Pet idej z recepti, kako uporabiti prvi letošnji kostanj

Prvi kostanj, pečen na ognju ali kuhan v loncu, ima vedno posebno mesto v jesenskih dneh. Njegov vonj in okus ustvarjata občutek topline, domačnosti in spominov na otroštvo. Čeprav ga večina najraje poje kar takega, ga lahko uporabimo na številne ustvarjalne načine. Kostanj se lepo poda k slanim jedem, odlično pa se znajde tudi v sladicah. Prinašamo pet idej z recepti, kako lahko prvi letošnji kostanj spremenite v nekaj posebnega.

Prvi letošnji kostanj
Prvi letošnji kostanj

Kremna juha iz kostanja in pora

Kostanj se čudovito obnese v juhah, saj njegova kremasta struktura in rahlo sladek okus ustvarita bogato osnovo.

Sestavine:

  • 300 g kuhanega in olupljenega kostanja
  • 1 por
  • 2 krompirja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 1 dl sladke smetane
  • sol, poper, muškatni orešček

Priprava:
Na maslu podušimo narezan por, dodamo krompir in kostanj ter zalijemo z zelenjavno juho. Kuhamo približno 20 minut, nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho obogatimo s smetano in začinimo po okusu. Postrežemo vročo, skupaj s popečenimi kruhki.

Ta juha je idealna za hladne jesenske večere, saj združuje hranljivost krompirja in nežno aromo kostanja.

Rižota s kostanjem in gobami

Jesenska kuhinja brez gob skoraj ne obstaja, a v kombinaciji s kostanjem rižota dobi povsem novo razsežnost.

Sestavine:

  • 200 g riža arborio
  • 200 g kuhanega kostanja
  • 150 g gob (jurčki ali šampinjoni)
  • 1 čebula
  • 1 dl belega vina
  • 1 l zelenjavne juhe
  • maslo, olivno olje, parmezan

Priprava:
Na olju podušimo čebulo, dodamo gobe in riž ter pražimo nekaj minut. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da izpari. Nato postopoma dodajamo vročo juho in mešamo. Na polovici kuhanja primešamo narezan kostanj. Rižoto zaključimo z maslom in naribanim parmezanom.

Rezultat je kremasta jed, ki bo navdušila z bogatimi okusi jeseni. Kostanj se lepo ujame z zemeljskostjo gob in naredi jed še bolj nežno.

Kostanjeva pita s čokolado

Čeprav kostanj pogosto povezujemo s kuhanjem in peko na ognju, se izvrstno poda tudi v sladice. V kombinaciji s čokolado nastane pravi jesenski posladek.

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 120 g masla
  • 1 jajce
  • 80 g sladkorja
  • 300 g kuhanega kostanja
  • 150 g temne čokolade
  • 2 dl sladke smetane

Priprava:
Iz moke, masla, jajca in sladkorja pripravimo testo, ga razvaljamo in položimo v pekač. Pečemo 15 minut pri 180 °C. Medtem pretlačimo kuhan kostanj in ga zmešamo z raztopljeno čokolado ter smetano. Prelijemo preko pečenega testa in pustimo, da se pita ohladi.

Rezultat je bogata in kremasta pita, ki jo lahko postrežemo kot sladki vrhunec jesenske nedeljske večerje.

Piščanec, polnjen s kostanjem in zelišči

Kostanj je lahko tudi odlična osnova za nadev v mesnih jedeh. Njegov okus se lepo poda k perutnini in ustvari občutek prazničnosti.

Sestavine:

  • 1 manjši piščanec
  • 200 g kuhanega kostanja
  • 1 čebula
  • 2 rezini starega kruha
  • peteršilj, žajbelj, timijan
  • sol, poper, olivno olje

Priprava:
Kostanj grobo nasekljamo in zmešamo s kruhom, čebulo in zelišči. S to mešanico napolnimo piščanca, ga premažemo z oljem in začinimo. Pečemo približno eno uro pri 200 °C.

Polnjen piščanec s kostanjem je izvrstna jed za posebno kosilo ali praznično mizo. Kombinacija zelišč in kostanja poskrbi za sočnost in poln okus.

Kostanjev namaz s pomarančo

Za sladek zajtrk ali lahkoten prigrizek lahko pripravimo preprost, a izjemno okusen namaz.

Sestavine:

  • 250 g kuhanega kostanja
  • 1 dl mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • sok in lupinica 1 pomaranče
  • 1 žlica medu

Priprava:
Kostanj pretlačimo in zmešamo z mlekom ter sladkorjem. Dodamo sok in lupinico pomaranče ter med. Namaz shranimo v steklene kozarce.

Odličen je na kosu kruha, palačinkah ali kot polnilo za pecivo. Pomaranča doda svežino, kostanj pa prijetno kremasto strukturo.

Prvi kostanj je simbol jeseni

Prvi kostanj v letu ima nekaj posebnega. Ni le živilo, temveč simbol prihajajoče jeseni, vonja po dimu in druženja ob ognju. Zgoraj predstavljeni recepti dokazujejo, da kostanj ni omejen zgolj na prigrizek v papirnati vrečki, ampak je lahko dragocena sestavina v juhi, rižoti, sladicah in celo mesnih jedeh.

Kuhanje s kostanjem nas povezuje z naravo in sezonskim ritmom. Vse več ljudi ceni prav takšne sestavine, ki v dom prinesejo okus pravega letnega časa. Jesen brez kostanja si težko predstavljamo, zato ga letos poskusite pripraviti na kakšen nov način.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.