Pica brez kvašenega testa, narejena v le 10 minutah

Prvi ugriz v hitro pripravljeno pica tortiljo pogosto preseneti, saj je okus tako poln, kot bi jed nastajala veliko dlje. Prav ta občutek domačnosti in hitro pripravljene topline je razlog, da je ta jed v zadnjih letih osvojila številne slovenske kuhinje. Gre za preprost recept, ki ne zahteva gnetenja, čakanja ali zapletenih postopkov. Tudi ljudje, ki se običajno peke ne lotevajo, pravijo, da se pica tortilja uvršča med njihove najhitrejše in najbolj hvaležne jedi.

V zimskem času, ko je dan krajši in prosti trenutki še dragocenejši, pride prav recept, ki ustvari občutek domače pice brez dolge priprave. Veliko gospodinj se v tem času izogiba kvašenemu testu. Nekaterim zmanjka časa, druge se ne želijo ukvarjati s temperaturo prostora, pravilno vzhajanje ali dolgotrajnim vzhajanjem testa. Pica s tortiljo je v tem pogledu popoln odgovor. Je hitra, lahka in neverjetno prilagodljiva, saj z njo lahko pripravimo tako klasične okuse kot sodobne kombinacije.

Mnogi pravijo, da je to recept, ki rešuje večerje, ko pridejo nenapovedani obiski, ali hitro kosilo, ko ni časa za dolg seznam sestavin. Pica tortilja daje občutek prave pice, čeprav je pripravljena povsem preprosto in brez kompliciranja. V domačih kuhinjah je postala stalnica, ker vedno uspe, ne zahteva posebnega predznanja in ponuja veliko možnosti za ustvarjanje.

V nadaljevanju ponujamo recept, ki ustreza širokemu občinstvu, dodajamo ideje za različne nadeve in podrobno razložimo postopek, da pica tortilja vsakič uspe popolno.

Zakaj je pica s tortiljo tako priljubljena?

Ljudi vedno znova navduši predvsem hitrost priprave. Recept ne zahteva nikakršne fermentacije, nobenega gnetenja in ne pušča umazane kuhinje. Čas od začetka do konca redko preseže deset minut. To je eden ključnih razlogov, da se recept tako pogosto znajde na jedilniku ljudi, ki si želijo lahkotno, a okusno jed.

Preprosta priprava za vsakogar

Recept je tako jasen in nezahteven, da uspe tudi osebam, ki sicer nimajo veliko izkušenj s peko. Potrebujemo le tortiljo, malo omake in nadev po želji. Tudi otroci jo zlahka pripravijo, kar daje pici s tortiljo igriv in družinski značaj.

Odlična rešitev za hitro večerjo

V obdobjih, ko so dnevi polni obveznosti, so cenjeni recepti, ki ne zahtevajo veliko časa. Pica tortilja je idealna za malico, hiter obrok ali celo toplo kosilo, ko si želimo nekaj, kar ni pretežko.

Manj kalorij kot klasična pica

Ker je osnova tanka, je jed precej lažja. Hranilna vrednost je odvisna od nadeva, vendar je osnovni oblikovni del pice lahek in prijazen ljudem, ki spremljajo svoj vnos energije.

Pica tortilja
Pica tortilja

Recept za pica tortiljo, ki uspe vsakomur

Spodaj je preverjen recept, ki ga je mogoče prilagoditi. Podajamo osnovno pripravo ter različice, primerne za vse okuse, tudi za tiste, ki iščejo bolj lahkotne ali bolj bogate okuse.

Osnovne sestavine

Tortilja

Najboljša je srednje velika tortilja iz pšenične moke. Lahko uporabimo tudi polnozrnato ali proteinsko, vendar se te nekoliko drugače zapečejo. Za hrustljavost je ključna tanka podlaga.

Paradižnikova osnova

Najbolje se obnese domača paradižnikova omaka ali kupljen pasiran paradižnik z dodatkom začimb. Pomembno je, da ni vodena, saj tortilja sicer hitro postane mehka.

