Letošnje leto je za Orlek prav posebno, saj praznujejo že 35 let obstoja! Skupina je svojo pot začela konec osemdesetih let, natančneje leta 1989, ko so posneli svoje prve demo posnetke na takratnem radiu Trbovlje. Z unikatno mešanico rock’n’rolla, pihal, trobil in harmonike so nas osvojili s svojim edinstvenim ‘folk punk polka rockom’, ki ga dopolnjujejo družbeno-humorna besedila in energična odrska izvedba, ki pogosto vključuje tudi slovenske narodne in ponarodele skladbe.

Foto: arhiv Orlek

Ker Orlek že 35 let skupaj ustvarjajo glasbo, so se odločili, da bodo nekatere svoje skladbe, ki so bile ustvarjene že v prejšnjem tisočletju, ponovno posneli in izdali v novi preobleki. Tako so že ponovno posneli skladbe, kot so ‘Adijo Knapi’, ‘Na Kum’ in tudi ‘Vinska trta’, ki ni čisto njihova. Tokrat pa so se lotili tudi 20 let stare skladbe ‘Mojo Boginjo’.

Skladbo ‘Mojo Boginjo’ so Orlek prvotno posneli leta 2004, ko je izšla na njihovem albumu ‘Orlek Express’ istega leta. V zadnjih 20 letih je skladba doživela mnogo različnih interpretacij, saj so člani Orleka s svojim razvojem prinesli novo življenje v skladbo. Za nov studijski posnetek ‘Moje Boginje’ pa so Orlek pripravili pravo presenečenje – k sodelovanju so povabili Jerneja Dirnbeka iz skupine Mi2, ki je skupaj z Vladom Poredošem, pevcem Orleka že 35 let, odpel nekaj kitic.

Da bomo lahko še naprej uživali v glasbi Orleka, so dokazali tudi z novim videospotom, ki so ga ustvarili s pomočjo umetne inteligence. Čeprav niso prvi in zagotovo niso zadnji, so trenutno eden od redkih slovenskih glasbenikov, ki so se odločili za tovrsten način izdelave spota, ki ga je zanje ustvaril Žan Križnar.