Polenta je jed, ki jo v slovenski kulinarični zgodovini srečujemo že stoletja. Ko kruh še ni bil dostopen vsakomur, je prav polenta nadomeščala osnovno živilo in se uveljavila kot vsakdanja hrana na Primorskem. Njena priljubljenost je bila posebej izrazita na Goriškem, Bovškem, Tolminskem in v vaseh na Krasu.
Polenta in simbol vsakdana na Primorskem
Iz rumene koruze je nastajala preprosta, a hranljiva jed, ki je napolnila želodce in omogočila preživetje v skromnih razmerah. Polenta je bila cenejša in dostopnejša od kruha, njena priprava pa ni zahtevala veliko dodatkov. Že od nekdaj je veljala za hrano, ki povezuje ljudi – na družinskih mizah, med delavci na poljih in v gorskih kočah.

Polenta po Sloveniji
Čeprav ima svoje močne korenine na Primorskem, je polenta danes doma po vsej Sloveniji. Na severu in severovzhodu države so bili ljudje bolj vajeni žgancev, a se je sčasoma tudi polenta uveljavila kot stalnica na jedilnikih. Najmanj domača je v Prekmurju, kjer prevladujejo druge tradicionalne jedi, a tudi tam jo poznajo in pripravljajo na svoj način.
Na Goriškem in Tolminskem je polenta pogosto spremljala sir, mlečne izdelke in zabeljene jedi, na Bovškem pa je bila tesno povezana z gorskim načinom življenja. V kraških vaseh je veljala za hrano, ki jo je bilo mogoče pripraviti hitro in v večjih količinah, kar je bilo nujno ob napornih delih na polju ali v vinogradu.
Različice in posebnosti
Tradicionalna polenta je bila kuhana iz koruznega zdroba, a so se postopoma razvile različice, ki jih poznamo še danes. Poleg koruzne polente gospodinje pripravljajo tudi polento iz belega zdroba, ajdove moke ali kombinacij z dodatki, kot so sir, sadje in celo zelišča.
Zanimiva posebnost je krompirjeva polenta, ki jo poznajo predvsem na Dolenjskem. Po pripravi je bližje štrukljem, a je zaradi svojega imena postala del družine polentnih jedi. Tudi ta različica kaže na iznajdljivost slovenskih gospodinj, ki so znale iz preprostih sestavin ustvariti nasitne in okusne obroke.
Polenta in življenje preprostih ljudi
Polenta ni bila le hrana, temveč tudi del vsakdanjega ritma ljudi na Primorskem. Drvarji, ki so v gorah preživljali dolge dni, so s seboj nosili kose polente, ki so jih pomakali v friko – mešanico zabele in sira. Ta preprost obrok je bil nasiten, topel in hranljiv, hkrati pa je predstavljal značilno povezavo med polento in ostalimi lokalnimi živili.
Najboljša različica frika je vključevala tudi jajca, ki so jedi dala dodatno hranilno vrednost. Polenta je bila hrana, ki je človeka spremljala od jutra do večera. Od zajtrka do večerje, pogosto v različnih preoblekah.
Način priprave, ki se je ohranil
Kuhanje polente je še danes podobno kot nekoč. Potrebuje le zdrob, vodo in sol, a skrivnost njenega okusa je v tem, kako je zabeljena. Že med kuhanjem se v lonec doda nekaj zabele, končno jed pa obogatijo še ocvirki, zaseka, smetana ali maslene tropinice. Prav ta preprost dodatek ji daje značilen okus in vonj, ki spominja na domačnost.
Polenta se odlično poda tudi k sladkemu ali kislemu mleku, kar je bilo še posebej priljubljeno pri prejšnjih generacijah. S tem je nastal obrok, ki je bil hranljiv, a hkrati lahek in dostopen vsakomur.
Polenta je postala sodobna jed
Čeprav je polenta nekoč veljala za hrano revnih, jo danes najdemo tudi v najbolj izbranih restavracijah. Kuharji jo oblikujejo na različne načine – od kremaste priloge do popečenih rezin, ki spremljajo mesne jedi ali ribe. Dodajajo ji zelišča, sir, zelenjavo ali celo tartufe, s čimer preprosta jed pridobi nove dimenzije.
Tudi v domačih kuhinjah polenta ostaja pomemben del prehrane. Na Primorskem jo marsikdo še vedno pripravlja na tradicionalen način, drugod po Sloveniji pa jo povezujejo s sodobnimi jedilniki. Prav ta vsestranskost jo dela brezčasno.
Polenta kot kulturna dediščina
Polenta je postala del kulturne dediščine, ki pripoveduje o življenju ljudi, njihovih navadah in boju za preživetje. Ko jo danes postavimo na mizo, obujamo spomine na generacije pred nami, ki so iz preprostih sestavin ustvarjale vsakodnevne obroke.
V sodobnem času, ko se pogosto vračamo k tradicionalnim jedem, znova dobiva svoje mesto. Povezuje tradicijo in sodobnost, podeželje in mestne kuhinje, preprostost in izbranost.
Povezuje generacije
Danes ta jed združuje ljudi za isto mizo tako kot nekoč. Pa če jo uživamo s sirom, mlekom, zabeljeno z ocvirki ali postreženo v sodobni restavraciji, vedno v sebi nosi delček zgodovine, ki nas spominja, od kod prihajamo.
