Luč sveta je ugledana čudovita knjiga polžjih pripetij – izšle so Prigode polžka Petra. Povedano drugače, slikanica in zgoščenka z besedili Anje Pavlin, glasbo Tomislava Jovanovića – Tokca ter ilustracijami Polone Lovšin.

Prigode polžka Petra

ri založbi Didakta so nedavno izdali knjigo in zgoščenko z besedili novomeške pevke Anje Pavlin in uglasbitvami Tomislava Jovanovića – Tokca. Projekt, imenovan Prigode polžka Petra, prinaša svež veter v slovensko glasbeno in literarno ustvarjalnost za otroke.

Sodelovali so priznani glasbenimi

Album vsebuje skladbe, ki so jih odpeli priznani slovenski glasbeniki, kot so Rudi Bučar, Tone in Zara Kregar, Gregor Strasbergar in Otroški pevski zbor OŠ Bršljin, Tomislav Jovanović Tokac, Matevž Šalehar Hamo, Jure Košir, Bort Ross, Anja Pavlin, in Jan Medle. Med glasbenimi ustvarjalci pa so tudi aranžerji in glasbeniki Leon Firšt, Jani Lipičnik, Igor Ilić in Mario Babojelić. Producent Tomislav Jovanović Tokac je pri izbiri pevcev pazil, da bi njihovi glasovi pritegnili otroško pozornost – tako album otvori energični Rudi Bučar.

Knjižica, obogatena s čudovitimi ilustracijami Polone Lovšin, vsebuje osem pesmic s povezovalnimi teksti. Na hrbtni strani knjige je priložen tudi glasbeni album z osmimi skladbami. Ilustratorka Polona Lovšin, znana po svojem izjemnem občutku za detajle in živalski svet, je s svojimi risbami pričarala prav posebno vzdušje Polžjega mesta.

Navdih je avtorica črpala iz svojega otroštva

Anja Pavlin, pevka zasedbe Tretji kanu, je navdih za zgodbe črpala iz svojega otroštva. Knjigo je posvetila vsem vihravim in zvedavim deklicam in dečkom, ki jih svet pogosto poskuša ukalupiti že od malih nog. Knjiga je namenjena otrokom in odraslim, ki lahko skozi pesmice znova odkrijejo in vzljubijo tisti najbolj otroški del sebe.

Polžje mesto

V današnjem hitrem tempu življenja Polžje mesto ponuja kontrast – kraj, kjer čas teče počasneje, po polžje. Za Pusta, ko se Polžje mesto prelevi v čarobno kraljevino, je toplina tista vrlina, ki pri polžih šteje največ, hitrost pa je daleč na seznamu najpomembnejših lastnosti. Glavni protagonist zgodbe je polžek Peter, radovedni in pustolovski raziskovalec sveta. S prijateljico polžo Lili se Peter spopada z raznimi življenjskimi zagatami in si zastavlja vprašanja, s katerimi bi se lahko poistovetil vsak odraščajoči otrok. Zakaj mora v šolo, če ga doma čakata babica in kužek Muri? Zakaj je treba tako zgodaj vstajati in se podati v svet, kjer stvari niso vedno enostavne? Vsaka zgodba ima tudi nauk, saj se Peter skozi svoje prigode veliko nauči: da se počasi dlje pride, da lepota prihaja od znotraj in da življenje ni vedno potica.

Polžek Peter, polža Lili, želva Živka in prijatelji

Razgibane ulice Polžjega mesta so kot nalašč za zvedavega polžka Petra in njegovo pisano druščino. Na krilih otroške fantazije se polžek Peter, polža Lili, želva Živka in prijatelji podajo na razburljivo dogodivščino, polno polžjih peripetij. Sanjarjenja o oddaljenih polžjih galaksijah in vsem, kar se skriva onstran širne človeške ceste, se kmalu spremenijo v pravo popotovanje po najbolj oddaljenih kotičkih Petrovega pravljičnega sveta.