Kostanj je eden tistih jesenskih darov, ki v kuhinji ponujajo neskončno možnosti. Večina ga pozna kot toplo malico, pečenega na ognju ali v pečici, vendar ga lahko uporabimo tudi v slanih jedeh. Njegov nežen, oreškast okus in rahlo sladkasta aroma se odlično ujameta z mesom, zelenjavo in celo testeninami. V zadnjih letih so ga odkrili tudi kuharski mojstri, ki iz njega ustvarjajo juhe, priloge in celo glavne jedi.
Če imate doma nekaj kuhanih ali pečenih kostanjev, jih nikar ne pustite stati. Lahko postanejo glavna zvezda kosila. Spodaj je pet idej, s katerimi boste presenetili sebe in goste, obenem pa izkoristili vse, kar ponuja ta aromatični plod jeseni.

Kremna juha s kostanji in bučo
Kremna juha s kostanji in bučo je topla, svilnata jed, ki s svojo barvo in okusom pričara pravi jesenski občutek. Priprava je preprosta, rezultat pa odličen.
Sestavine
- 200 gramov kuhanih kostanjev
- 300 gramov buče hokaido
- ena čebula
- strok česna
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- žlica olivnega olja
- sol in poper po okusu
Priprava
Na olju popražite sesekljano čebulo in česen, dodajte narezano bučo in kostanje. Vse skupaj pražite nekaj minut, da se zelenjava zmehča, nato prilijte jušno osnovo in kuhajte približno dvajset minut. Ko so sestavine mehke, juho zmiksajte s paličnim mešalnikom v gladko kremo. Za piko na i dodajte žlico kisle smetane ali pražene drobtine s sesekljanim peteršiljem.
Kombinacija buče in kostanja daje juhi toplino in nežno sladkobo. Odlična je kot samostojna jed ali kot uvod v glavni obrok.
Testenine s kostanjevim pirejem in šampinjoni
Kostanjev pire se pogosto uporablja v sladicah, a enako dobro se znajde v slanih omakah. V kombinaciji z gobami ustvari kremasto in bogato jed, ki navduši z nežnim okusom.
Priprava
Skuhajte poljubne testenine, najbolje široke rezance ali tagliatelle. Medtem na ponvi na maslu popražite narezane šampinjone, dodajte sol, poper in malo belega vina. Ko tekočina izpari, vmešajte tri žlice kostanjevega pireja in nekaj žlic smetane za kuhanje.
Omako segrevajte, dokler se ne zgosti, nato vanjo zamešajte kuhane testenine. Na krožniku posujte z naribanim sirom in nekaj sesekljanega peteršilja.
Kostanjeva omaka se odlično ujema tudi z jurčki ali lisičkami, zato lahko recept prilagodite sezoni in okusu.
Piščanec s kostanji in zelišči
Če iščete idejo za nedeljsko kosilo, je piščanec s kostanji jed, ki navduši s preprostostjo in okusom. Kostanji poskrbijo, da meso ostane sočno, hkrati pa ustvarijo aromatično omako.
Sestavine
- 4 piščančja bedra ali prsi
- 200 gramov kuhanih kostanjev
- ena čebula
- 2 stroka česna
- vejica rožmarina in timijana
- kozarec belega vina
- olivno olje, sol in poper
Priprava
Na olju popražite čebulo in česen, dodajte meso ter ga na hitro zapečite z obeh strani. Dodajte vino, kostanje in zelišča. Pokrijte in kuhajte približno trideset minut, dokler omaka ne postane gosta in dišeča.
Kostanji vpijejo aromo zelišč in vina, zato jed dobi globok, poln okus. Odlično se poda s pire krompirjem ali popečeno polento.
Rižota s kostanji in porom
Rižota s kostanji je nežna, a presenetljivo bogata. Kostanj se popolnoma ujame z rižem, saj mu doda teksturo in oreškast ton, ki se lepo poveže s toploto pora in masla.
Priprava
Na žlici masla popražite drobno narezan por, dokler ne postekleni. Dodajte 200 gramov riža arborio in premešajte, da se zrna obložijo z maščobo. Počasi prilivajte vročo jušno osnovo, dokler riž ni skoraj kuhan. Nato dodajte 150 gramov nasekljanih kuhanih kostanjev in kuhajte še nekaj minut.
Ko je rižota kremasta, dodajte žličko masla in pest naribanega parmezana. Pustite počivati minuto, da se okusi povežejo.
Rižota je popoln primer, kako iz preprostih sestavin nastane elegantna jed. Postrežena s kozarcem belega vina je vredna vsakega prazničnega kosila.
Pečena zelenjava s kostanji in medom
Za ljubitelje lahkih jedi je pečena zelenjava s kostanji odlična izbira. Gre za jed, ki združuje sladkost pečenih korenin z oreškasto aromo kostanja in kančkom medu. Priprava je hitra, rezultat pa dišeč in barvit.
Priprava
Na pekač položite narezano korenje, sladki krompir, čebulo in pest kuhanih kostanjev. Pokapajte z olivnim oljem, dodajte sol, poper in žlico medu. Pecite pri 200 stopinjah približno trideset minut, občasno premešajte.
Pečena zelenjava s kostanji je popolna samostojna jed, lahko pa jo ponudite tudi kot prilogo k mesu ali ribam. Med poskrbi, da se zelenjava rahlo karamelizira, kostanj pa doda tisto nežno jesensko noto, ki jo v tem letnem času vsi iščemo.

Zakaj so jedi s kostanji tako posebne?
Kostanj ima visoko prehransko vrednost. Bogat je z vlakninami, vsebuje vitamine skupine B, železo, magnezij in kalij. Ker ne vsebuje glutena, je primeren tudi za tiste, ki se mu izogibajo. Poleg tega daje jedem občutek topline in domačnosti, hkrati pa jih naredi bolj hranljive.
V kombinaciji z mesom ali zelenjavo deluje kot naravni zgoščevalec, zato ni treba dodajati moke ali smetane. Njegova vsestranskost ga dela izjemno hvaležno sestavino v kuhinji.
Jesenski navdih za vsak dan
Pet idej (juha, testenine, piščanec, rižota in pečena zelenjava) dokazuje, da kostanj ni le prigrizek ob ognju, ampak prava kulinarična priložnost. V vsakem grižljaju skriva spomin na gozd, toplino doma in prijeten občutek, da jemo nekaj, kar ima dušo.
Če ga letos niste uporabili drugače kot za peko, je zdaj pravi trenutek, da ga povzdignete na krožnik v novih kombinacijah. Njegov okus se odlično ujema z bučo, porom, sirom in zelišči, zato bo vsak recept mogoče prilagoditi po lastnem navdihu.
Kostanj povezuje preteklost in sodobno kuhinjo, preprostost in eleganco. In prav zato se vedno znova vrača – ne le kot simbol jeseni, ampak kot sestavina, ki zna iz običajnega kosila narediti nekaj posebnega.
