Miške so tiste slastne, mehke ocvrte sladice, ki nas spominjajo na otroštvo, praznike in tople kuhinjske spomine. Njihova priprava je preprosta, rezultat pa vedno očara – zlato zapečena skorjica in puhasta notranjost. Miške so priljubljene v času pusta, a zaradi svoje okusnosti in enostavne priprave postajajo vse bolj priljubljena sladica skozi vse leto.
V tem receptu bomo pripravili miške s svežim pomarančnim sokom in naribano pomarančno lupinico, ki jim dodata svežino in edinstven okus. Sledili bomo preprostim korakom, predstavili pomembne nasvete za popolno cvrtje in mešanje ter razkrili skrivnosti, kako doseči najboljše rezultate.

Zakaj so miške popolna sladica za vsak dan?
Miške so odlična izbira, ko si zaželimo nekaj sladkega, a nimamo veliko časa. Priprava je hitra, sestavine pa so pogosto že v shrambi. Poleg tega je recept mogoče prilagoditi različnim okusom – dodamo lahko cimet, limonino lupinico ali celo koščke čokolade.
Pomarančni pridih v tem receptu prinese svežino in prijetno aromo, ki odlično dopolnjuje sladko ocvrto testo. Ko zadiši iz kuhinje, bo težko počakati, da se miške ohladijo!
Sestavine za pomarančne miške
- 500 g moke (pol ostre, pol mehke)
- 1/2 pecilnega praška
- 2 rumenjaka
- Sok dveh pomaranč
- Naribana pomarančna lupina
- 3 žlice sladkorja
- Vanilin sladkor
- Toliko mleka, da umešamo gosto maso
- 2 beljaka (stepemo v sneg)
- Olje za cvrtje
- Sladkor v prahu za posip
Podroben postopek priprave mišk
1. Priprava testa
Najprej v večjo posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Dodamo rumenjaka, sladkor, vanilin sladkor, sok dveh pomaranč in naribano pomarančno lupinico. Postopoma dodajamo mleko in mešamo, dokler ne dobimo goste mase.
Nasvet: Mleko dodajajte počasi, da ne bo masa preveč tekoča. Prava gostota mase je ključna za puhaste in enakomerno ocvrte miške.
2. Priprava snega in mešanje
Beljaka stepemo v čvrst sneg. Da dosežemo najboljšo teksturo, uporabimo hladne beljake in popolnoma suho posodo za stepanje. Sneg nato nežno vmešamo v maso – to storimo počasi in previdno, da zadržimo čim več zraka v testu.
Pozor: Če sneg prehitro ali premočno vmešamo, lahko masa izgubi svojo rahlo strukturo. Zato bodite potrpežljivi in nežni pri mešanju.
3. Cvrtje mišk
V globoko ponev vlijemo olje in ga segrejemo. Pravilna temperatura olja (okoli 170 °C) je bistvena – če je olje premrzlo, bodo miške mastne, če prevroče, bodo zunaj zapečene, znotraj pa surove.
Z žlico zajemamo testo in ga previdno polagamo v olje. Miške cvremo, dokler ne dobijo zlato rjave barve, nato jih s penovko poberemo in položimo na cedilo, da odteče odvečna maščoba.
Nasvet: Za enakomerno pečene miške jih med cvrtjem obrnemo. Ne preobremenjujte ponve – miške potrebujejo prostor za enakomerno cvrtje.
4. Postrežba
Ko miške nekoliko odtečejo, jih prestavimo v skledo in obilno potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljše so še tople, s skodelico čaja ali kave.

Ključni nasveti za popolne miške
- Temperatura olja: Uporabite kuhinjski termometer, če ga imate. Idealna temperatura je 170–180 °C.
- Gostota mase: Če je masa preredka, bodo miške vpile preveč olja. Če je pregosta, bodo trde.
- Pravilna uporaba snega: Sneg vmešajte nežno in počasi, saj prav ta poskrbi za rahlo teksturo.
Na kaj morate paziti pri cvrtju mišk
Cvrtje je del priprave, kjer največkrat pride do napak. Paziti je treba predvsem na:
- Pravilno temperaturo olja – preverite temperaturo z lesenim ročajem kuhalnice (če se okoli ročaja tvorijo mehurčki, je olje pripravljeno).
- Količino olja – olje mora biti dovolj globoko, da miške prosto plavajo.
- Čas cvrtja – miške cvrite počasi, da se tudi notranjost dobro speče.
Uživajte v slastnih miškah
Priprava mišk s pomarančnim pridihom je preprosta, rezultat pa vedno navduši. Z upoštevanjem nasvetov o pravilni gostoti mase, temperaturi olja in nežnem mešanju snega boste dosegli popoln rezultat – mehke, rahle in zlato rjave miške, ki bodo osvojile vse sladkosnede.
Poskusite recept, prilagodite ga svojemu okusu in z veseljem ga delite z družino in prijatelji. Naj bo vonj po sveže ocvrtih miškah povabilo k prijetnemu druženju in sladkim trenutkom. Dober tek!
