjev in nasičenih maščob.
Poleg uravnotežene prehrane sta redna telesna dejavnost in obvladovanje stresa ključna za znižanje krvnega tlaka in dolgoročno zdravje.