Sir

Mozzarella je klasična izbira. Dobro se obnesejo tudi naribani siri, ki se hitro topijo, kot je edamec ali zreli sir za pico.

Dodatek po želji

Narezana šunka, pršut, sveža zelenjava, olive, paprika, šampinjoni ali koruza. Možnosti je veliko, pomembno je le, da nadev ni pretežek, ker se tortilja zlahka upogne.

Postopek priprave

Priprava osnove

Tortiljo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Namažemo jo s plastjo paradižnikove omake. Tanka plast omogoči hrustljav rezultat. Če omake nanesemo preveč, se tortilja preveč navlaži.

Dodajanje nadeva

Čez omako potresemo sir. Nato dodamo izbrane dodatke. Najbolje je uporabiti sveže in tanke rezine, saj se jed peče zelo hitro in se nadev mora speči v nekaj minutah.

Peka

Najboljši rezultat dosežemo pri visoki temperaturi. Pečico segrejemo na 220 do 240 stopinj. Pica tortilja potrebuje približno sedem do deset minut. Pečena je takrat, ko je sir popolnoma stopljen, rob tortilje pa rahlo zapečen.

Serviranje

Pico narežemo na trikotnike, tako kot klasično pico. Ker je podlaga tanka, se lahko reže tudi z navadnim nožem. Uporaba rezalnika za pico je priporočljiva, saj ohrani obliko kosov.

Različice okusov za vsakogar

Pica tortilja omogoča igranje z okusi. Ker je pripravljena tako hitro, je odlična za preizkušanje novih kombinacij.

Klasična Margarita

Tanka plast paradižnikove omake, mozzarella in nekaj lističev bazilike. V tej preprostosti se skriva čar, ki nagovarja ljudi, ki cenijo čistost okusov.

Zelenjavna različica

Paprika, bučke, češnjev paradižnik, šampinjoni in nariban sir. Zelenjava naj bo narezana na tanke rezine, da se hitro zmehča.

Ognjena pica

Paradižnikova omaka z dodatkom čilija, salama, nekaj koščkov rdeče čebule in sir. Za ljubitelje izrazitega okusa je to ena najboljših izbir.

Lahkotna kombinacija

Koktajl omaka, nekaj koščkov svežega piščanca in sir. Pekovski čas ostane enak, okus pa je svež in primeren tudi za popoldanske obroke.

Triki za popoln rezultat

Ne pretiravajte z omako. Tortilja hitro razpade, če je omake preveč. Manj je v tem primeru več. Tortiljo lahko predhodno rahlo zapečete, saj polminutno pečenje brez nadeva ustvari dodatno hrustljavost.

Pečica naj bo res vroča. Višja temperatura omogoči hitro topljenje sira in zapečen rob, kar ustvari okus, ki spominja na pravo pico. In še, uporabljajte manjše koščke nadeva. Nič naj ne bo debelo narezano, saj se jed peče prehitro, da bi se veliki kosi dobro zmehčali.

Zakaj je ta recept idealen za gospodinjstva?

Pica tortilja je odlična izbira za ljudi, ki cenijo hitro pripravo. Uporabna je čez teden, za večerne prigrizke, za družinska srečanja ali kot rešitev, ko zmanjka idej. Jed je primerna tudi za ljudi, ki ne želijo jesti težkega testa ali se izogibajo glutenu, saj obstajajo številne alternative tortilj.

Hkrati ta recept nagovarja osebe, ki imajo radi nadzor nad sestavinami. Odločajo lahko o količini sira, o vrsti mesa ali o tem, ali bo jed popolnoma vegetarijanska. Zaradi vsestranskosti je pica tortilja ena tistih jedi, ki hitro postanejo stalnica.

Morda bi vas zanimalo tudi

Vse za moj dan
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in omogočajo funkcije, kot so prepoznavanje ob ponovnem obisku naše spletne strani ter pomoč naši ekipi pri razumevanju, kateri deli spletne strani so vam najbolj zanimivi in uporabni.